Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mijv2.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
694.27 Кб
Скачать

21. Економічна роль мита

Митом вважаєть­ся податок, який стягується з товару при перетині ним митного національно­го кордону. Імпортне мито — це податок, який стягується з імпортованих товарів, в той час як експортне мито накладається на експортовані товари. Більшість країн застосовують саме імпортне мито, а експортне в основномузастосовується країнами, що розвиваються, по відношенню до традиційного експорту, щоб отримати кращі ціни та збільшити виручку (наприклад, екс­портне мито стягується при експорті кави з Бразилії, або какао з Гани). З іншого боку, імпортне мито накладається з метою захисту окремих галузей економіки.

Мито може встановлюватися на вартість та на кількість товару. Адвалер-не мито встановлюється як процент від вартості товару, що є предметом торгівлі. Специфічне мито встановлюється як фіксована сума коштів на фізичний обсяг товару. Комбіноване мито передбачає одночасне встанов­лення як адвалерного, так і специфічного мита.

Вплив мита на часткову рівновагу відображено на рис. 2.20, де D1 — це крива попиту, а S1 — крива пропозиції товару 1 в країні Б. У разі відсутності торгівлі перетин кри­вих D1, та S1 визначає точку рівноваги Е, коли попит становить 30 од. за ціною P1 = 3 грн. За умов вільної торгівлі світова ціна становитиме P1 = 1 грн, а країна Б буде споживати 70 од. товару 1 (АВ), з яких 10 од. (АС) виробляється у країні, а решта 60 (СВ) імпортується. Пунктирна лінія Sf відображає первинно абсолютно еластичну криву світової пропозиції товару 1.

Якщо ж країна Б встановлює мито на імпорт товару 1 у розмірі 100 %, то ціна P1 в цій країні збільшиться до 2 грн. При ціні Р1 - 2 грн країна Б споживатиме 50 од. товару 1 (GН), з яких 20 од. (СJ) буде вироблятися всередині країн, а 30 од. (JH) — імпортуватися. Горизонтальна лінія Sf + Т відображає нову пропозицію товару для країни Б з урахуванням мита. Таким чином, вплив мита на споживання (тобто зменшення обсягів націо­нального споживання) дорівнює 20 од. (BN), вплив мита на виробництво (збільшення національного виробництва через впровадження мита) дорівнює 10 од. (СМ), вплив на торгівлю (зменшення імпорту) дорівнює 30 од. (ВN + СМ), а вплив на дохід бюджету становить 30 грн (1 грн за кожну з 30 імпортова­них одиниць товару 1, або МJНN).

Зазначимо, що чим більш еластичним є попит, тобто чим більш похилою є крива D1, тим більшим є вплив мита на споживачів. Аналогічно, чим більш еластичною є пропозиція, тим більшим є вплив на виробництво. Якщо ж і попит, і пропозиція є еластичними, то в такому випадку вплив на торгівлю буде істотним, тобто тим більшим буде скорочення імпорту товару 1 країною Б та тим меншими будуть доходи бюджету від встановлення мита.

Тобто економічна роль мита полягає у тому , що коли країна введе імпортне мито , то будуть :

1) зменшиться вітчизняне споживання 2) зросте вітчизняне в-во 3) зменшиться фізичний і вартіснй обсяг імпорту 4) зростуть надходження до держ бюджету 5) зросте рента виробників 6) зменшиться рента споживача 7) буде відбуватися перерозподіл доходів від споживання до виробників і держави 8) приватний та макрое-й добробут країни зменшаться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]