Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс_курс_Інвестування_Ек_аналіз.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

Висновки з аналізу

Харчова кислота знаходить широке застосування в промисловості та у побуті. Однак оцінка сучасного стану її виробництва на підприємстві “Цитрон” показала низьку прибутковість діючого виробництва і наявність передумов його реконструкції. Це обумовлено наступними причинами.

Виробнича програма обмежується випуском упакованого продукту 1-го сорту в упакованому вигляді: при наявності попиту в продукті вищого сорту, у тому числі у розфасовці. Оцінка використання основних виробничих фондів показала можливість удосконалювання їх структури: частка активної частини складає лише 30,4 % від їх загальної вартості. Сума зносу вже досягла 50 %, що свідчить про низьку придатність фондів.

Основні техніко-економічні показники характеризують виробничо-господарську діяльність підприємства в порівнянні з попереднім роком.

Так, з даних табл. 3.7 видно, що фактичний випуск виробленої продукції збільшився, в основному, за рахунок росту цін, а не за рахунок збільшення обсягу виробництва. Так, при рості випуску на 8,76 % обсяг реалізації виробленої продукції збільшився на 24 %. Показники використання ресурсів також мали тенденцію до зменшення, в основному, через ціновий фактор. Трохи знизилися витрати на 1 грн реалізованої продукції завдяки незначній економії по собівартості. Рентабельність продукції склала лише 6,6%, що свідчить про низьку ефективність виробництва цієї продукції на даному підприємстві, що склалася.

Погіршує виробничу ситуацію, хитливий фінансовий стан підприємства і наявність відходів, які не можуть бути утилізовані за діючою технологією виробництва.

З метою підвищення конкурентоспроможності продукції, розширення асортименту, поліпшення екологічності технології виробництва і виходу на нові ринки виробничий процес має потребу в удосконалюванні. Кон'юнктура ринку кислоти сприяє цьому. Реалізація потенційних можливостей подальшого підвищення конкурентоспроможності продукції і прибутковості її виробництва найбільш ймовірні в умовах реконструкції.

Таким чином, рівень якості й ефективності виробництва кислоти на підприємстві “Цитрон” нижче, ніж у підприємств конкурентів. Тому при розробці перспективи розвитку підприємства для підвищення ступеню охоплення ринку і підвищення прибутковості виробництва кислоти необхідно передбачити розширення асортименту та підвищення її якості, поліпшення упакування та організацію фасування, організацію маркетингової служби, збільшення обсягів виробництва і розширення асортименту кислоти. Разом з тим ріст випуску продукції й організація виробництва кислоти підвищеної якості неможливі без утилізації відходів.

Усе це свідчить про необхідність реконструкції виробництва кислоти на даному підприємстві, що спроможна забезпечити економічне та соціальне зростання підприємства.

Слід зауважити, що наступним етапом у вивченні передумов інвестування є прогноз потреби в продукції проекту та при її наявності – попереднє техніко-економічне обґрунтування, підходи до яких наведено далі.

3.3 Обґрунтування та оцінювання ефективності інвестування в реконструкцію виробництва продукції підприємства (розділ 3 кр)

Відомо, що реалізація інвестиційного проекту пов'язана з витратами і можлива, якщо виробництво підготовлене, тобто запроектоване, побудоване: закуплене і змонтоване обладнання, прийнятий і навчений персонал для здійснення виробничого процесу, придбані необхідні види сировини і матеріалів, виробництво запущене в експлуатацію, є можливість постійного забезпечення енергоресурсами – іншими словами, якщо вирішені і надалі будуть зважуватися всі необхідні для цього технічні, організаційні, економічні й інші питання. Причому, цей проект доцільний, коли вкладені у виробництво інвестиції реалізують себе й окупаються в процесі експлуатації виробничих фондів.

На відміну від розд. 2, у якому повинна бути доведена можливість і необхідність інвестування в реконструкцію діючого виробництва кислоти, в розд. 3 курсової роботи потрібно розрахувати, з якими витратами буде пов’язана реконструкція виробництва, яка сума інвестицій знадобиться, як інвестування збільшить загальні експлуатаційні витрати і яке воно забезпечить покращення фінансових результатів роботи підприємства в процесі його наступного функціонування реконструйованого виробництва.

3.3.1 Прогноз ринку збуту продукції (підрозділ 3.1 КР)

В даному підрозділі необхідно оцінити можливість збільшення випуску та розширення асортименту кислоти, порівнявши існуючий обсяг випуску кислоти і зростаючу потребу в упакованому і фасованому вигляді та обмеження, пов’язані з наявністю відходів, можливість організації випуску кислоти реактивної кваліфікації (за даними МВ до сам. роботи). Прогноз ринку збуту кислоти можна частково відзначити й у розд. 2 – при оцінці передумов реконструкції.

3.3.2 Обґрунтування доцільності реконструкції виробництва (підрозділ 3.2 КР)

Основні технічні рішення (підрозділ 3.2КР).

Проектна потужність виробництва і склад підприємства (підрозділ 3.2 КР).

Забезпеченість матеріальними і паливно-енергетичними ресурсами (підрозділ 3.2 КР).

Виробнича програма (підрозділ 3.2 КР).

Основні стадії виробництва та їх короткий опис (підрозділ 3.2 КР).

Отже, для обґрунтування доцільності реконструкції виробництва з приведених вище питань в підрозд. 3.2 КР (за даними, приведеними у МВ до сам. роботи з курсу та частково інших джерел має бути розглянуто в стислій формі:

  1. короткий опис основних технічних рішень і основних стадій технології виробництва;

  2. наведення принципових результатів інвестування та пов’язаних з їх отриманням витрат, що кількісно буде визначено в розд. 3 КР;

  3. дослідження забезпеченості ресурсами і розрахунок річної потреби в них (більш докладно див. нижче);

  4. обґрунтування проектної потужності виробництв за передбаченою номенклатурою продукції, а також складу підприємства;

  5. розрахунок виробничої програми (більш докладно див. нижче).