Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс_курс_Інвестування_Ек_аналіз.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

3.3.4 Собівартість реалізованої продукції, виторг та прибуток від реалізації продукції

При здійсненні інвестиційного проекту на діючому виробництві розрахунок собівартості продукції, як і всіх показників, повинен враховувати вплив проекту на базовий рівень собівартості 1т харчової кислоти (та інших техніко - економічних і фінансових показників), тобто собівартість 1т харчової кислоти за проектом плану дорівнює собівартості 1т у діючому виробництві (табл. 3.6) з урахуванням її змін у зв’язку з реалізацією проекту. Тому потрібно для проектної собівартості використати дані про звітну собівартість харчової кислоти (табл. 3.6) та проектні питомі витрати матеріальних ресурсів (додаток Ж).

У зв’язку з тим, що до реконструкції досліджуване виробництво забезпечувало випуск лише однієї харчової кислоти, то для умов проекту можна відкоригувати тільки звітну калькуляцію її собівартості, причому – тільки упакованої, через відсутність фасованої. Для всіх інших видів продукції – фасованої харчової, реактивної кислоти та продукції із відходів аналог відсутній, тому для них одразу потрібно складати проектні калькуляції собівартості, а саме: 1т для кислоти і 1т, або краще – річний кошторис для видів продукції із відходів (для спрощення розрахунків, якщо не розподіляти інвестиції та чисельність персоналу на організацію виробництва кожного із них), теж за відповідними зразками-таблицями.

Отож, для визначення проектної собівартості виробленої реалізованої продукції як основи для формування цін на продукцію та розрахунку прибутку від реалізації треба розрахувати проектні калькуляції:

собівартості виробництва 1т харчової кислоти як напівфабрикату для переробки в фасовану та реактивну. Для цього необхідно скласти калькуляцію собівартості валового випуску, умовно прийнятого нами на рівні виробничої потужності, коригуючи звітну калькуляцію;

собівартості реалізованої 1т та річного випуску упакованої, аналогічно–фасованої харчової кислоти. З цією метою для упакованого продукту треба до собівартості виробництва додати витрати на упаковку (фасування), адміністративні та збут;

для фасованого продукту – крім напівфабрикату (1,001т/т) і витрат фасувального матеріалу, адміністративних витрат і витрат на збут, обов’язково необхідно врахувати додаткові витрати на оплату праці робітників дільниці фасування та відрахування на цю оплату;

собівартості реалізованої 1т та річного випуску реактивної кислоти. Для чого треба в калькуляції врахувати вартість напівфабрикату, тобто харчової кислоти за виробничою собівартістю у кількості, відповідній видатковому коефіцієнту (1,3т/т) та всі витрати її переробки в реактивну;

собівартості 1т кожного виду продукції із відходів– міцелію, фільтрату кальцію та цитрогіпсу,або загальної собівартості їх річного випуску. В цій собівартості сировину, що є відходами виробництва харчової кислоти, прийняти за нульовою оцінкою;

або кошторис поточних витрат на виробництво і реалізацію продукції із відходів, особливістю складання якого є урахування в ньому витрат матеріалів і енергоресурсів, сумарних на річний випуск кожного із продуктів, що потребує спеціальних розрахунків. На відміну від останніх, інші з ними повязані витрати, наприклад на оплату праці, амортизаційні відрахування тощо, визначаються традиційно, як і для кислоти.

Як надання методичної допомоги, з метою полегшення виконання КР для базового варіанту реконструкції, що є аналогом КР, розраховано:

а) за алгоритмом (табл. 3.9) – суму інвестицій і вартість ОВФ з розподілом її по продуктах, а також з пропозиціями щодо подальшого встановлення амортизаційних відрахувань від вартості їх активної та пасивної частин ОВФ та відрахувань на їх утримання і поточний ремонт (див. зразки – табл. 3.9-3.10);

б) базову чисельність персоналу, за її категоріями представлено у табл. 3.11, за об’єктами калькулювання - табл. Г.1 та дано зразок таблиць (3.12 і Г.1) для розрахунку фонду оплати праці для кожного із видів продукції.

Користуючись цією інформацією та нормативами, що закладені в звітній калькуляції собівартості, наприклад, даними про часткою інших прямих витрат у виробничій собівартості 1т харчової кислоти, часткою адміністративних витрат і витрат на збут по відношенню до собівартості реалізованої продукції, рекомендується, деякою мірою, спрощено, з певною долею неточності скласти необхідні калькуляції собівартості, достатні для подальших розрахунків і обґрунтування доцільності інвестицій.

Інші прямі витрати необхідно додатково збільшити проти розрахованого рівня на величину утримання та експлуатацію ОВФ. Адміністративні витрати в них прийняти на рівні 3,3 %, витрати на збут  3,8% від вартості переділу (від собівартості виробництва продукції за мінусом вартості сировини і матеріалів, тобто від вартості переробки сировини в готову продукцію).

Таким чином, під час розробки КР повинні бути складені проектні калькуляції собівартості 1т харчової, реактивної кислоти і кошторис річних експлуатаційних витрат, загальний для усіх продуктів із відходів. Калькулювання витрат, як відзначено вище, повинно здійснюватися за аналогією зі сформованим підходом – за економічними елементами або калькуляційними статтями відповідно до діючого стандарту бухобліку, виходячи зі співвідношення валового і товарного випуску харчової кислоти й еквівалентної її валовому випуску кількості відходів. Зокрема в КР калькуляція собівартості 1т харчової кислоти повинна бути складена з огляду на її валовий випуск, а собівартість реалізованої продукції – з огляду на обсяг реалізації упакованої та фасованої харчової кислоти. Собівартість останньої включає механічні втрати порошкоподібного полуфабрикату харчової кислоти – 0,001т/т та витрати на розфасування. Річний випуск продукції, необхідний для калькулювання витрат, прийняти за розрахунками табл. 3.8.

Проектна калькуляція собівартості харчової кислоти аналогічна звітній собівартості, приведеній в табл. 3.6 та табл. 3.13, кол. 4 і 5 (до реконструкції), але відрізняється від неї деякими видами матеріалів і енергоресурсів та величиною умовно-постійних витрат, що буде викликано впливом інвестування на економіку діючого виробництва.

Питомі витрати сировини основної частини видів матеріалів, енергоресурсів, палива (та ціни на них), за винятком питомого скидання стоків, зберігаються практично такими ж, як і в звітній собівартості 1 т цього продукту (див. табл. 3.6). Правда, замість деяких видів енергоресурсів будуть споживатись інші, наприклад, замість газу – пара, холод тощо у звязку з удосконаленням технології виробництва.

Що торкається методики коригування звітної калькуляції собівартості харчової кислоти, тієї її частини, зміна якої викликана збільшенням випуску та інвестуванням в ОВФ, то можна скористатись підходом, заснованим на визначенні питомих умовно-постійних витрат (h) за відповідною формулою 3.1, або 3.2, а можна одразу ж урахувати всі зміни, склавши допоміжну робочу таблицю або, скориставшись зразком проектної калькуляції (табл. Ж1). Ця таблиця повинна включати:

а) повністю усі стовпчики на 1т і на річний випуск, в певній послідовності, як і традиційна звітна калькуляція собівартості (але вже з проектними нормами витрат ресурсів на 1т.;

далі –

б) в стовпчики «на весь випуск» табл. Ж1 заповнити отримані за розрахунками дані щодо річних витрат на оплату праці (табл. 3.12) з доповненням нарахувань на ФОП (за діючим законодавством) та амортизаційні відрахування з активної та пасивної частин ОВФ та витрат на утримання і поточний ремонт ОВФ (табл. 3.10);

в) в допоміжній таблиці стовпчик додаткових експлуатаційних витрат, повязаних з інвестуванням – додаткові витрати на оплату праці і ВУЕУ тощо – далі стовпчик, що фіксуватиме сумарні річні умовно-постійні витрати (або як сума звітних і додаткових, або, якщо сумарні ОВФ вже включають додаткові та діючі ОВФ, а чисельність являє собою всю чисельність після реконструкції, то різниця – між проектними і звітними даними, тобто додатковим стовпчиком і річною сумою цих рядочків за звітом )

та

г) два стовпчики проектної калькуляції собівартості на 1т харчової кислоти, верхня частина якої після розрахунків представлятиме собою змінні витрати, перенесені з перших стовпчиків цієї таблиці: вартість сировини, матеріалів, палива та енергоресурсів за проектними видатковими коефіцієнтами (за вихідними даними з деякими відмінами від звітної, як вже це відмічалось), а в нижній – умовно-постійні витрати за економічними елементами (ВУЕУ, прямі витрати на оплату праці та їх відрахування на соціальні заходи і інші прямі витрати), розраховані як ділене від ділення їх річних величин на річний валовий випуск харчової кислоти.

Розрахунок проектної собівартості виробництва харчової кислоти на базі зразка табл. Ж1 можна залишити у додатку, а її результати представити нижче, у табл. 3.13. В цій таблиці необхідно навести порівняння звітної та проектної калькуляцій собівартості харчової кислоти валового випуску, доповнивши «елементи матеріальних витрат» калькуляції додатковими видами сировини та енергоресурси, які не вживались у діючому виробництві, а всі інші елементи розрахувавши за вищенаведеними рекомендаціями в пункті в).

Таблиця 3.13 – Порівняльна калькуляція звітної та проектної собівартості 1т харчової кислоти, грн/т. Потужність виробництва до реконструкції (М1 = 3000 т/рік), після реконструкції – (М2 - варіант КР) 1)

Елементи витрат

Оди-ниці вимі-ру

Ціна, грн/од

Витрати на одиницю продукції, грн

до реконструкції

після реконструкції

кіл-ть

сума

кіл-ть

сума

1

2

3

4

5

6

7

1 Прямі матеріальні витрати

1.1 Основна сировина: меласа

т

1080-00

3,247

3507-03

1.2 Допоміжна сировина та матеріали, у тому числі

грн

5996-40

Фільтр-діагональ

м.п.

192-50

2,30

442-80

Лавсан

-||-

74-06

2,90

214-82

Пакувальна тканина

-||-

5-70

0,85

4-90

Марля

-||-

3-80

1,50

5-70

Вата

кг

22-70

0,60

13-60

Папір підпергаментний

-||-

24-70

0,70

17-30

Жовта сіль

кг

29-70

11,00

326-70

Вапно хлорне

-||-

0-10

0,40

4-70

Цинк сірчанокислий

-||-

0-52

0,20

0-01

Формалін 40%

-||-

7-90

6,00

47-40

Спори гриба

-||-

13565-20

0,002

27-10

Калій фосфорнокислий

-||-

120-00

2,40

288-00

Вапняк

т

814-50

2,36

1922-20

Кокс

-||-

3276-20

0,16

524-20

Трикон Б

кг

4-50

0,70

3-10

Сірчана кислота

т

0-80

1,125

5-10

Сода кальцінована

кг

7-90

0,10

0-79

Вугілля активоване

кг

47-50

16,00

760-00

Спирт етиловий

кг

87-25

0,24

20-90

Пральний порошок

кг

10-50

0,30

3-20

Мило господарське

кг

19-00

0,30

5-70

Кислота щавельна

5-60

3,20

17-90

Продовження таблиці 3.13

1

2

3

4

5

6

7

Магній сірчанокислий

кг

31-20

0,32

10-00

Амоній хлористий

кг

18-00

4,00

72-00

Фурацилін

гр

0-009

15,00

0-10

Лераліцитін

гр

4-70

9,00

42-30

Цукор-пісок

кг

2-83

0,70

1-98

Амоній щавлевокислий

кг

25-00

10,00

250-00

Фільтрувальний папір

кг

7,0

0,35

2-45

Фільтрувальний папір

кг

70-00

0,35

24-50

Мило душисте

кг

9-20

18,50

170-20

Амофоска

кг

4-20

2,70

11-30

Інші матеріали

грн

380-00

1.3 Газ

тис.м3

450-00

2,563

1153-61

1.4 Вода

тис.м3

161-60

0,562

90-08

1.5 Електроенергія

тис.

кВт/год

178-00

4,637

825-39

1.6

1.7

1.8

1.9

і т.д.

Разом прямі матеріальні витрати, та інші

грн

11197-06

2 Прямі витрати на оплату праці на соціальні заходи згідно законодавства

грн

980-21

3 Нарахування на ФОП

-||-

364-64

4 Амортизація ОВФ

-||-

1303-00

5 Інші прямі витрати (витрати на поточний ремонт та утримання ОВФ + 1% від п. )

-||-

377-17

6 Скидання стокових вод

тис.м3

2-58

520,4

1342-67

Собівартість виробництва реалізованої продукції,

грн/т

15564-75

7Адміністративні витрати, 3,3% від

грн/т

143,64

8 Витрати на збут, 3,8% від

грн/т

162,40

Повна собівартість

грн/т

15870-75

Для всіх інших видів продукції скласти калькуляції собівартості за відповідними зразками таблиць (додаток Ж) та питомими витратами сировини і енергоресурсів і відповідними їх цінами (див. табл. Ж.2 – Ж.11).

За результатами складання калькуляцій собівартості реалізованої продукції розрахувати собівартість річного випуску реалізованої продукції та представити цей розрахунок у вигляді або самостійної таблиці, або у складі табл. 3.14 для використання під час визначення річного прибутку.