Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс_курс_Інвестування_Ек_аналіз.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

3.2.2 Коротка техніко-економічна характеристика діючого виробництва

Дане підприємство введено в експлуатацію як підприємство з виробництва усіх видів харчових кислот. Але фактично харчова кислота є одним видом продукції, що випускається цим підприємством.

З початку 90-х років замість методу поверхневого шумування застосовується технологія глибинної ферментації. Це привело до скорочення різних видів відходів і відповідно до поліпшення екологічності процесу.

Підприємство знаходиться в межах міста і займає загальну площу близько 6-ти га міських земель, має власне водопостачання (артезіанські свердловини). Крім цього, підприємству належить прирейкова база за містом, на якій розташовані під'їзні колії для прийому великогабаритних вантажів, а також цех з випалу вапняного каменю.

Підприємство має цехову структуру, що включає два основних цехи – бродильний і хімічний. Цех глибинної ферментації – сугубо мікробіологічний. У даному цеху шляхом біосинтезу одержують кислоту у ферментованих розчинах. Призначення хімічного цеху – виділення харчової кислоти з розчинів, що забродили, у виді готової продукції.

Нижче наведено характеристику продукції та області її застосування.

Досліджуване підприємство орієнтоване на випуск одного виду продукції – кислоти харчової упакованої 1-го сорту, в кристалічному вигляді і за якісними показниками відповідає вимогам державного стандарту.

Завдяки своїм смаковим якостям і фізико-хімічним властивостям дана харчова кислота широко застосовується в багатьох галузях промисловості. Її основними споживачами є плодоконсервна промисловість (кислота використовується як консервант), кондитерська промисловість (смаковий наповнювач), харчосмакова промисловість (харчосмакові фабрики, виробництва мармеладу, пастили, карамелі), пиво, безалкогольна промисловість (виробництво усіх видів прохолодних напоїв), парфумерна промисловість (як адсорбент для різного виду продукції, що містить спирт), фармацевтична промисловість (як наповнювач для препаратів, що містять аспірин, а також анальгетиків різного виду), масложирова промисловість (як консервант для послаблення розщеплення олійної кислоти),тютюнова промисловість (як адсорбент при виробництві високоякісних сигарет).

Добавка харчової кислоти в невеликих кількостях до овочів, фруктів, соків не дає зміни кольору, впливає на аскорбінову кислоту при виробництві паштетів, ковбас, плавлених сирів. Дана харчова кислота зв'язує летучі основи і поліпшує аромат тютюну. Суміш досліджуваної харчової кислоти та її солей дає стійкі буферні розчини.

Досліджуване підприємство забезпечує видачу якісних посвідчень на кожну партію відвантаженої продукції і гарантує проходження радіологічного контролю.

Дана харчова кислота є продукцією, що не ліцензується при проходженні митного контролю. Покупець здійснює прийом відвантаженої продукції та її доставку за своєю адресою самовивозом.

3.2.3 Аналіз техніко-економічних показників виробництва (чисельність, фонд оплати та продуктивність праці персоналу, структура собівартості продукції та фінансовий стан підприємства)

Промислове підприємство, будучи відкритою складною великою техніко-економічною системою, має в наявності безліч видів виробничих ресурсів: основних виробничих фондів, оборотних фондів, трудових, сировинних, паливно-енергетичних та інших ресурсів. Саме від ступеня їх використання залежать поточні витрати виробництва і відповідно – його прибутковість. Тому треба дослідити, як раціонально використовуються ці ресурси та що потрібно передбачити для підвищення ефективності їх використання.

План масового виробництва промислових підприємств, що визначає загальний обсяг виробництва продукції, встановлює і необхідну для його виконання чисельність персоналу, з огляду на кількість основного технічного обладнання, його режиму роботи та норм обслуговування кожної одиниці працюючого обладнання. Кількість основного обладнання по технологічних стадіях та потужність, що вони забезпечують по кожній із стадій, наведено в табл. 3.1.

Таблиця 3.1 – Потужність окремих стадій виробництва харчової кислоти

Стадії технологічного процесу

Найменування устаткування

Кількість устаткування, шт.

Потужність, т/рік

Цех глибинної ферментації:

  1. стадія ферментації розчинів

Хімічний цех:

  1. стадія нейтралізації

  2. стадія фільтрації цитрату кальцію

  3. стадія розщеплення цитрату кальцію

  4. стадія фільтрації і відмивання гіпсу

  5. випарна стадія першого розпарювання

  6. випарна стадія другого розпарювання

  7. стадія кристалізації

  8. стадія центрифугування

ферментатор

нейтралізатор

нутч-фільтр

реактор

вакуум-фільтр

випарний апарат

випарний апарат

кристалізатор

центрифуга

7

2

8

2

1

5

3

11

2

1568,4

1687,5

3991,68

2637,36

2640

1482,6

2178

1450,92

3960

Профіль виробничої потужності, побудований за даними табл. 3.14 характеризував би наявність „вузьких місць”. А це свідчить про відсутність збалансованості потужностей основних технологічних стадій виробничого процесу та необхідність ліквідації виявлених „вузьких місць”, правда, за умов збільшення потреби у вироблюваній продукції.

Аналіз забезпеченості підприємства персоналом представлено у табл. 3.2.