Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка,2010.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

3.2. Метод експертних оцінок

Експертний метод – це спосіб вивчення громадської думки науковців, викладачів і фахівців з якогось конкретного питання, засіб всебічного і глибокого вивчення психолого-педагогічних проблем. Коректне застосування експертного методу дає можливість виявити приховану інформацію про психолого-педагогічні процеси, необхідну для подальшої теоретичної і дослідно-експериментальної роботи.

Розширення досліджень проблеми реформування національної системи освіти, створення нових типів навчальних закладів, розвиток прогностичної функції педагогіки, організація навчання й виховання талановитої молоді зумовлюють потребу серйозно опанувати експертним методом і ефективно його запроваджувати в системі інших методів психолого-педагогічного дослідження.

Під час проведення експертиз варто зосереджувати увагу не лише на рішеннях експертів, а й, головним чином, на аргументації, яка обґрунтовує певне рішення, на виявленні справжніх психолого-педагогічних чинників і відношень, необхідних для подальшої теоретичної та дослідно-експериментальної роботи.

Існують різні експертні методи, які містять індивідуальні та колективні оцінки. Найчастіше в психолого-педагогічних дослідженнях застосовують метод експертних оцінок (метод Делфі), коли створюються умови, що виключають безпосереднє спілкування між членами експертної групи. За допомогою методу експертних оцінок здійснюються:

  • аналіз психолого-педагогічних явищ, процесів, ситуацій, що характеризуються, в основному, якісними показниками та ознаками, які не піддаються формалізації;

  • визначення і ранжування за заданим критерієм найістотніших факторів, які впливають па функціонування і розвиток освітньої системи;

  • оцінка альтернативних рішень і вибір найбільш вдалих варіантів;

  • прогнозування розвитку певної галузі знання, процесів навчання й виховання та їх взаємодії із зовнішнім середовищем.

Основні етапи реалізації методу експертних оцінок:

  • організація експертизи, формулювання проблеми і мети експерименту;

  • установлення відповідальності та прав робочої групи;

  • добір експертів, проведення їх опитування;

  • аналіз і обробка результатів.

При доборі експертів ураховується їх компетентність, відсутність схильності до конформізму, креативність, аналітичність, широта й конструктивність мислення тощо. При виборі методів педагогічних досліджень слід ураховувати, що при груповій експертній оцінці важко буває враховувати вплив на експертів дослідника. Це може призвести до підміни всебічного і глибокого вивчення психолого-педагогічного явища, підтасовуванням фактів, які підтверджують сформульовані заздалегідь рішення.

При застосуванні експертних методів дослідження треба оцінювати ступінь надійності результатів експертизи. Узгодженість думок експертів є необхідною умовою надійності колективної оцінки. Отже, при статистичному аналізі інформації, одержаної від експертів, потрібно визначити ступінь узгодженості індивідуальних експертних оцінок. Методи математичної статистики, які мають використовуватись майже на кожному етапі проведення експертизи, засновані на ранжируванні, тобто розміщенні факторів у порядку зменшення (або зростання) їх відносної значимості. Кількісна оцінка узгодженості думок експертів здійснюється з використанням багатьох методів. Найчастіше критерієм узгодженості думок двох експертів є коефіцієнт рангової кореляції, запропонований Спірменом.