Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка,2010.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

5. Список використаної літератури

Правила оформлення (див. зразок В).

Відзив керівника. Рецензія. Захист випускної роботи

Повністю завершену, набрану на комп’ютері і видрукувану, переплетену і підписану випускну роботу студент передає керівникові для відзиву.

У відзиві (обсягом 1 сторінка) керівник характеризує напрям дослідження випускника, труднощі, які той подолав, вказує на здобутки і недоліки при опрацюванні роботи. Відзив керівника повинен документально підтвердити, що випускна робота завершена і студент допускається до її захисту перед Державною екзаменаційною комісією.

Лише після цього студент здає випускну роботу на кафедру для реєстрації.

Завідувач кафедри організовує внутрішнє або зовнішнє рецензування, попередній захист.

Склад рецензентів дипломних робіт визначає завідувач кафедри. Нерідко до рецензування залучають викладачів з інших кафедр, які мають необхідну підготовку, досвід наукового дослідження з відповідної тематики. Практикується і зовнішнє рецензування. У таких випадках рецензентами повинні бути кваліфіковані спеціалісти наукових установ, викладачі інших вищих навчальних закладів.

Обов’язок рецензента – у 10-дений термін дати розгорнуту оцінку роботі.

У рецензії рецензент обов’язково відзначає:

  • правильність формулювання теми, ступінь її вивчення, правомірність визначення головних проблем, глибину й послідовність їх розкриття;

  • знання дипломником наукової літератури з теми, що досліджується;

  • новизну та оптимальність формулювання і розв’язання наукової проблеми;

  • співвідношення (взаємозв’язок) теоретичної і професійної частин: наскільки правильно і глибоко в теоретичній частині аналізуються проблеми, як у професійній частині реалізуються висновки, зроблені в теоретичній частині.

Традиційно рецензенти звертають увагу на авторський аспект дослідження конкретної проблеми, культуру мислення дипломника, роботи з науковим і довідковим апаратом, актуальність і новизну його висновків. Не залишаються поза їх увагою композиційні, стильові особливості роботи.

Оцінюючи дипломну роботу, слід ураховувати не лише якість рукопису дослідження, а й доповідь, що розкриває вміння ерудовано репрезентувати опрацьований матеріал та аргументовано доводити кожне положення, що виноситься на захист.

У кінці рецензії має бути оцінка роботи за 5-бальною системою.

Робота з позитивною оцінкою рецензента рішенням кафедри допускається до захисту. На титульній сторінці голова вченої ради факультету надає дозвіл випускній роботі до захисту словами: „Допускається до захисту”. Окрім цього, завідувач кафедри ставить власний підпис і дату.

Захист дипломної роботи

Захисту передує попередній захист. Він підтверджує, що робота виконана і може бути допущена до захисту, має відзив керівника. Сам процес попереднього захисту повинен продемонструвати керівникові, іншим викладачам-керівникам випускних робіт, готовність і вміння студента виступити перед членами ДЕКу або ДКК, дати відповіді на додаткові запитання, відстояти власні думки щодо проблемних питань.

Захист дипломної роботи – важливий етап завершальної стадії навчання випускника. Він відбувається на відкритому засіданні Державної кваліфікаційні комісії (ДКК) відповідно до оголошеного розкладу.

Виступ автора випускної роботи для короткого розкриття змісту і форми свого дослідження триває 8-12 хвилин. Студент повинен наголосити на актуальності теми, ступені труднощів її виконання, на самостійності наукових суджень, на перспективах подальшого поглиблення пошуків. Слід сказати і про можливість практичного застосування дослідження. Основою для виступу є висновки.

Під час захисту краще розповідати, а не читати виступ Для цього необхідно скласти розгорнутий план на 2-4 сторінки.

Під час добору мовних засобів для написання роботи та виступу необхідно враховувати особливості наукового стилю мовлення. Потрібно говорити логічно, чітко, лаконічно, намагатися не випустити якихось важливих моментів. Слухачі повинні почути аргументовані, правильно мовно оформлені, доведені професійні позиції випускника, побачити його вміння „триматися” перед аудиторією.

Після зачитання рецензії головою ДККу студент дає вичерпні відповіді на зауваження рецензента, зберігаючи, безумовно, такт під час полеміки. Студент має змогу підготуватися до відповідей на зауваження рецензента, адже зі змістом рецензії він ознайомлюється заздалегідь.

Під час захисту члени комісії й усі присутні можуть ставити випускникові запитання з профілю його дослідження, методології та методики. Вони, проте, не повинні дуже відхилятися від теми випускної роботи – слід урахувати психологічну налаштованість студента.

Хід захисту реєструється у спеціальному протоколі Державної кваліфікаційної комісії.