Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка,2010.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Тези наукової доповіді

Формами висвітлення підсумків наукової роботи студентів є також тези, доповіді, матеріали конференцій, конгресів, симпозіумів, семінарів, шкіл тощо.

Тези (гр. thesisположення, твердження) – це коротко, точно, послідовно сформульовані основні ідеї, думки, положення наукової доповіді, повідомлення, статті або іншої наукової праці.

Тези доповіді – це опубліковані до початку наукової конференції (з'їзду, симпозіуму) матеріали попереднього характеру, що містять виклад основних аспектів наукової доповіді. Вони фіксують науковий пріоритет автора, містять матеріали, не викладені в інших публікаціях .

Рекомендований обсяг тез наукової доповіді – 2-3 сторінки машинописного тексту через 1,5-2 інтервали. Можливий виклад однієї тези.

План доповіді аналогічний плану статті. Проте, специфіка усного мовлення викликає суттєві зміни у формі й змісті. При підготовці доповіді треба врахувати те, що значна частина матеріалу представлена на слайдах, на яких зазвичай подають математичні постановки, метод розв'язання, алгоритми, структуру системи, схему експерименту, виявлені залежності у табличній або графічній формі тощо, тому під час доповіді викладають коментарі до ілюстративного матеріалу, що дає змогу скоротити її. Необхідно враховувати також, що за 10 хвилин людина може прочитати матеріал, розміщений на чотирьох сторінках друкованого тексту, тому обсяг доповіді значно менший від обсягу статті. Крім того, студент повинен реагувати на попередні виступи за темою своєї доповіді. Полемічний характер доповіді завжди викликає інтерес слухачів і підвищує його активність.

При підготовці тез наукової доповіді слід дотримуватися таких правил:

  • у правому верхньому куті розміщують ініціали автора та його прізвище; за необхідності вказують інші дані, які доповнюють відомості про автора (студент, аспірант, викладач, місце роботи або навчання);

  • назва тез доповіді коротко відбиває головну ідею, думку, положення;

  • виклад суті доповіді здійснюється за такою послідовністю тез: актуальність проблеми; стан її розробки (перелічуються вчені, які зверталися до розробки цієї проблеми); наявність проблемної ситуації; необхідність у її вивченні, вдосконаленні з огляду на сучасний стан її розробки, втілення; основна ідея, положення, висновки дослідження, якими методами це досягається; основні результати дослідження, їх значення для розвитку теорії та (або) практики (зразок С).

Посилання на джерела, цитати в тезах доповіді використовуються рідко. Допускається опускати цифровий, фактичний матеріал.

Формулювання кожної тези починається з нового рядка. Кожна теза містить самостійну думку, що висловлюється в одному або кількох реченнях. Виклад суті ідеї чи положення здійснюється без наведення конкретних прикладів.

Виступаючи на науковій конференції (з'їзді, симпозіумі), можна посилатися на опубліковані тези доповіді і спинитися на одній із основних (дискусійних) тез.

Зазначимо, що будь-які матеріали будь-яких конференцій, видані у будь-який період, належать до опублікованих праць.

Для участі у конференції надсилаються поштою на адресу оргкомітету:

  • анкета-заявка (зразок Т);

  • тези доповіді (паперовий та електронний варіанти);

  • оригінал документу про оплату (копію обов'язково залишають собі).

Зразок П