Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Іі семестр «Музика та візуальні образи»

Розкриття теми семестру ґрунтується на музичному досвіді учнів, досвіді спілкування з природою, сприймання творів образотворчого мистецтва. Розглядаючи взаємозв'язки музики й живопису, слід прагнути до виявлен­ня внутрішніх життєвих зв'язків, а не лише зовнішніх (сюжетних або хро­нологічних). Важливо акцентувати увагу на розвитку асоціативно-образ­них уявлень учнів. ☺ Головне питання, на яке мають відповісти учні, таке: ☺ Чи може музика викликати в нашій уяві зорові (живописні) образи?

Головний висновок: між різними видами мистецтва існує тісний зв'язок — як зовнішній (хронологічний чи сюжет­ний), так і внутрішній (творчий, життєвий). Джерелом їх єдності виступає реальне життя, яке однаковою мірою живить творчість і композитора, і письменника, і художника.

Музика має найтісніші зв'язки з іншими видами мистецтва, насамперед літературою і живописом. Література збагачує музику цікавими сюжетами, без художньої літератури не було б усіх видів вокальної музики, народних пісень, опер і балетів, інструментальних творів, в яких використані мелодії пісень. Водночас без музики не було б багатьох літературних творів, в яких розповідається про музику або музика в яких є дійовою особою. Музика дає друге життя літературним творам, покладеним в її основу, посилює їх виразність, поглиблює характеристику персонажів, подій тощо.

Зв'язок музики з образотворчим мистецтвом ґрунтується на здатності людини при сприйманні музики уявити її зоровий (живописний) образ, а при розгляданні творів образотворчого мистецтва — чути в уяві відповід­ну музику.

Питання №12

Уроки з Музичного мистецтва у 6-му класі.

Відповідь:

Тема року: «Музика і духовний світ людини»

І семестр «Музика як мова почуттів».

II семестр «Я і музика».

☺ Набутий у попередніх класах музичний досвід переконує учнів у тому, що джерелом музики є життя. Музика розповідає передусім про людину або багатьох людей, виражає їхні почуття, думки, характери, відображає вчинки тощо.

Тематичний зміст програми 6-го класу дає можливість ширше поглянути на взаємозв'язок музики і життя, пізнати музичне мистецтво в його соціальному значенні.

Учні мають усвідомити, що музика здатна з величе­зною силою впливати на людину, породжувати в неї певні почуття і думки, формувати її ставлення до інших людей, до навколишнього світу, змінюва­ти характери, зміцнювати силу волі, пробуджувати сміливість, виховувати благородство, гуманність, доброту, надихати на трудові звершення. Однак музика може відігравати й негативну роль, послаблювати силу волі, роби­ти людину жорстокою, злою. Все залежить від того, яка музика діє на людину, до якої музики вона прагне.

Слід наголосити на нероздільності двох сторін зв'язку музики і життя: життя породжує музику, а музика впливає на життя.

Необхідно, щоб учні відчули й усвідомили дві найважливіші якості, котрими визначається сила впливу музики (як і будь-якого мистецтва) на людину — її краса і правда.

Школярі мають дійти висновку, що музика, в якій є краса і правда, може прикрасити життя, збагатити духов­ний світ людини, зробити її кращою, розумнішою, розділити з нею горе й радість.

☺ У змісті програми 6-го класу зроблено акцент на зв’язках музики з мистецтвом слова і візуальним мистецтвом, понятті синтезу мистецтв (у храмі, театрі, кінематографі), особливостях вокальної та інструментальної, програмної й непрограмної музики на прикладі творів різних жанрів (пісня, кантата, опера, балет, симфонія, соната…). Зіставлення і порівняння музичних, літературних і візуальних образів сприяє розвитку асоціативного мислення учнів, поліхудожнього виховання.

☺ Зміст програми 6-го класу розкриває духовний світ людини, багатство її почуттів та емоцій, відображених у музичних образах, на прикладі творів різних жанрів поліфонічної та гомофонно-гармонічної музики; надає учням можливість спостереження за власними думками, переживаннями, відчуттями у процесі сприймання і виконання музичних творів, осмислення своїх інтересів, духовних потреб, світосприйняття.

☺ Інтерпретація музичних творів передбачає пошук учнями в музиці особистісно значущих смислів, співзвучних власному духовному світові.

☺ Організаційно-методична система викладання музичного мистецтва в загальноосвітній школі має спрямовуватись на розвиток таких якостей учнів, як самостійність, творчість, критичність, толерантність, забезпечувати умови для самореалізації та духовно-естетичного самовдосконалення, нейтралізувати зовнішні антихудожні впливи середовища.

☺ Важливо, щоб учні усвідомили безмежні можливості музики у вираженні внутрішнього, чуттєвого світу людини та у формуванні її високих духовних якостей.

Тема І семестру «Музика як мова почуттів» зосереджена на втіленні широкої палітри людських почуттів, настроїв, емоцій у музичних творах різних жанрів та стилів. Протягом семестру учням будуть представлені такі музичні жанри, як пісня (народна і професійна), інструментальна п’єса, фортепіанний цикл, концерт для фортепіано з оркестром, опера, симфонія. На прикладі творчості Й.С. Баха учні познайомляться з музикою для органу та поліфонічним складом музики, а також матимуть можливість зіставити поліфонічні твори з гомофонно-гармонічними.

☺ Завдання вчителя полягає в тому, щоб спрямувати учнів на усвідомлення широких виражальних можливостей музичного мистецтва на прикладах зазначених жанрів, а також на усвідомлення важливості впливу мистецтва на особистість та міжособистісні стосунки.

Тема ІІ семестру «Я і музика» зосереджена на особистому сприйнятті учнем музичних творів та виявленні його ставлення до музики. Слід постійно розвивати в учнів відчуття власної причетності до мистецтва, необхідне для цілісного сприймання життєвих образів, відображених у ньому, та усвідомлення значення музики у своєму житті та житті інших людей.

☺ Кінцевим результатом засвоєння навчального матеріалу за темами «Музика як мова почуттів» та «Я і музика» має бути вироблена в учнів свідомого і вдумливого ставлення до музики та ролі музичного мистецтва у власному житті. Музичне мистецтво розкривається перед учнями новими сторонами своїх виражальних можливостей та життєвого змісту. Завдяки накопиченню слухового та виконавського досвіду протягом року розширюватиметься музичний та життєвий кругозір учнів.

☺ Допомагаючи учням сприймати і розуміти музичні твори, слід привертати їх увагу до великої естетичної цінності мистецтва, до його здатності наділяти людину естетичною насолодою та красою. Зважаючи на неперевершене значення естетичного впливу мистецтва на людину, вчитель допомагає учням усвідомлювати його виховну, пізнавальну та перетворюючу функції. Найважливішим при цьому є завдання вчителя захопити учнів музикою, навчити розуміти її красу та сформувати потребу постійно з нею спілкуватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]