Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Питання №19

Використання творів образотворчого мистецтва в процесі сприймання музики

Відповідь:

Кожний вид мистецтва відбиває життя в художніх образах за допомогою специфічних засобів виразності. Головними відмінами музичного та образотворчого мистецтва є: ☺

  1. їхній вплив через різні аналізатори: музичне – через слуховий, образотворче – через зоровий;

  2. динамічність музики, для розгортання якої має значення часовий чинник, і статичність образотворчого мистецтва;

  3. конкретність образотворчого мистецтва і абстрактність музики.

Завдяки специфічним особливостям музика і образотворче мистецтво взаємодоповнюють одне одного, що зумовлює доцільність використання творів образотворчого мистецтва на уроках музики в школі.

Будь-який вид мистецтва не тільки зображає, а й виражає. Так, в одному малюнку знайомий казковий персонаж може бути веселий, в іншому – сумний, у третьому – схвильований… Ще більшою мірою виразність властива музиці. Так якщо зміну настрою живої істоти на одному малюнку показати неможливо, то музичні образи змінюються так, що в одному й тому самому творі зайчик може бути спочатку веселим, потім схвильованим, боягузливим і знову веселим.

Метод асоціативного пошуку (застосовував Б. Яворський). Це зображення на малюнках музичних вражень, що передають настрої, навіяні прослуханою музикою. Найчастіше це сполучення ліній, кольорових розводів. Зорові асоціації учнів поглиблюються в процесі графічної передачі теми твору або його фрагмента; зображення в кольорі динаміки розвитку музичного образу; використання зображально-живописного матеріалу, що відбиває образну структуру твору.

Ефективним у розвитку художнього сприймання школярів є метод порівняння. Його можна вважати універсальним, оскільки він дає змогу зіставляти твори різних видів мистецтва. Дітям доцільно пропонувати такі завдання: визначити, якій з двох картин більше відповідає прослуханий музичний твір; дивлячись на малюнок, постаратися внутрішньо почути музику, що відповідає йому настроєм.

Не треба забувати, що музика – найабстрактніший з усіх видів мистецтва, тому не можна спільне в живописі й музиці шукати тільки в конкретних образах. Потрібно підводити учнів до узагальнених асоціацій. В образотворчому мистецтві, як відомо, абстракцію передають такими засобами художньої виразності, як лінія і колір. Саме лінії різної форми в поєднанні з різними відтінками кольорів допомагають дітям передати свої враження від прослуханої музики.

Можна запропонувати такі види роботи, щодо використання зорових асоціативних уявлень дітей під час сприймання музики. ☼ Задля усвідомленого вибору кольору до музики можна поводити наступні ігри: «Герой добрий і злий» (намалювати дві фігури , однакові за формою, але різні за виразом облич); «Якого кольору царство?» (обрати колір для різних царств: добра, зла, страху, веселощів…); «Винайдемо новий колір» (не лише змішати різні кольори, щоб вийшов новий колір, а й дати йому назву)…

Діти швидше згадують музику, коли дивляться на кольорові малюнки, створені ними під враженням цієї музики на минулому уроці; довше пам’ятають назви і звучання музичних творів, доповнених малюнками. Важливо, що ці малюнки сприяють активному, творчому ставленню дітей до музики, вмінню докладніше й точніше висловлюватися про її характер.

Головними умовами цілеспрямованого використання творів образотворчого мистецтва на уроках музики є: розуміння вчителем специфіки обох видів мистецтва; урахування вікових особливостей дітей; розуміння багатозначності мистецтва, що зумовлює суб’єктивність сприймання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]