Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Іі чверть: (продовження)

У цій чверті визначення характеру й емоційного змісту музичних творів доповнюється новим завданням: розпізнавати життєвий зміст музики, виділяти ознаки зображальності у творах, де вони яскраво виражені.

У вокально-хоровій роботі необхідно більше уваги приділяти виразному й емоційному виконанню пісень, привчати дітей уважно вслухатися в звучання хору і помічати неточності співу. Слід частіше співати поспівки і пісні без супроводу. Це розвиватиме слух, відчуття ритму, спонукатиме уважніше слухати самих себе.

☺ Діти повинні розуміти диригентські жести: «Увага!», «Ауфтакт!», початок і закінчення співу.

У музично-ритмічному вихованні необхідно прагнути до невимушеності й виразності рухів, їх тілесного зв’язку з музикою.

☺ У цій чверті продовжується робота щодо виховання ладового почуття школярів. Учні знайомляться з «інтонацією зозулі» (V – ІІІ ступені мажорного ладу) і назвами цих ступенів (ЗО і ВІ)

Ііі чверть:

«Музика розповідає»

Головне завдання цієї чверті полягає в ознайомленні першокласників із засобами музичної виразності (темп, динаміка, лад, мелодія, метроритм, регістр, тембр…).

Вокально-хорова робота у цій чверті спрямована на розширення примарної зони співацького голосу і його діапазону.

☺ У третій чверті продовжується робота з виховання ладового чуття школярів. Новий ступінь РА (VІ).

ІV чверть:

(продовження)

На уроках у цій чверті продовжується формування музичного сприймання школярів, актуалізується досвід спілкування з музикою, розвиваються музично-практичні вміння і навички.

☺ Глибшому сприйманню музики сприяє засвоєння особливостей музичних жанрів, спочатку найпростіших – пісні, танцю, маршу.

Питання №8

Уроки Музичного мистецтва у 2-му класі.

Відповідь:

Тема року: «Джерела музичного мистецтва»

І чверть «Пісня, танець, марш»

ІІ чверть «Музика виражає та зображує»

ІІІ чверть «Подорожі з піснею, танцем, маршем»

VІ чверть «Мова музики»

У 2-му класі закріплюються, поглиблюються і розширюються музичні знання, вміння і навички, набуті у 1-му. За своїми фізіологічними і психологічними особливостями другокласники мало відрізняються від першокласників. Вони так само відчувають потребу в русі, мають обмежений обсяг уваги.

Музичне сприймання другокласників майже не відрізняється від сприймання першокласників-шестиліток. Відмінності пов’язані насамперед зі збільшенням життєвого і музичного досвіду дітей (досвід мовний, моторний, емоційний, а також досвід зв’язку життя з музичними враженнями).

У муз. розвитку другокласників важливе місце посідає хоровий спів.

Якщо у попередньому класі закладалися лише основи співацької культури, то у 2-му класі вокально-хорові навички ускладнюються: відбувається подальше їх формування і вдосконалення.

Вокально-імпровізаційна творчість дітей ґрунтується на музичному сприйманні, умінні оперувати музично-слуховими уявленнями, творчій уяві, здатності комбінувати, змінювати, створювати щось нове на основі наявного музично-слухового досвіду. З огляду на введення нових ладових ступенів ЛЕ і НА, значно розширюються можливості імпровізування мелодій на засвоєних ладових ступенях.

До першого виду імпровізації входить «музична розмова», імпровізування мелодій у характері пісні, танцю, маршу і доспівування початої кимось мелодії. Доступнішою є імпровізація у формі музичної розмови, в якій діти можуть виступати у ролі персонажів улюблених казок, бути учасниками якоїсь сюжетної гри.

З четвертої чверті розпочинається робота щодо формування вміння співати поспівки з назвами нот.

(На муз. заняттях у 2-му класі можна ввести гру на сопілці. Це сприятиме залученню учнів до активних і захоплюючих форм музикування, розвитку музичного слуху, вихованню навичок ансамблевої гри, підготовці до двоголосного співу, практичному засвоєнню нотної грамоти).

Необхідно всіляко використовувати спілкування дітей з музикою за межами школи, заохочувати розповісти їх про свої враження на уроках. Можна використовувати таку форму домашнього завдання: слухати музику, де б вона не звучала, і розповісти про свої враження у класі. Доцільно рекомендувати учням слухати і дивитися протягом тижня певні радіо- і телепередачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]