Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Питання №3

Учитель Музичного мистецтва в ЗОШ, багатоплановість в його діяльності. Навчально-виховна діяльність, та особистісні якості вчителя.

Відповідь:

Успіх педагогічної діяльності в значній мірі залежить від особистісних якостей вихователя. Це перш за все, людяність вихователя, його доброзичливе ставлення до учнів, чутливість, здатність розуміти дії, вчинки школярів, допомагати в тяжкі хвилини життя, не допускати гримання, не зважання, образи, грубості. Він повинен давати дітям простір для проявлення ініціативи, активності.

Говорячи про особистість вихователя, необхідно зазначити й ті кращі людські якості, які бажають в ньому бачити учні, щоб бути «вчителем життя»: ввічливість, витримку, наполегливість, життєрадісність, щиросердність, скромність, охайність, самокритичність, незлопам’ятність. Вихователь повинен слідкувати за своєю зовнішністю, одягом, бути захопленим своєю роботою, добре знати свій предмет, уміти викладати його. Крім того дуже цінується дотепність, гумор, молодість, уміння додержувати свого слова, добре ставлення до колег.

☺ Заважають учителю досягти успіхів у роботі їх намагання нав’язувати дітям свою точку зору, придушення самостійності, ініціативи, зловживання владою, недостатнє знання своїх учнів. Додержання висловлених вимог є запорукою авторитету учителя.

Особистісно-зорієнтована модель освіти та виховання школярів засобами музики передбачає зростання вимог до художньо-педагогічної діяльності вчителя.

Художньо-естетичне виховання – це «мистецтво виховання мистецтвом», що посилює необхідність не просто значного зростання художньої ерудиції і педагогічної майстерності, а й формування готовності до постійного професійного зростання, безперервної освіти і самоосвіти, творчості.

Естетико-виховний вплив мистецтва на школярів здійснюється не просто за схемою «твір – реципієнт», а через унікальний провідник – особистісну духовну культуру педагога, що проявляється у його громадянській позиції, педагогічних почуттях, світоглядних та естетичних ідеалах, художніх орієнтаціях і оцінках, від яких залежить інтенсивність духовного спілкування вчителя з учнями.

Таким чином, духовність, майстерність і творчість вчителя стають гарантами ефективності естетико-виховного процесу.

Питання №4

Уроки Музичного мистецтва в ЗОШ, типи, структура

Відповідь:

Особливості шкільного уроку музичного мистецтвавизначаються специфікою музичного мистецтва, в якому емоційна сфера відіграє визначальну роль. Тому пізнання художнього світу музики, яке відбувається в процесі навчання, не може зводитися тільки до роботи думки, а має органічно поєднувати свідомість і почуття.

Музика має сприйматися як живе й захоплююче мистецтво, тому таким же живим і захоплюючим має бути навчання.

Важливо, щоб спілкування з музикою виявляло особистісне ставлення, власне переживання школяра.

Для уроків музичного мистецтва характерна часта зміна видів діяльності, що допомагає підтримувати інтерес і увагу дітей. Вся діяльність має об'єднуватися спільною темою, якій би підпорядковувалися окремі елементи.

Єдина тема чверті дає змогу досягнути цілісності уроку, єдності всіх його складових частин, оскільки в основу його побудови покладені не види діяльності учнів, а різні грані музики як єдиного цілого.

Відповідно до тематичної побудови програми виділяються певні типи уроку музичного мистецтва: урок введення в тему, урок поглиблення теми, урок узагальнення теми. Окремо слід виділитипідсумкові уроки чверті й заключні уроки-концерти.

☺ 1. Головною ознакою уроку введення в тему є наявність у його змісті початкової інформації щодо теми; пошукової ситуації, в якій учні, розглядаючи музичний матеріал під новим кутом зору, заданим темою чверті, і, опираючись на набутий життєвий і музичний досвід, роблять перші узагальнення.

☺ 2. Особливістю уроку поглиблення теми єнаявність у його змісті нового знання, що виступає однією з граней теми чверті. На основі сприймання музики і роздумів про неї, активного музикування учні мають виділити й усвідомити нову для них якість теми.

☺ 3. Головною ознакою уроку узагальнення теми є наявність у його змісті цілісної узагальненої характеристики знань, які розкривають суть теми чверті.

☺ 4. Завданням заключного уроку-концерту є показ рівня музичної культури учнів, досягнутий ними протягом навчального року. Він проводиться в урочистій обстановці, краще в актовій залі школи, із запрошенням батьків і вчителів.

Кожен урок повинен мати власнудраматургію, передбачати кульмінаційні моменти.

Важливо, щоб будь-яка музично-освітня діяльність була спрямована на виховання учнів, розвиток їхньої музичної культури.

У кожного вчителя знайдуться власні прийоми, але неодмінною умовою є простота і лаконічність вимог на уроці, неодноразовий показ зразка виконання кожної вимоги чи правила, заохочення дітей до правильної поведінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]