Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Питання №11

Уроки з Музичного мистецтва у 5-му класі.

Відповідь:

Тема року: «Музика та інші види мистецтва»

І семестр «Музика і мистецтво слова».

II семестр «Музика та візуальні образи».

☺ У змісті програми 5-го класу акцентуються зв’язки музики з мистецтвом слова і візуальним мистецтвом, поняття синтезу мистецтва (у храмі, театрі, кінематографі), особливості вокальної та інструментальної, програмної і непрограмної музики на прикладі творів різних жанрів (пісня, кантата, опера, балет, симфонія, соната тощо). Зіставлення і порівняння музичних, літературних і візуальних образів сприяє розвитку асоціативного мислення учнів, поліхудожнього виконання.

☺ Нового імпульсу набуває надзавдання уроків музичного мистецтва — осягнення уч­нями життєвих зв'язків музики: завдяки зіставленню з літературою й об­разотворчим мистецтвом збагачуються уявлення учнів про специфіку му­зично-образного відображення світу, а розгляд зв'язків музики з життям стає глибшим і повнішим.

Важливою змістовною лінією програми є розкриття спільної життєвої основи різних видів мистецтва, їх взаємозв'язку. Відтак змінюється й мето­дика формування музичного сприймання учнів: музичні твори зіставляють­ся з творами інших видів мистецтва, більше уваги приділяється осягненню саме естетичного начала в мистецтві, тобто сприйняття краси мелодії, гар­монії, колориту, барв, композиції, досконалості форм тощо. Учні мають усвідомити, що ☺ види мистецтва тісно пов'язані між собою і знання одного з них допомагає глибшому сприйняттю й розумінню інших видів мистецтва.

Зміст навчального матеріалу

Розкриття широкої палітри зв’язків музики з літературою через споріднені за характером образи. Порівняння музичних та літературних творів, які відображають різноманітні явища життя, зокрема, на прикладах вокальних (пісня, пісня-романс), хорових (кантата), та музично-сценічних (опера, балет, мюзикл) жанрів. Виконання народних та композиторських пісень, які розкривають основні завдання теми. Розвиток вокально-хорових навичок. Імпровізація простих мелодичних зворотів та ритмічного супроводу до пісень. Інтерпретація змісту прослуханих та виконаних музичних творів, вираження власного емоційно-естетичного ставлення до них. Виявлення специфіки образної мови музичного мистецтва у порівнянні з образною мовою літератури. Засвоєння основних музичних понять і термінів: вокаліз, кантата, мюзикл, лібрето, сценарій. Усвідомлення явища синтезу музичного та літературного мистецтв у театрі та кінематографі.

У першому півріччі розглядаються зв'язки музики й літератури. Незва­жаючи на видову самостійність і своєрідність виражальних засобів, ці види мистецтва дуже тісно пов'язані між собою. Їх спорідненість бере початки з одного джерела — народної пісні, характерною ознакою якої є гармонія слова й мелодії. Співдружність музики і художньої літератури найповніше виявляється у вокальних творах — пісні й кантаті, романсі й ораторії, де ідейно-смислове навантаження слова посилюється музичною мовою. У цьому взаємопоєднанні збагачуються художні засоби і музики, і поезії.

Тема І-го семестру «Музика і мистецтво слова» розкривається шляхом з'ясування таких питань: ☺ літературна основа пісні, опери, балету; друге життя пісні в інструментальних творах; взаємозбага­чення, нероздільність слова й музики у вокальних творах; спільність і спе­цифіка виразних засобів музики й літератури.

Учні мають дійти висновків про те, що: музика без літератури, як і література без музики зазнали б значних втрат. Література збагачує музику цікавими поетичними й літературними сюжетами, без лі­тературної основи не було б опер, балетів, численних вокально-хорових жанрів. Завдяки літературі музика не тільки стає багатшою, а й сильніше впливає на слухачів, стає доступнішою й зрозумілішою. Однак і музика суттєво збагачує літературу — дає друге життя літературним творам, покла­деним в її основу, посилює їхню виразність, силу впливу, характеристику персонажів, подій тощо. Відтак взаємозв'язок музики й літератури не тіль­ки збагачує обидва види мистецтва, але й дає повніше уявлення про життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]