Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Питання №7

Уроки Музичного мистецтва у 1-му класі.

Відповідь:

Тема року: «Музика навколо нас»

І чверть «Світ почуттів у музиці»

ІІ чверть (продовження)

ІІІ чверть «Музика розповідає»

VІ чверть (продовження)

Програма 1-го класу розкриває емоційний зміст музики, характер творів різноманітних жанрів; допомагає учням розпізнавати життєвий зміст музичних творів, виділяти в них ознаки зображальності; на доступних і захоплюючих зразках ознайомлює з виражально-зображальними засобами музичної мови, через залучення учнів до різноманітної музичної діяльності закладає основи елементарних виконавських умінь і навичок.

І чверть: «Світ почуттів у музиці»

У цій чверті закладаються основи багатьох музично-практичних умінь та навичок. Серед яких – уміння слухати і виконувати музику.

☺ Формування уміння слухати музику і роздумувати над нею починається з пошуків відповідей на питання: «Які почуття передає музика? Чим подібні й відмінні характери таких музичних творів як …?». Оскільки основу змісту уроків складають пісні, танці й марші, з перших занять слід учити дітей визначати, до яких типів належить музика, яку вони слухають або виконують.

☺ У процесі вокально-хорової роботи з учнями у цій чверті, у них починають формуватися навички і вміння злагодженого протяжного співу, чіткої дикції, реакції на диригентські жести. Слід застосовувати поспівки, які вчать протяжному співу на заданому звукові, утримуючи його висоту і ритмічну пульсацію протягом усієї вправи ☼ («У школу», «Ходить квочка»). При розучуванні поспівок, бажано пропонувати дітям проплескати їх ритмічний рисунок, показати рухом руки короткі та довгі звуки, виділити метричну пульсацію…

Наступний вид поспівок – поспівки, що вчать співати на двох звуках ☼ («Кумо, кумо, що варила?», «Тук, тук, чобіток»). Щоб учні осмислено сприйняли інтервальний стрибок вниз і вгору, вчителю слід показати рукою рух мелодії.

Розучуючи пісні з першокласниками слід вчити спокійно брати дихання, за рукою вчителя, співати неголосно і впевнено, стежити, щоб дихання вистачало до кінця фрази.

Сюжетно-ролеві ігри на основі пісень активізують образне мислення дітей, їхню музичну діяльність, спонукають до самостійного співу. Яскраві образи і сюжетний розвиток пісень-ігор ☼ («Два півники», «Вишеньки-черешеньки», «Веселі гуси») дає змогу залучити школярів до їх інсценування.

☺ У даній чверті планується різноманітна музично-ритмічна діяльність дітей. Вони вчаться розрізняти високі та низькі, короткі й довгі звуки, рух мелодії вгору і вниз, голосне й тихе звучання, орієнтуватися у графічному запису пульсу та ритмічного рисунка мелодії.

☺ Щоб ритмічні навички (відчуття пульсу і ритму) засвоювалися легше, потрібно пов’язати цю роботу з художнім образом. Це може бути імітація гри на знайомих дітям інструментах або безпосередня гра на дитячих інструментах.

Навчання гри на найпростіших музичних інструментах ґрунтується на виявленні виразності їх звучання. З перших уроків слід вчити дітей свідомо обирати інструменти для виконання музики різного характеру: барабани використовувати при виконанні маршів, бубни – окраса танцювальної музики, трикутник – підкреслить ліричний характер мелодії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]