Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Питання №22

Зміст виховної діяльності, спрямованої на формування у школярів естетичної культури

Відповідь:

Зміст естетичного виховання, орієнтованого на формування естетичної культури школярів, передбачає: розвиток у школярів здібності сприймати прекрасне в природі, в праці, в творах мистецтва, оточуючій дійсності, поведінці людей, які бажають насолоджуватися цим прекрасним.

Естетичне сприйняття є початковим моментом у формуванні естетичного ставлення до дійсності. Виражається воно в загальній спостережливості, в здібності помічати прекрасне і звертати на нього увагу. Що саме сприймається і як – визначається особистісними особливостями школяра. Тонка поетична натура по-особливому бачить світ.

Щоб дитина не стала естетично глухою, сліпою, потрібно тренувати її зір, слух. З цією метою можна попередньо інформувати дитину про ті або інші явища, предмети (перед переглядом вистави повідомляти про різні трактування образу різними акторами), піднімати загальний рівень культури, вчити відчувати красу природи.

Естетичне сприйняття нерозривно пов’язано з естетичними почуттями, які виникають у процесі сприйняття прекрасного і відбивають ставлення людини до прекрасного. Естетичні почуття виражаються у хвилюванні людини, насолоді. Естетична насолода спонукає людину ходити в театр, слухати концерти, відвідувати картинну галерею. Де немає естетичної насолоди, там немає і художнього сприймання, а є лише ознайомлення, спостереження. Тому справжні естетичні почуття, естетична насолода несе в собі величезну силу впливу на особистість.

Школярі повинні не тільки сприймати прекрасне, але й розуміти, оцінювати твори мистецтва, вчинки людей та ін., необхідно формувати естетичне судження. Починаючи з несміливих і часто безпідставних «добре», «подобається», оцінки поступово набувають більш визначений характер, що дозволяє говорити про здатність людини правильно розуміти і оцінювати прекрасне. Найбільш закінчена форма естетичного судження знаходить вияв в естетичному ідеалі.

Естетичний ідеал – це основний зразок, з позиції якого людина оцінює навколишню дійсність, людей їх вчинки. Естетичний ідеал відображає уявлення людини про красу, це мета, до досягнення якої прагне людина, разом з тим це основний критерій, з позиції якого оцінюється навколишня дійсність, особистість людини, її поведінка, вчинки.

На базі естетичних знань, сприйняття, почуття, ідеалів, суджень і понять формується естетичний смак – емоційно-оцінне ставлення людини до прекрасного, що носить вибірковий характер. У відповідності з особливостями розвитку і виховання у кожної людини виробляється свій особистий смак в тій чи іншій галузі. Завдання школи – виховання людини, яка б не намагалась сліпо слідувати моді, а вміла б свідомо брати з неї все краще, що найбільш відповідає ідеалам краси, потребам і нахилам конкретної особистості.

Естетична діяльність – важливий компонент змісту естетичної культури особистості. Це може бути діяльність, яка спрямована на:

  • організацію естетики середовища;

  • розвиток творчих здібностей особистості в галузі музики, образотворчого мистецтва, літератури, театральних знань, уяви, образного мислення, фантазії;

  • пропаганду мистецтва, естетичних ідеалів (концертна, лекторська діяльність);

  • самоосвіту та самовиховання з метою духовно-естетичного збагачення особистості.

Загальною умовою успішної реалізації змісту виховання є оволодіння учнями основами естетичних знань, що сприяють і сприйняттю, й оцінці прекрасного в навколишній дійсності, становленню естетичних ідеалів і смаків, а також оволодіння тими вміннями і навичками, що дозволяють здійснювати естетичну, зокрема художньо-творчу діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]