Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Питання №13

Уроки з Музичного мистецтва у 7-му класі.

Відповідь:

Тема року: «Палітра музичних образів»

І семестр «Образний зміст музики».

II семестр «Композиція музичного твору».

Зміст навчального матеріалу: виявлення різноманітної палітри музичних образів (ліричних, драматичних, героїчних, пасторальних тощо) як проявів життя, інтонаційної та життєвої природи музики. Визначення особливостей музичних стилів (класичного, романтичного) та сфери їх емоційного впливу на людину. Виконання композиторських та народних пісень, які розкривають основні завдання теми. Розвиток вокально-хорових навичок. Інтерпретація, порівняння та характеристика музичних образів як відображення життєвих явищ у прослуханих та виконаних творах. Засвоєння основних музичних понять і термінів: музичний образ, музичний стиль (романтичний, класичний). Усвідомлення значення образу як змістової основи музичного твору.

Тема «Образний зміст музики» має вивести школярів на новий рівень осяг­нення інтонаційної природи музичного мистецтва, єдності змісту й форми музичного твору. Спостереження за музикою як явищем життя, за її інто­наційним розвитком дасть змогу учням відчути й усвідомити, як відомі їм особливості музичного мистецтва концентруються в понятті «музичний об­раз».

Школярі мають переконатись, що музичний образ у ме­жах одного твору може змінюватися в процесі варіаційного, поліфонічного та іншого розвитку; може виявлятися в єдності кількох тем, кожна з яких втілює одну з граней образу (дво-, тричастинні форми, рондо); що музичний твір може складатися з кількох взаємопов'язаних образів. Важливо зверну­ти увагу учнів на те, що різноманітні музичні образи завжди відображають якусь частку життя: певну життєву подію, явище, картини природи, пере­живання однієї людини й багатьох людей, їхні думки, характерні вчинки.

Узагальнюючи тему півріччя, слід наголосити на тому, що композитор при створенні твору використовує такі художні засоби, які дають йому змогу втілити задум і зробити його доступним іншим людям. Ось чому осягнен­ня музичного образу буде неповним без з'ясування того, якими засобами виражений музичний зміст. Слід підкреслити, що будь-який музичний образ є часткою життя, вираженого в музиці. Нехай учні пригадають характер музичних образів, які лежать в основі почутої і виконаної ними протягом півріччя музики, наведуть приклади музичних образів, які найбільше запа­м'яталися, виконають улюблені пісні.

Загалом методика вивчення теми "Образний зміст музики" має ґрунтуватися на принципі цілісного інтонаційного аналізу музичного твору: від характеру образів даного твору, епохи й життєвих обставин його створення, інди­відуальності композитора, властивого йому стилю — до особливостей змі­сту і форми, виразних засобів, використаних композитором.

Тема другого півріччя — "Композиція музичного твору" — поглиблює й роз­виває тему "Образний зміст музики". Уже в першому півріччі від спостереження за життям одного, самостійного образу учні прийшли до спостереження за розвитком кількох образів у одному творі. У цьому півріччі увага зосереджується на тому, як окремі образи звучать, розвиваються і взаємоді­ють, тобто в полі зору постає музична драматургія. Варто вказати на умов­ність поділу тем, оскільки елементи драматургії (хоча б найпростіший роз­виток) є в будь-якому творі.

Зміст програми розкриває зв’язки музики з життям через опанування інтонаційно-образного змісту музичних творів та усвідомлення понять «стиль, драматургія, композиція, форма».

Аналізування драматургії та композиції музичних творів різних жанрів і форм (увертюра, симфонія, концерт, соната, ораторія) щодо відображення мозаїки навколишнього світу. Порівняння драматургічного розвитку музичних творів різних жанрів і форм. Визначення основних типів музичної драматургії: контрастного, конфліктного, безконфліктного. Характеристика особливостей побудови сонатної форми як співставлення та розвитку різнохарактерних образів – проявів життя у їх співвідношенні. Виконання композиторських та народних пісень, які розкривають основні завдання теми. Розвиток вокально-хорових навичок. Засвоєння основних музичних понять і термінів: музична драматургія та її типи, сонатна форма та її складові. Усвідомлення значення музичної драматургії як відображення життєвих явищ у їх взаємодії.

☺ Учні мають дійти висновку, що музичний образ, який не містить у собі суперечностей і не зіставляється з іншим контрастним образом, не може відображати якісь значущі події і втілюється в простих музичних формах. І навпаки, гострий конфлікт усередині одного або між кількома музични­ми образами стає основою для розвитку вагомих подій і втілюється у вели­ких музичних творах — сонаті, ораторії, опері, балеті. Чим багатший і значущіший життєвий зміст музичного твору, тим більше в ньому музич­них образів, тим складніші їхні взаємозв'язки й розвиток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]