Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Питання №14

Уроки з Музичного мистецтва у 8-му класі.

Відповідь:

Тема року: «Музичне мистецтво і сучасність»

I семестр «Відлуння епох у музичному мистецтві».

Зміст навчального матеріалу: Виявлення особливостей та відмінностей академічної і розважальної музики за їх життєвим змістом і призначенням, роль музичного мистецтва в суспільстві в різні історичні епохи й у житті кожної людини. Порівняння стильових напрямів розважальної музики (джаз, рок, диско…) за сферами їх емоційного впливу. Визначення характеристик рис творчості відомих композиторів минулого і сучасності. Характеристика минулої спадщини видатних представників різних національних культур. Виконання композиторських і народних пісень, які розкривають основні завдання теми. Розвиток вокально-хорових навичок. Інтерпретація змісту прослуханих і виконаних творів щодо особливостей втілення гуманістичних ідей та життєвого змісту. Засвоєння основних понять і термінів: академічна (серйозна), розважальна (легка) музика, стильові напрями – джаз, рок, диско… Усвідомлення значення музичного мистецтва в житті сучасної людини та в різні епохи.

Завдання музики – розкриття зв’язку музики з життям, - набуває у 8-му класі нового змісту. Слід прагнути до того, щоб ознайомлення з кожним музичним твором торкалося актуальних для восьмикласників морально-естетичних проблем, зокрема проблем духовного становлення особистості в боротьбі з життєвими обставинами, взаємин людей тощо.

Уроки музики повинні допомогти учням розібратися в різномаїтті оточуючої їх музики, навчити правильно оцінювати її естетичні й моральні якості. Музика, як і будь-яке мистецтво, не піддається точному аналізові. Тому суперечки, дискусії на уроці музики неминучі, і їх треба всіляко заохочувати. Слід привчати учнів мислити, переконливо викладати й доводити свої думки, з повагою ставитися до точки зору співбесідників. Це сприятиме набуванню на музичних заняттях естетичного досвіду, який формує духовний світ школярів, збагачує їхнє життя.

Одне з найважливіших завдань – ввести учнів у коло тих питань, які будуть детально розглянуті протягом навчального року. Передусім це стосується поняття сучасна музика, яким часто позначають лише нову розважальну музику. Восьмикласники мають усвідомити, що поняття сучасна музика може вживатися у двох значеннях: у вузькому (музика, створена в наш час) і в широкому (музика, яка відповідає сучасним ідеалам). У широкому розумінні музика минулих, навіть найдавніших часів, якщо вона просякнута ідеалами гуманізму, співзвучна нашим ідеалам, стає нашим сучасником, входить до скарбниці світової культури.

Слід допомогти учням розібратися в призначенні академічної й розважальної музики, показати, що їх об’єднує, а що відрізняє. Важливо з’ясувати, як ставляться школярі до цих сфер музичного мистецтва, чи спроможні вони оцінити художні достоїнства певного твору.

Уроки музики мають озброїти учнів принциповими настановами щодо надзвичайно складного музичного світу сучасності. Якщо підлітки в судженнях про легку музику зможуть спиратися на запас знань та інтонаційно-слуховий досвід, значить, заняття досягли мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]