Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Масляк Країнознавство.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

9.2. Океанія

Величезні простори найбільшого у світі Тихого океану помережені тисячами островів. Найбільші з них заселені людьми. За етнічним складом населення та історико-гео-графічними умовами в Океанії виділяють Полінезію, Мікронезію та Меланезію. Східна частина Океанії нале­жить до Полінезії (Гаваї, Токелау, Тувалу, Самоа, Тонга, Туамоту, Маркізькі острови, острови Кука, Табулаї, Лайн, Фенікс, Острови Товариства тощо). До Меланезії нале­жить західна частина Океанії (Нова Гвінея, Вануату, Нова Каледонія, архіпелаг Бісмарка, Соломонові Острови, Фіджі тощо). Мікронезія — це центральна частина Оке­анії. До її складу входять Маріанські, Каролінські, Маршаллові Острови, острови Гілберта, Банаба, Науру тощо. Всього понад 1500 островів. Як приклад країн Океанії розглянемо Маршаллові Острови.

9.2.1. Маршаллові Острови

Загальні відомості. Офіційна назва — Республіка Маршаллові Острови. Столиця — Маджуро (понад 33 тис. осіб). Площа — 181 км2 (186-те місце у світі). Населення — близько 80 тис. осіб (182-ге місце). Дер­жавна мова — англійська. Грошова одиниця — долар США.

Географічне положення. Знаходиться в Тихому оке­ані на північний схід від Австралії. Це центральна час­тина Океанії, яка має назву Мікронезія. Географічне положення країни з розвитком транспорту та глобалізаційних процесів покращується, хоча в цілому держа­ва ще залишається доволі ізольованою від світу.

Історія виникнення та розвитку. Історики вважають, що острови були заселені ще за 2000 років до нашої ери переселенцями з Азії. У 1529 р. ці острови захопили іспанці. Наприкінці XIX ст. Іспанія продала їх Німеч­чині. Після Першої світової війни перейшли під опіку Ліги Націй, а після Другої світової війни — підопічні території ООН. Фактично управлялися США, які на атолах Бікіні та Еніветок провели випробування ядер­ної зброї. З 1991 р. суверенна держава.

Державний устрій і форма правління. Маршаллові Острови — унітарна держава, президентська республі­ка. Глава держави та уряду — президент. Законодавча влада належить парламенту, який складається з 33 де­путатів. Країна поділяється на 25 дистриктів.

Природні умови та ресурси. Геологічно країна є дво­ма паралельними ланцюгами вулканічних гір, на вер­шинах яких біля поверхні води поселилися корали. Вони й утворили 34 острови та 870 рифів. Острови ни­зовинні, гір тут немає. Вони піднімаються над поверх­нею океану лише на декілька метрів. Підземні прісні води відсутні. Є насадження кокосових пальм. На узбе­режному мілководді ростуть мангрові ліси.

Клімат упродовж усього року вологий і жаркий. Се­редньорічна температура перевищує +27 °С. Опадів ви­падає від 2000 до 4000 мм на рік. Нерідко бувають тай­фуни. Корисних копалин майже немає.

Населення. Густота населення велика та перевищує 430 осіб на 1 км2. Коефіцієнт народжуваності мабуть найвищий у світі — 45 %о. На фоні одного з найниж­чих у світі показників смертності — 6 %о, природний приріст близький до біологічного максимуму — 40 %о. Частка міського населення — 70 %. Маршалльці, або мікронезійці, становлять 97 % населення. Переважа­ють протестанти — 90 %.

Господарство. В економіці домінують сільське гос­подарство та рибальство. Основними продуктами хар­чування мешканців островів Океанії була кокосова пальма та морепродукти. І нині вони збирають плоди кокосової пальми та хлібного дерева. На експорт виго­товляють копру і пальмову олію. Вживають у їжу також батат, таро, помідори. На одному з атолів ведеться розробка фосфатів. На атолі Маджуро є єдиний міжна­родний аеропорт — ворота у світ.

Культура та соціальний розвиток. Близько 90 % населення країни вміє читати та писати. Тривалість життя жінок становить 66 років, чоловіків — 63 років. Своєрідна культура народу, витворена острівним жит­тям, його звичаї принаджують сюди нечисленних ту­ристів, переважно із США (5 тис. на рік).

Республіка Маршаллові Острови визнала незалежність України 22 грудня 1995 р. Дипломатичні відносини вста­новлені 25 грудня 1995 р. шляхом обміну нотами.

Запитання та завдання

1. Знайдіть на карті Маршаллові Острови. В якій частині Океанії вони знаходяться?

2. Який адміністративно-територіальний поділ Маршаллових Островів?

3. Які корисні копалини видобувають на Маршал­лових Островах?

Висновки

Регіон Австралія та Океанія належить до найстабіль-ніших у світі. Тут переважають невеликі і карликові острівні держави переважно зі сприятливими для роз­витку рекреації і туризму природними умовами. Про­цеси глобалізації та розвитку транспорту швидкими темпами виводять регіон із "глухого кута" нашої пла­нети.

Острови Океанії мають переважно вулканічне або коралове походження. За особливостями природи й населення острови океанії поділяють на три основні групи: Мікронезію, Меланезію і Полінезію.

Через віддаленість від України торговельно-еконо­мічні відносини між країнами цього регіону та нашою державою розвинені недостатньо.

Тестовий контроль

1. Площа Австралійського Союзу така:

а) 7,7 млн км2;

б) 2,5 млн км2;

в) 8,5 млн км2.

2. Населення Австралії становить:

а) 280 млн осіб;

б) 20 млн осіб;

в) 48 млн осіб.

3. Які твердження є правильними:

а) Австралія — федеративна республіка;

б) рівнини і височини займають близько 20 % тери­торії Австралії;

в) Австралія належить до найбільш заселених час­тин світу;

г) Австралія бідна на мінеральні ресурси?

4. Австралійський Союз визнав незалежність України:

а) 2 грудня 1991р.;

б) 26 грудня 1991р.;

в) 5 березня 1992 р.

5. Столицею Маршаллових Островів є місто:

а) Ніамей;

б) Сува;

в) Маджуро.

6. Основну частину населення Маршаллових Ост­ровів становлять:

а) меланезійці;

б) мікронезійці;

в) полінезійці.