Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Масляк Країнознавство.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

6.3. Країни Південно-Західної Азії

Цей регіон Азії зосередив на своїй території найбіль­шу кількість гострих політичних проблем світу. Вели­чезні контрасти, багатство та бідність, минуле та май­бутнє — все це Південно-Західна Азія. Це колиска трьох релігій, одна з яких — іслам, переживає геополітичний підйом. Найбільші та найпотужніші держави світу на­магаються "готувати свої страви" на цій "політичній кухні", ще більше ускладнюючи та загострюючи ситу­ацію. Нині ключовою країною регіону, регіональним лідером усе більше стає Іран.

6.3.1. Іран

Загальні відомості. Офіційна назва — Ісламська Рес­публіка Іран. Столиця — Тегеран (7 млн осіб). Площа — 1,6 млн км2 (17-те місце у світі). Населення — близь­ко 70 млн осіб (16-те місце). Державна мова — фарсі (перська). Грошова одиниця — ріал.

Географічне положення. Держава Іран розміщена в північній і східній частинах регіону. На північному за­ході межує з Вірменією та Азербайджаном, на півночі та північному сході — з Туркменістаном. Східний кор­дон відділяє Іран від Афганістану та Пакистану. На за­ході межує з Туреччиною та Іраком. На півдні має ши­рокий вихід до Перської затоки та Аравійського моря. Північний кордон частково пролягає узбережжям Кас­пійського моря, де Іран має свій акваторіальний сек­тор. У цілому географічне положення країни має як по­зитивні, так і негативні аспекти. Вихід до багатих на нафту Перської затоки та Каспійського моря дуже спри­ятливий для Ірану. Нестабільні ж кризові сусіди не сприяють налагодженню взаємовигідного співробіт­ництва.

Історія виникнення та розвитку. З І тисячоліття до н. є. територія сучасного Ірану заселена персами. З другої половини VI ст. до н. є. існувала величезна Пер­ська імперія. У Піст, н. є. виникла новоперська держава. У VII ст. її завоювали араби, які принесли сюди іслам. З XIII ст. держава пережила монгольську навалу. У XVI ст. відбулось відродження Перської держави. З XIX ст. зро­стає залежність від європейських держав. У 1935 р. краї­ну перейменовано в Іран. Після Другої світової війни відбувіається посилення влади шаха шляхом придушен­ня опозиції. Після втечі шаха було проголошено іслам­ську республіку та відбулося загострення відносин із СІЛА, Ізраїлем та деякими європейськими державами. З 1980 до 1988 р. тривала війна з Іраком, після закін­чення якої посилилась економічна та військова могут­ність держави. Реалізація ядерної програми на сьогодні залишається наріжним каменем.

Державний устрій і форма правління. Іран — уні­тарна держава, президентська республіка. Фактично країна є теократичною державою, уся повнота влади в якій належить главі іранських шиїтів. Він і затверджує президента. Законодавча влада належить Національній раді (меджлісу). Він обирається на 4 роки. Всі закони країни, а також інші правові акти мають відповідати релігійним канонам шаріату. Кількість парламентарів становить 290. Адміністративно країна поділяється на 27 провінцій.

Природні умови та ресурси. Іран — переважно гірська країна. Більшу її частину займає Іранське на­гір'я з середньою висотою 1200 м над рівнем моря. На узбережжі Каспійського моря здіймається хребет Ель­бурс з найвищою точкою Ірану (г. Демавенд — 5670 м.). Південний захід країни займають гори Загрос. Іран страждає від частих руйнівних землетрусів.

Більшість території Ірану знаходиться в зоні сухих субтропіків. Улітку середні температури піднімаються до +27 °С, +29 °С, взимку --1-2 °С, +4 °С. Річна кількість опадів незначна і не перевищує 250 мм. На півдні, де територія країни омивається Індійським океаном, клі­мат тропічний, жаркий і вологий. У липні середні тем­ператури — близько +32 °С, взимку — до +19 °С. На північних схилах Ельбурсу завдяки близькості Каспій­ського моря випадає до 2000 мм опадів на рік.

В Ірані немає великих річок. Посушливий клімат сприяє тому, що багато з них улітку взагалі пересиха­ють. Тому забезпечення людей і господарства прісною водою — одна з найбільших проблема країни.

Рослинний і тваринний світ здебільшого доволі бід­ний. Найбільшою мірою це стосується великих соля­них пустель, яких тут декілька.

Іран володіє багатими мінеральними ресурсами. Особливо виділяються енергоносії — нафта, природний газ, кам'яне вугілля, а також запаси руд кольорових металів (боксити, уран, срібло, хроміти, мідь, цинк, свинець); є родовища залізної та марганцевої руди. Значні поклади хімічної сировини (сірка, сіль) та буді­вельних матеріалів.

Населення. Середня густота населення невелика і ледве перевищує 40 осіб на 1 км2. Для Ірану характер­ний оазисний тип розселення зі значним його скупчен­ням в тих частинах держави, де є вода для зрошення, і повним безлюддям, особливо в соляних пустелях. Для Ірану властивий один із найвищих у світі показників природного приросту населення — 28 %о . Висока наро­джуваність тут поєднується з низькою смертністю. З 1950 р. населення країни зросло більш ніж у 4 рази. Міське населення країни збільшується швидкими тем­пами й уже перевищило 60 %. Зростає кількість міст-мільйонерів. Крім столиці, яка належить до найбіль­ших міст планети, великими містами є Мешхед, Ісфаган, Тебріз, Шираз. Національний склад населення над­звичайно строкатий. Перси складають лише 56 % на­селення. Багато азербайджанців — 17 %, курдів — по­над 9 % тощо.

Господарство. Іран належить до країн, що розвива­ються. Постійно зростає частка індустрії. В ній перева­жає гірничодобувна промисловість. За видобутком наф­ти Іран займає четверте місце у світі. Десяте місце на­лежить йому за видобутком природного газу. Постійно зростає видобуток урану, який має забезпечити реалі­зацію ядерної програми. Заплановано масштабний ви­добуток руд кольорових металів.

Крім гірничодобувної промисловості нині швидко розвиваються нафтопереробна та нафтохімічна, чорна та кольорова металургія й, особливо, машинобудуван­ня: ця галузь випускає літаки та автобуси, трактори й озброєння, сільськогосподарську техніку та продукцію електроніки. Традиційно розвинута легка та харчова промисловість. У всьому світі відомі вироби іранського ремісництва, особливо перські килими, металеві та ювелірні вироби. Харчова промисловість відома своїми поставками на світовий ринок чорної ікри.

У сільському господарстві донині зайнята третина населення. Основними культурами є зернові (пшениця, ячмінь, рис). Поширене вирощування олійних та бобо­вих культур. Зростає частка технічних культур (цук­ровий буряк, цукрова тростина, бавовна, тютюн, чай). За вирощуванням фініків Іран посідає перше місце у світі.

У тваринництві переважає вівчарство та козівни­цтво. Поголів'я овець перевищує 50 млн, кіз — 30 млн, великої рогатої худоби — 10 млн. Швидке зростання населення перевищує темпи зростання випуску продо­вольства, тому його не вистачає.

Транспортне забезпечення економіки та населення все ще недостатнє. Довжина залізничних магістралей ледь перевищує 5 тис. км, автомобільних доріг — 150 тис. км. У зовнішніх зв'язках переважає морський транспорт. Головні порти знаходяться на узбережжі Перської затоки. Швидкими темпами розвивається тру­бопровідний транспорт.

Культура та соціальний розвиток. Однією з найбіль­ших проблем Ірану є та, що в країні лише трохи більше половини населення письменні. Це дуже обмежує со­ціально-економічний прогрес країни. Низький доступ населення до питної води. Високою є смертність дітей до 1 року.

Країна володіє великою історико-культурною спад­щиною світового значення. Особливе значення мають археологічні розкопки Персеполя, Телегіана, Шамі, а також релігійні мусульманські центри Мешхед і Кум. Майже 99 % населення сповідують іслам, з них 93 % є шиїтами.

Ісламська Республіка Іран визнала незалежність України 25 грудня 1991 р. Напочатку 1992 р. (22 січня) було встановлено дипломатичні відносини між двома країнами. Двосторонні відносини регулюються десят­ками протоколів, декларацій, угод та меморандумів. Україна експортує до Ірану товарів на суму понад 200 млн дол., закуповуючи в цієї країни на суму 10— 30 млн дол. США. Таким чином для нашої держави еко­номічне співробітництво з Іраном надзвичайно вигідне.

Запитання та завдання

1. Назвіть позитивні і негативні особливості гео­графічного положення Ірану.

2. Яка роль релігії в іранському суспільстві?

3. Які чинники сприяють перетворенню Ірану на ре­гіонального лідера?