Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Масляк Країнознавство.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

5.1.3. Велика Британія

Загальні відомості. Офіційна назва — Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Столиця — Лондон (близько 8 млн осіб). Площа — 244 тис. км2 (77-ме місце у світі). Населення близько 59 млн осіб (21-ше місце). Державна мова — англій­ська. Грошова одиниця — фунт стерлінгів.

Географічне положення. Британія є острівною краї­ною Західної Європи. На суходолі вона межує лише з однією державою — Ірландією. Протоками Па-де-Кале і Ла-Манш Британія відділяється від Франції та Бельгії. Це типова "морська" країна, для якої здавна океани і моря були "рідним домом". У різних частинах світу під її контролем залишається 13 залежних територій. У цілому географічне положення країни є вигідним для розвитку господарства і контактів з іншими держава­ми. Особливо покращилося воно після будівництва ту­нелю, який з'єднав Велику Британію з материковою частиною Європи.

Історія виникнення й розвитку. В давнину була за­селена кельтськими племенами бритів. На початку нашої ери більша частина острова Британія була завойована римлянами. У V—VI ст. територію сучасної Англії завоювали германські племена англів, саксів і ютів, які припливли сюди з материкової Європи. Вони заснували багато дрібних королівств. До XI ст. на Бри­танію нападали вікінги і данці. У 1066 р. Англію заво­ювали нормани, які прийшли туди з Нормандії, що у Франції. У XIII ст. у країні було створено парламент. На початку XVIII ст. відбулося об'єднання Англії та Шотландії у Королівство Велика Британія. У XVII ст. Велика Британія почала здійснювати активну колоні­альну експансію. Наприкінці XIX ст. вона стала еконо­мічно найрозвиненішою державою світу. Після Першої та, особливо, Другої світових воєн Велика Британія втратила свою першість у світі і зазнала руйнування колоніальної імперії. Наростання проблем у різних сферах суспільного життя привело до встановлення близьких політичних і військових зв'язків із США.

Державний устрій і форма правління. Велика Бри­танія класична парламентська монархія. Глава держа­ви — королева, однак вона не має майже ніяких влад­них повноважень. Країною керує уряд, що очолюється лідером партії, яка здобула на виборах перемогу. Вели­ка Британія є унітарною державою. Вона складається з різних політико-адміністративних одиниць: Англія по­діляється на 35 графств і Великий Лондон, Уельс скла­дається з графств, Північна Ірландія — з округів, Шот­ландія — з районів і острівних територій. Острів Мен і Нормандські острови є самостійними адміністративни­ми одиницями.

Природні умови та ресурси. Природні умови Вели­кої Британії визначаються її розміщенням на острові серед ніколи не замерзаючого океану. Вологе і тепле повітря тут панує впродовж усього року. Більша час­тина Англії має рівнинний рельєф з окремими височи­нами. В Шотландії, Уельсі, Північній Ірландії перева­жають невисокі гори і височини.

Клімат Великої Британії морський, вологий, без знач­них коливань температури повітря впродовж доби і року. Літо тут прохолодне, а зима тепла.

Країна має густу сітку коротких, але багатоводних річок. Взимку вони не замерзають. Найбільші річки з'єднані численними судноплавними каналами. В го­рах Шотландії й Північної Ірландії багато великих і глибоких озер. Одне з них Лох-Несс відоме в усьому світі.

Ґрунтовий покрив доволі різноманітний, але родю­чих ґрунтів майже немає. Ліси займають лише 6 % те­риторії. Вони відіграють виключно рекреаційну роль. Тваринний світ значно збіднений, поширена лисиця, яка є об'єктом спортивного полювання, цей національ­ний вид кінного полювання з хортами відомий далеко за межами країни. У Великій Британії багато націо­нальних парків.

Мінерально-сировинна база дуже виснажена багатосотлітнім видобутком кам'яного вугілля й залізної руди. Є незначні запаси руд кольорових металів. Основ­ним видом промислової сировини нині є нафта і при­родний газ, що видобуваються в британському секторі шельфу Північного моря.

Населення. За чисельністю населення Великої Бри­танії посідає третє місце в Європі після Німеччини і Франції. За загальної високої густоти населення (понад 240 осіб на 1 км2) є суттєві відмінності цього показни­ка. Так, в Англії він перевищує 350 осіб, а в Шотландії та Північній Ірландії — в три рази менший (100 осіб на 1 км2). Природний приріст населення низький. Три­валість життя жінок уже перевищила 80 років. Відбу­вається процес старіння нації. Майже 90 % населення живе у містах. У країні сформувалося вісім міських агло­мерацій з чисельністю понад 1 млн осіб. Особливо бага­то їх у центральній частині Великої Британії. Майже 82 % населення країни становлять англійці, близько 10 % — шотландці, понад 2 % — ірландці, близько 2 % валлійці (уельсці). Багато іммігрантів з колишніх бри­танських колоній.

Господарство. Велика Британія — високорозвинена постіндустріальна країна. Що це так насправді, крас­номовно свідчать дані про структуру її ВНП — 20 % становить частка промисловості та 60 % наданих по­слуг. Таким чином, переважна частина ВНП створюєть­ся не у виробничій сфері.

Структура промислового виробництва, яке забезпечує майже 90 % експорту, постійно змінюється в напрямку скорочення частки ваги старих, традиційних галузей (видобуток вугілля, металообробка, харчова, текстиль­на) і зростання частки передових, наукомістких галузей — електронної, авіаційної, верстатобудівної тощо.

Центри чорної металургії розташовані в основному в портових містах. У центральній частині країни в ра­йоні Шеффілда виробляють якісну сталь. Виплавка ко­льорових металів зосереджена в портах і біля ГЕС на гірських річках Шотландії. Найбільшим центром над-сучасних галузей машинобудування є Великий Лондон. У ньому, а також і в інших великих містах виробляють автомобілі, текстильне обладнання, продукцію військо­во-промислового комплексу. Є потужні суднобудівні верфі. Головним районом хімічної промисловості є південний схід. Там, де до узбережжя підходять наф­топроводи з Північного моря, розміщені підприємства нафтохімічної (Фолі, Стенлоу, Каррінгтон).

Основна частина підприємств бавовняної промисло­вості зосереджена в Ланкаширі, вовняної — в Йорк­ширі, трикотажної — в Східному Мідленді, лляної — в Північній Ірландії.

Незважаючи на те, що в сільському господарстві Ве­ликої Британії зайнято лише 2 % самодіяльного насе­лення, країна повністю або в надлишку забезпечує себе зерном, м'ясом, яйцями, молоком тощо. В структурі сільськогосподарського виробництва переважає тва­ринництво. У рослинництві понад 50 % сільськогоспо­дарських угідь під посівами багатолітніх трав.

У Великій Британії 90 % вантажообігу припадає на морський флот. Лондон і Ліверпуль — головні експортні порти країни. 80 % внутрішніх перевезень вантажо- і пасажирообігу здійснює автомобільний транспорт, 10 % — залізничний. З 1993 р. експлуа­тується залізничний тунель під Ла-Маншем. Викори­стовуються внутрішні водні магістралі. Зростає зна­чення трубопровідного та авіаційного транспорту. Ос­таннім перевозять не лише пасажирів, а й наукомістку продукцію.

Культура й соціальний розвиток. Внесок британців у світову цивілізацію дуже великий. Високий культур­ний рівень населення забезпечується в тому числі й дос­коналою освітньою системою. Обов'язковою є 11-річна освіта. На 100 тис. осіб припадає 2170 студентів. Май­же 33 % загальних громадських видатків йдуть на по­треби цієї сфери. В країні безліч музеїв і бібліотек, те­атрів і концертних залів. Серед них всесвітньо відомий Британський музей, Шекспірівський театр тощо. У списку ЮНЕСКО — 16 об'єктів. Найстарішими є Окс­фордський (1167 р.) і Кембриджський (1209 р.) універ­ситети. Британці належать до націй, які найбільше читають. За опитуваннями 65 % читають центральні газети і 90 % — місцеві. Добре розвинений інститут приватної власності: майже 60 % сімей мають окремі власні будинки, 70 % — автомобілі. Освіта й охорона здоров'я — безкоштовні.

Велика Британія визнала незалежну Україну 31 груд­ня 1991 p., а вже 10 січня 1992 р. між нашими країна­ми було встановлено дипломатичні відносини. Велика Британія більше експортує товарів до України, ніж імпортує з неї.