Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Масляк Країнознавство.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

5.2. Країни Центральної Європи

До складу Центральної Європи належать країни ко­лишнього соціалістичного табору, які в минулому були сателітами Радянського Союзу. Всі вони або вже уві­йшли до ЄС і НАТО, або ж прагнуть це зробити. Вони переорієнтували свої політичні, економічні, освітні, культурні та інші інтереси з Росії на ЄС. Це дало їм змо­гу успішно розвиватися. Серед цих держав найхарак­тернішою, ключовою, безперечно є Польща.

5.2.1. Польща

Загальні відомості. Офіційна назва — Республіка Польща. Столиця — Варшава (понад 1,7 млн осіб). Пло­ща — 313 тис. км2 (68-ме місце у світі). Населення близько 39 млн осіб (30-те місце). Державна мова — польська. Грошова одиниця — злотий.

Географічне положення. Польща знаходиться в ба­сейні річок Вісли та Одри. На північному сході межує з Росією (анклав Калінінградська обл.) та Литвою. На сході і південному сході простяглися кордони з Біло­руссю й Україною. На півдні і південному заході Поль­ща межує зі Словаччиною та Чехією. Західні кордони відділяють її від Німеччини. Географічне положення Польщі в цілому дуже вигідне. За транспортно-гео­графічним рейтингом Польща друга у Європі після України.

Історія виникнення та розвитку. Початок держав­ності закладено династією П'ястів у X ст. У1385 р. утво­рилась унія Польщі з Великим князівством Литов­ським. На основі Люблінської унії 1569 р. Польща і Литва утворили одну державу — Річ Посполиту. Напри­кінці XVI ст. майже безперервні війни зі Швецією, Ро­сією й Османською імперією внутрішньо ослабили Польщу, що призвело до її поділу наприкінці XVIII ст. між Росією, Пруссією і Австрією. Аж до XX ст. неза­лежної польської держави не існувало. Численні по­встання поляків закінчувалися поразками. У 1918— 1919 pp. Польща як незалежна держава була відновле­на. У війні з російськими більшовиками 1919—1921рр. незалежність вдалося відстояти. Але в 1939 р. внаслі­док узгодженого нападу з заходу Німеччини та зі сходу Радянського Союзу Польща знову втратила незалеж­ність. Після перемоги СРСР над Німеччиною за допо­могою радянських військ у Польщі було створено тота­літарну державу. Опір суспільства і соціально-еконо­мічна криза призвели до відновлення багатопартійної політичної системи з 1989 р. У 1997 р. прийнято демо­кратичну конституцію. У 2004 р. Польща стала членом НАТО, увійшла до складу ЄС.

Державний устрій і форма правління. Польща уні­тарна держава, парламентська республіка. Глава дер­жави — президент, який обирається на 5 років на за­гальних всенародних виборах. Виконавча влада нале­жить президенту й уряду (раді міністрів). Голова уряду призначається президентом. Законодавча влада здій­снюється двопалатним парламентом, що складається із сейму та сенату. Депутати і сенатори обираються термі­ном на 4 роки на основі всенародного голосування. У сеймі 460 депутатів, у сенаті — 100 сенаторів.

Природні умови та ресурси. Понад 90 % території Польщі займають рівнини (низовини і височини). На півдні країни височать гори. Це Західні Карпати і Су­дети. Найвища точка 2499 м.

Клімат Польщі помірний, перехідний від морського до континентального. Температура повітря взимку зни­жується у східному напрямку, а влітку — підвищуєть­ся. На рівнинній частині країни кількість опадів коли­вається від 500 до 700 мм.

Більшість річок впадають до басейну Балтійського моря. Вони доволі повноводні. Вісла та Одра судноплавні і з'єднані між собою каналами. У Польщі понад 900 озер. Найбільш їх розташовано на півночі.

На території Польщі переважно бідні дерново-підзо­листі ґрунти. В минулому на них росли могутні ліси. Нині лісистість території становить близько 27 %. На сході й півночі збереглися незаймані ліси (пущі) — Біловезька, Августовська. В них водяться зубри, лосі, олені, козулі, кабани, вовки, рисі. Багато цінних промисло­вих птахів — тетеруків, глухарів, куріпок. У Польщі більше десяти національних парків. У Балтійському морі багаті рибні запаси (тріска, салака).

Країна володіє багатою мінерально-сировинною ба­зою. Особливо виділяють поклади кам'яного та бурого вугілля, сірки, кухонної солі, мідної та цинкової руд. Є численні джерела мінеральних вод. Гідроенергетичні ресурси незначні.

Населення. За чисельністю населення Польщі по­сідає сьоме місце в Європі. Середня його густота — близько 124 особи на 1 км2. Найгустіше заселена цен­тральна, південна частина та узбережжя Балтійського моря, найменше — гірські райони. Спостерігається не­значний природний приріст населення (0,9 %о). Серед­ня тривалість життя жінок становить 77 років, чоло­віків — 68 років. Переважає міське населення — близь­ко 64 % . Крім столиці більше міст-мільйонерів немає. Лодзь має понад 800 тис. жителів, Краків — близько 750 тис. Поляки становлять майже 99 % населення країни.

Господарство. Економіка Польщі перебуває в стані ринкової трансформації. Це типова індустріально-аг­рарна країна. В промисловості переважає машинобуду­вання й хімічна промисловість. Розвинута легка та гірничо-видобувна галузі.

Основним енергоносієм Польщі є кам'яне вугілля Верхньосілезького басейну, за видобутком якого їй на­лежить перше місце в Європі, а також вона є найбіль­шим його експортером. Видобуток нафти та природного газу незначні. Основний осередок чорної металургії на півдні в районі Кракова і Ченстохова. У Верхній Сіле­зії діє металопереробна галузь: виплавляють цинк, алюміній і мідь. До цієї металургійної бази тяжіє важ­ке машинобудування. Найбільшими машинобудівними центрами є найбільші міста. Випускають автомобілі, сільськогосподарські машини, морські судна; варшав­ські заводи спеціалізуються на виробництві приладів, верстатів, електроніки.

Хімічна промисловість представлена всіма найваж­ливішими галузями. У Плоцьку діє потужний нафто­переробний завод. Розвинута фармацевтична промис­ловість.

У Польщі традиційно розвинуті легка та харчова про­мисловість. Головний центр виробництва текстилю — м. Лодзь. Харчова промисловість виробляє м'ясні та пло­доовочеві консерви, бекон, переробляє картоплю, а та­кож борошно і цукор.

У структурі сільського господарства переважає рос­линництво. Вирощують пшеницю, жито, ячмінь. По­всюдно вирощують картоплю. На півдні переважають значні посіви цукрових буряків (7-ме місце у світі). За поголів'ям свиней Польща посідає 7-ме місце у світі. Щорічно у Балтійському морі виловлюють близько 500 тис. тонн риби.

Країна має густу транспортну інфраструктуру. Дов­жина залізничних колій перевищує ЗО тис. км, авто­мобільних магістралей — 150 тис. км. Інтенсивно ви­користовуються для судноплавства річки та канали. Найбільші морські порти — Гданськ, Гдиня й Щецин.

Культура та соціальний розвиток. Польща має ба­гату культурну, духовну та архітектурну спадщину: театри, музеї, численні костьоли, монастирі, палаци. У списку ЮНЕСКО нараховується 5 об'єктів. Країна має розвинуту мережу освітніх закладів. Обов'язко­вою є 8-річна освіта. На 100 тис. жителів припадає 1521 студент. Найбільшими університетами є Варшавський, Познанський та Ягеллонський (Краків). Ос­танній належить до найстаріших у світі (заснований у 1364 р.). Медицина та охорона здоров'я мають висо­кий європейський рівень розвитку.

У Польщі близько 12,5 % економічно активного населення не мають роботи.

Найбільш тиражованими газетами є "Жеч Поспо­лита", "Газета виборча" і "Жиче Варшави".

Польща визнала державну незалежність України 2 грудня 1991 р., тобто однією з перших у світі. Дипло­матичні відносини між країнами встановлено 4 січня 1992 р. Польща та Україна підписали понад сто дво­сторонніх документів про співпрацю.

Зовнішньоторговельний оборот між обома країна­ми в окремі роки сягав 1 млрд дол. США.

Запитання та завдання

1. Пригадайте з раніше вивченого, які країни нале­жать до Центральної Європи.

2. Чому Польща раніше, ніж Україна, увійшла до НАТО та ЄС?

3. Чому, на вашу думку, Польща намагається спри­яти входженню України до НАТО та ЄС?