Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Масляк Країнознавство.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

7.1.2. Канада

Загальні відомості. Офіційна назва — Канада. Сто­лиця — Оттава (близько 1 млн осіб). Площа — 10 млн км2 (2-ге місце у світі). Населення — близько 32 млн осіб (34-те місце). Державні мови — англійська та французь­ка. Грошова одиниця — канадський долар.

Географічне положення. Знаходиться у північній частині Північної Америки. Значна частина території Канади припадає на великі та малі острови у Північно­му Льодовитому, Атлантичному та Тихому океанах. На суходолі Канада межує лише зі США. Географічне по­ложення країни в найхолоднішій частині Америки значною мірою обмежує господарське освоєння та за­селення більшої частини її території.

Історія виникнення та розвитку. Близько 20— 40 тис. років тому з Азії в Америку переселилися пред­ки сучасних корінних жителів Канади індійців і ескі­мосів. У XVII ст. н. є. східне узбережжя почали колоні­зувати французи. Решта території заселялася вихідця­ми з Великої Британії. У 1867 р. британські колонії у східній частині нинішньої південної Канади утворили федерацію Домініон Канада. Поступово (до 1949 р.) до нього приєдналися інші провінції. У 1931 р. Канада стала суверенною державою у складі Британської Спів­дружності Націй. З 1988 р. разом із США та Мексикою підписала угоду про вільну торгівлю (НАФТА).

Державний устрій і форма правління. Канада — федерація, федеративна парламентська республіка у складі Співдружності. Глава держави — королева Вели­кої Британії. В країні її представляє генерал-губернатор. Виконавча влада належить уряду на чолі з прем'єр-міністром. Законодавча влада належить парламенту. Він складається із двох палат — палати громад і сена­ту. Термін повноважень парламенту — 5 років. За адмі­ністративно-територіальним поділом країна складаєть­ся з десяти провінцій і трьох територій.

Природні умови та ресурси. Гори та рівнини в Ка­наді займають приблизно однакову площу. На заході здіймаються Кордильєри. їх найвища точка — понад 6000 м. Центральну частину Канади становлять низо­вини, східну — височини.

Канада лежить у трьох кліматичних поясах. Більша північна частина — у холодних арктичному та субарктичному, а менша південна — в помірному. Взимку вся територія країни вкривається снігом. Навіть на півдні у внутрішніх районах у зимовий час температура по­вітря може опускатися до -40 °С. На півночі панує вічна (багаторічна) мерзлота. Північні острови вкриті мате­риковими льодовиками.

Річкова сітка Канади дуже густа. Найбільш повно­водна серед річок Маккензі, а також Нельсон, Юкон, Святого Лаврентія. Південь Канади омивають Великі американські озера. Повністю на її території знаходять­ся великі озера: Вінніпег, Ведмеже, Велике Невільни­че озеро та ін.

На більшій частині країни переважають малородючі підзолисті ґрунти. На півдні є значні площі сірих лісо­вих, каштанових і чорноземних ґрунтів.

На півночі простяглися зони арктичних пустель і тундри, позбавлені деревної рослинності. Південніше на тисячі кілометрів від Тихого до Атлантичного оке­анів розкинулася зона тайги з хвойними лісами (смере­ка, чорна та біла ялини, модрина, сосна). Степи та лісо­степи на півдні майже повністю розорані й тому позбав­лені природної рослинності.

Тваринний світ Канади різноманітний і багатий. На крайній півночі (острови) живуть білі ведмеді, песці, моржі та тюлені, в тундрі — великі табуни північних оленів і вівцебиків, у лісах ведмеді гризлі, лосі, олені-вапіті, єноти, бобри, ондатри, рисі, вовки, лисиці, зайці. З території США заходять пуми.

Канада належить до найбагатших на корисні копа­лини країн. Є великі поклади нафти, газу, вугілля та торфу. Майже невичерпні запаси руд чорних і кольоро­вих металів. Знайдено поклади калійної солі. Майже скрізь є будівельні матеріали.

Країна володіє багатими водними, гідроенергетични­ми, ґрунтовими, лісовими, рибними, рекреаційними та іншими природними ресурсами.

Населення. Канада належить до найменш заселених держав світу. Середня густота населення ледве переви­щує 3 особи на 1 км2. Фактично все населення країни проживає у вузькій південній смузі біля кордону із США. Тут в окремих районах його густота становить 150 осіб на 1 км2.

Частка міського населення досягла 78 % . Найбіль­шими містами є Монреаль (3,5 млн осіб) і Торонто (4,5 млн). Містами-мільйонерами також є столиця От­тава та Ванкувер.

У Канаді близько 55 % британців, 26 % — французів, багато німців, італійців і українців.

Господарство. Канада, належить до найвисокорозвиненіших країн світу, має специфічну структуру еконо­міки, що полягає у високій частці видобувної промис­ловості, їй належать одні з перших місць у світі за видо­бутком і експортом такої промислової сировини, як наф­та, природний газ, вугілля, сірка, калійні солі, залізна руда, золото, титан, уран, кобальт, свинець, нікель, молібден тощо. Дуже добре розвинута кольорова мета­лургія. За виплавкою цинку Канаді належить перше місце у світі, алюмінію — друге, міді — третє, золота та срібла — четверте.

Канада великий виробник електроенергії. За цим показником їй належить 4-те місце у світі. Майже 2/3 електроенергії дають гідроелектростанції. Значна час­тина електричної енергії експортується до США.

Особливістю галузевої структури промисловості Ка­нади є значна частка лісової та деревообробної промис­ловості. За виробництвом пиломатеріалів і паперу Ка­нада у світі поступається лише США. Однак їй немає рівних за їх експортом.

Постійно зростає значення та частка у ВНП маши­нобудування. Переважає виробництво транспортних засобів (автомобілів, снігоходів, суден, літаків, тепло­возів). Виготовляються машини та обладнання для лісо­вої та гірничодобувної галузей.

В економіці Канади дуже сильні позиції займають монополії США та американський капітал. Канада — велика сільськогосподарська країна, значну частину продукції сільського господарства вона експортує. За обсягами вирощування вівса їй належить 3-те місце у світі, пшениці — 6-те, кукурудзи — 7-ме. Водночас за чисельністю населення вона займає лише 34-те місце. Розвинуте також тваринництво.

Транспорт Канади у своєму територіальному поши­ренні дуже залежний від природних умов. На півдні біля кордону із США Канаду перетинають із заходу на схід трансконтинентальні залізничні та автомобільні магіст­ралі. Інтенсивно використовуються Великі озера та річка Святого Лаврентія. Все більшого значення набуває авіа­ційний транспорт. У північних районах у зимовий час го­ловним видом транспорту місцевих жителів є снігоходи.

Культура та соціальний розвиток. Рівень доходів канадських громадян один з найвищих у світі. Обов'язко­ва освіта— 8—10 класів. Кількість студентів на 100 тис. осіб дорівнює 7197 і є навіть більшою, ніж у США. Се­редня тривалість життя жінок становить 83 роки, чо­ловіків — 76. Університети є в усіх провінціях. Найвідомішими газетами є "Торонто стар" і "Глоб енд мейл".

Враховуючи внесок української діаспори у розбудо­ву Канади, ця країна визнала незалежну Україну пер­шою ще 2 грудня 1991 р. 27 січня 1992 р. було підписа­но Протокол про встановлення дипломатичних відно­син. У Києві працює посольство Канади.