Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Масляк Країнознавство.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

7.3. Країни Південної Америки

Надзвичайно динамічний регіон, де відбувається процес масштабного освоєння внутрішніх територій, прискореними темпами розвивається економіка, відбу­ваються швидкі зміни в соціальній сфері. Процес транс­формації суспільства випереджає швидкість змін у свідомості людей, що породжує гострі протиріччя та конфлікти. Серед країн Південної Америки регіональ­ними лідерами є Бразилія та Аргентина.

7.3.1. Бразилія

Загальні відомості. Офіційна назва — Федеративна Республіка Бразилія. Столиця — Бразиліа (понад 2 млн осіб). Площа — понад 8,5 млн км2 (5-те місце у світі). Населення — близько 180 млн осіб (5-те місце). Держав­на мова — португальська. Грошова одиниця — реал.

Географічне положення. Бразилія займає майже половину всього материка Південна Америка, його схід­ну та центральну частини. Східна частина країни має вихід до Атлантичного океану. На півночі Бразилія межує з Венесуелою, Суринамом, Гайаною та Гвіаною. На північному заході має кордон з Колумбією. Із захо­ду до Бразилії прилягають Перу та Болівія. Південно-західним сусідом є Парагвай. На півдні країна межує з Аргентиною та Уругваєм. Величезна територія Бразилії не має однозначної оцінки рівня сприятливості різних її частин для розвитку господарства та життя населен­ня. Найкраще географічне положення в південно-схід­них приморських частинах країни.

Історія виникнення та розвитку. З давніх-давен те­риторія нинішньої Бразилії була заселена різними індіанськими племенами. З початку XVI ст. почала колонізуватися португальцями. До 1815 р. була коло­нією Португалії. З 1815 до 1822 р. проголошена коро­лівством, яке перебувало в унії з метрополією. З 1889 р. Бразилія стала республікою. Наприкінці XIX — на початку XX ст. відбулося масове переселення з Європи, переважно з Південної, та швидке зростання населення. Протягом XX ст. Бразилія пережила по­літичну та соціально-економічну нестабільність, вій­ськові режими, спроби реформування економіки, ве­личезний зовнішній борг, періоди "економічного ди­ва" і занепадів, широкомасштабне освоєння внут­рішніх районів і Амазонії.

Державний устрій і форма правління. Бразилія — федеративна держава, президентська республіка. Зако­нодавчу владу має двопалатний парламент. Він скла­дається з палати депутатів (432 особи) і федерального сенату (81 особа). Термін їх повноважень — 4 роки. Гла­ва держави та уряду — президент. Країна поділяється на 26 штатів і 1 федеральний округ.

Природні умови та ресурси. Основними формами рельєфу Бразилії є Амазонська низовина на півночі та Бразильське плоскогір'я в інших частинах країни. Най­вища точка Бразилії гора Бандейра (Прапор) має висо­ту 2890м.

Бразилія розташована аж у чотирьох кліматичних поясах: екваторіальному, субекваторіальному, тропіч­ному та субтропічному. У зимовий період з півночі на південь середні температури липня змінюються від +29 °С до +16 °С. В Амазонії, де панує екваторіальний клімат, середні температури повітря впродовж усього року становлять +27 °С --- +29 °С і кількість опадів до­сягає 3000 мм.

Річкова сітка країни найгустіша у світі. Тут про­тікає безліч дуже довгих і повноводних річок, в тому числі найповноводніша річка світу — Амазонка. В нижній течії її ширина досягає до 80 км. Великих озер у країні немає.

Ґрунтовий покрив не дуже різноманітний. Перева­жають різні підвиди червоно-жовтих і червоних лате­ритних ґрунтів.

Рослинний і тваринний світ Бразилії за нинішнього покоління методично та масово винищується. Ліси навіть не вирубуються, а просто випалюються. Надзви­чайна видова різноманітність лісів Амазонії, де донині відкриваються все нові види рослин, дуже швидко зни­кає. Те саме відбувається і з тваринами. Птахи, особли­во папуги, масово вивозяться, переважно до США, відстрілюють ягуарів і оцелотів заради гарного хутра, виловлюють риб для акваріумів, навіть хижих піраній. Очищення боліт призводить до знищення анаконд. На Бразильському нагір'ї все ще можна зустріти пуму, мурахоїда, броненосця, гривастого вовка, страуса нанду.

Значною є мінерально-сировинна база країни. Бра­зильське нагір'я багате на рудні корисні копалини: за­лізну і марганцеву руду, боксити, олово, вольфрамову руду, золото. Є унікальні родовища дорогоцінного ка­міння та алмазів. На півдні розвідані поклади кам'яно­го вугілля, а на шельфі — нафти та природного газу.

Населення. Середня густота населення в Бразилії невелика — понад 21 особа на 1 км2, хоча нерівномір­ність його розміщення — одна з найбільших у світі. Майже половина всіх жителів проживає на 7 % тери­торії країни. Це вузька смуга Атлантичного узбереж­жя. Бразилія належить до найбільш урбанізованих держав світу. У містах живе понад 81 % населення. Досить високий тут і природний приріст населення — 12 %о. У Бразилії більше десяти міст-мільйонерів, а Сан-Паулу належить до найбільших міст світу. Май­же 55 % населення становлять креоли (нащадки євро­пейських переселенців). Близько 40 % мулати і ме­тиси, 5 % — африканці.

Господарство. Нинішня Бразилія за обсягом ВНП належить до десяти провідних держав світу. На наших очах вона перетворюється на постіндустріальну держа­ву, де частка сфери послуг уже перевищила 50 %.

Основними галузями промисловості є гірничодобув­на, металургійна, машинобудівна, хімічна, деревооб­робна, легка та харчова. Машинобудівна випереджає всі інші галузі: випускає автомобілі та морські судна, мікрокомп'ютери, трактори та літаки. Найбільшими центрами машинобудування є Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро. Машинобудування забезпечує металами чор­на та кольорова металургія. За виробництвом спеціаль­них сталей та алюмінію Бразилія належить до про­відних держав світу. Багатогалузева хімічна промис­ловість випускає добрива, синтетичні волокна та кау­чук , пластмаси і барвники, каустичну соду та кислоти. В країні потужна легка промисловість, особливо тек­стильна та шкіряно-взуттєва. Харчова промисловість представлена навіть на європейському ринку м'ясни­ми консервами.

Сільське господарство Бразилії за деякими вида­ми своєї продукції має світове значення. Країні на­лежить перше місце у світі за вирощуванням кави, цукрової тростини та апельсинів, друге місце — за обсягами збирання бананів, маніоку, сої, третє місце — кукурудзи тощо. За поголів'ям великої рогатої худоби Бразилія на другому місці у світі, свиней та птахів — на третьому.

Основний вид транспорту — автомобільний. Довжи­на автомобільних доріг — 2 млн км, залізничних магі­стралей — 130 тис. км. Широко використовуються ріки для внутрішнього сполучення та океан — для зовніш­нього. Постійно зростає значення авіаційного транспор­ту як у внутрішніх, так і в міжнародних перевезеннях.

Культура та соціальний розвиток. Обов'язковою є 8-річна освіта. Письменних понад 82 %. На 100 тис. жи­телів припадає 1075 студентів. Найбільшими універси­тетами є Університет штату Сан-Паулу та Федеральний університет Ріо-де-Жанейро.

До історико-культурної спадщини належать архітек­турні ансамблі столиці та колоніальні квартали серед­ньовічних міст східного узбережжя.

Федеративна Республіка Бразилія визнала неза­лежність України 26 грудня 1991 р. Дипломатичні відносини між двома державами встановлені шляхом обміну листами між міністерствами закордонних справ України та Бразилії 11 лютого 1992 р. У Києві працює посольство Бразилії.