Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг вироб сон елемент ALL / Орг вироб сон елемент ALL / Мої лекції по Основах організації / Основи організації промислового виробництва СЕ (лекції) (8).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

§ 2.22. Сертифікація продукції

В умовах розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств найважливішим елементом виробничого менеджменту взагалі і системи управління якістю зокрема є сертифікація продукції. Кожен вид товарів, які підприємство хоче вигідно продати на світовому ринку, повинен мати сертифікат − документ, який відповідає вимогам ІСО 9000. Досвід показує, що несертифікована продукція оцінюється на міжнародному ринку в 3-4 рази дешевше, ніж сертифікована.

В Україні розрізняють добровільну та обов΄язкову сертифікацію. Обов΄язкова сертифікація здійснюється виключно в межах державної системи управління господарюючими суб΄єктами. Вона охоплює у всіх випадках перевірку і випробовування продукції з метою визначення її характеристик (показників) і подальший технічний державний нагляд за сертифікованими виробами.

Добровільна сертифікація може проводитись на відповідність продукції вимогам, які не є обов΄язковими, за ініціативою самих суб’єктів господарювання.

Господарюючі суб΄єкти (виготовлювачі, постачальники, виконавці та продавці продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації) повинні:

  • проводити сертифікацію відповідних об΄єктів у встановленні терміни та у встановленому порядку;

  • забезпечувати виготовлення продукції відповідного до того нормативного документа, на узгодженість з яким вона сертифікована;

  • реалізовувати лише сертифіковану продукцію;

  • припинити реалізацію сертифікованої продукції, якщо виявлена її невідповідність певному нормативному документу або закінчився термін його сертифіката.

Організацію основою сертифікації вироблюваних підприємствами виробів є мережа державних випробовувальних центрів.