Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labs_Metrolog.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.99 Mб
Скачать

2.1. Основнi характеристики аналiзатора спектра

До основних параметрiв аналiзатора спектра належать: дiапазон частот i смуги огляду, смуга пропускання приладу на рiвнi 3 дБ (визначає роздiльну здатнiсть, а сумiсно з дiапазоном частот – i час аналiзу), похибка вимiрювання частоти й частотних iнтервалiв, чутливiсть, динамiчний дiапазон, межi вимiрюваних напруг.

Робочий дiапазон частот – це дiапазон частот, в якому здійснюється аналiз спектра. Вiн визначається максимальними й мiнiмальними частотами настройки вузлiв аналiзатора й допомiжних пристроїв (генератора частотних мiток, частотомiра).

Чутливiсть – це здатнiсть аналiзатора реєструвати слабкi сигнали; вона обмежена шумами, якi генеруються всерединi приладу.

Динамiчний дiапазон – це вiдношення максимального й мiнiмального сигналiв, якi можуть одночасно спостерiгатись на екранi без помiтних спотворень.

Роздiльна здатнiсть fР – це мiнiмальна вiдстань за частотою мiж двома сусiднiми складовими в спектрi сигналу (з рiвними амплiтудами), при якiй вiдповiднi їм лiнiї на екранi аналiзатора спостерiгаються окремо (рис. 5.4): fР=f1-f2, при цьому лiнiї вважаються роздiльними, якщо (у1/у2)>2.

Рис. 5.4. а) спектр сигналу; б) вiдповiднi до спектра сигналу викиди (лiнiї) на екранi аналiзатора.

Час аналiзу – це час, протягом якого одержують зображення дослiджуваного спектра на екранi аналiзатора. За цей час вiдбувається змiна частоти напруги в генераторi ГКН вiд мiнiмального до максимального значення. Час аналiзу обернено пропорцiйний до квадрата роздiльної здатностi. Чим вища роздiльна здатнiсть (менше значення fР), тим бiльшим повинен бути час аналiзу.

2.2. Призначення та основнi технiчнi данi приладу ск4-56

Аналiзатор спектра СК4-56 призначений для вимiрювання параметрiв спектра стацiонарних електричних сигналiв i рiвнiв слабких сигналiв у дiапазонi частот 10 Гц – 60 кГц.

Iз зовнiшнiм гетеродином аналiзатор може бути використаний для аналiзу вузькосмугових спектрiв у дiапазонi частот 0,06 – 300 МГц.

Аналiзатор спектра СК4-56 є супергетеродинним аналiзатором послiдовного типу. Блок-схема та принцип роботи такого типу аналiзатора наведенi вище.

Основнi галузi застосування приладу:

  • вимiрювання спектра перiодичних сигналiв за амплiтудою й частотою в абсолютних i вiдносних одиницях;

  • вимiрювання спектра шумового сигналу;

  • вимiрювання нелiнiйних спотворень чотириполюсникiв;

  • вимiрювання амплiтудно-частотних характеристик чотириполюсникiв;

  • вимiрювання механiчних характеристик за допомогою датчикiв;

  • вимiрювання спектра шуму й паразитних складових поблизу несучої частоти;

  • вимiрювання АМ- i ЧМ- сигналiв із малим iндексом модуляцiї й нелiнiйних спотворень сигналу передавальних пристроїв у дiапазонi частот 0,05 – 300 МГц.

2.3. Деякi технiчнi данi аналiзатора ск4-56

1) Дiапазон частот аналiзатора вiд 0,01 до 60 кГц.

2) Похибка вимiрювання частоти вхiдного синусоїдного сигналу (у герцах) не перевищує значення, обчисленого за формулою:

,

де f – вимiрювана частота, Гц; П – номiнальне значення встановленої смуги пропускання, Гц.

3) Перестройка частоти в межах дiапазону частот вiд 0,01 до 60 кГц забезпечується ручками ЧАСТОТА kHz при мiнiмальнiй смузi огляду.

4) Номiнальне значення смуг огляду при автоматичнiй розгортцi встановлюється в межах вiд 50 Гц до 50 кГц дискретно з кроком 1, 2, 5. Пiд номiнальним значенням смуги огляду розумiється оцифроване значення перемикача ОБЗОР kHZ/ДЕЛЕН., помножене на 10.

5) Смуги пропускання (фiксованi номiнальнi значення) на рiвнi мiнус 3 дБ дорiвнюють 3; 10; 30; 100; 300 Гц.

6) Кiнцевi значення шкали для вимiрювання ефективного значення напруги синусоїдного сигналу змiнюються в залежностi вiд положення перемикача НОМИНАЛЬНЫЙ УРОВЕНЬ у таких межах:

  • у лiнiйному масштабi – вiд 80 нВ до 80 мВ;

  • у логарифмiчному масштабi – вiд мiнус 80 до плюс 10 дБ*В.

Лiнiйний або логарифмiчний масштаб встановлюється тумблером ЛИНЕЙН.ЛОГ.

7) Вхiдний активний опiр аналiзатора на входi "0,01-60 kHz" – 100±15 кОм, вхiдна ємнiсть не бiльша 50 пФ; на входi "0,06 – 300 MHz" вхiдний активний опiр 50±30 Ом на частотi 500 кГц.

8) Аналiзатор має три види розгортки в залежностi вiд положення перемикача РАЗВЕРТКА:

  • АВТ. – перiодична розгортка з тривалiстю прямого ходу вiд 0,02 до 10 c, яка встановлюється дискретно з послiдовнiстю 1, 2, 5. Похибка часу розгортки не бiльша 30%. У положеннi МАКС. перемикача S/ДЕЛЕН. час розгортки не менше 30 с. Тривалicть прямого ходу розгортки дорiвнює значенню оцифрованого положення перемикача S/ДЕЛЕН., помноженому на 10.

  • ОДИН. – однократна розгортка. Запуск здiйснюється кнопкою з поверненням у початковий стан. В автоматичному та однократному видах розгортки повинен бути режим зупинення розгортки в точцi, положення якої регулюється ручкою РУЧНАЯ в межах всiєї лiнiї розгортки. У крайнiх положеннях ручки РУЧНАЯ зупинення розгортки вiдсутнє.

  • РУЧ. – ручна розгортка. Ручка РУЧНАЯ забезпечує перенастройку в усьому iнтервалi автоматичної розгортки.

9) В аналiзаторi передбаченi три режими iндикацiї зображення на екранi ЕПТ, якi встановлюються перемикачем ПАМЯТЬ:

  • ОТКЛ. – режим із вимиканням пам'ятi. Iндикатор працює в осцилографiчному режимi.

  • ПЕРИОДИЧ. – режим із перiодичним записом i стиранням зображення. Запис зображення вiдбувається пiд час прямого ходу розгортки, а стирання – пiд час зворотного ходу.

  • ДЛИТ. – режим із тривалою пам'яттю. На екранi неперервно записується i зберiгається зображення. Час збереження зображення не менше 100 c. При натисненнi кнопки "" вiдбувається стирання записаного зображення.

У В А Г А !

Для того, щоб запобiгти пошкодженню електронно-променевої трубки, вмикати кнопки ПАМЯТЬ можна тiльки при мiнiмальнiй яскравостi променя (ручка "*" в крайньому лiвому положеннi), а потiм встановлювати оптимальну яскравiсть.

У режимi ПАМЯТЬ працювати з часом розгортки не менше 0,1 S/ДЕЛЕН. При переходi з режима ПАМЯТЬ ОТКЛ. в режим ПЕРИОДИЧ. або ДЛИТ. необхiдно спочатку натиснути кнопку ПАМЯТЬ ДЛИТ., стерти запис кнопкою "", а потiм увiмкнути режим ПАМЯТЬ ПЕРИОДИЧ.

10) Перед вимiрюваннями необхiдно вiдкалiбрувати прилад. Калiбрування здiйснюється при вмиканнi тумблера КАЛИБР. АМПЛ. в положення "80 mV 10 kHz". При цьому на вхiд вхiдного пристрою аналiзатора подається сигнал амплiтудою 80 мВ i частотою 10 кГц з калiбратора.

Вiдповiдно до того, який масштаб сiтки на ЕПТ використовується при вимiрюваннях – лiнiйний чи логарифмiчний – здiйснюють калiбрування лiнiйної або логарифмiчної шкали. Iснує ще калiбрування приладу за частотою, яке здiйснюється перед вимiрюваннями амплiтудно-частотних характеристик чотириполюсникiв. Як здiйснювати калiбрування лiнiйної шкали, описано в другому та третьому пунктах " Завдання " до даної роботи, а решта способiв детально описується в iнструкцiї з експлуатацiї приладу СК4-56.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]