Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labs_Metrolog.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.99 Mб
Скачать

2.1. Призначення та пояснення блок-схеми приладу г4-1а

Прилад Г4-1А використовується для отримання модульованих коливань, колiброваних за частотою, напругою та глибиною модуляцiї. З виходу Г4-1А можна також знiмати немодульованi коливання. Генератор стандартних сигналiв Г4-1А широко використовується для настройки та випробовувань радiоприймачiв у радiомовному дiапазонi частот. Блок-схема Г4-1А зображена на рис. 4.3.

Напруга високої частоти створюється генератором Г1 з плавним регулюванням частоти в широкому дiапазонi, далi пiдсилюється пiдсилювачем високої частоти (ПВЧ) i через омiчний дiльник напруги подається на вхiд приладу. У випадку, коли прилад працює в режимi амплiтудно-модульованих коливань, каскад пiдсилювача високої частоти, який одночасно є модульованим каскадом, можна під’єднати до клем генератора модулюючих коливань Г2 або до клем зовнiшньої модуляцiї (ЗМ). Рiвень частоти контролюється ламповим вольтметром (ЛВ). Коефiцiєнт модуляцiї контролюється спецiальним пристроєм, який називається модулометром (М): його покази вiдповiдають градуюванню шкали тiльки при певному рiвнi несучої частоти.

Рис. 4.3.

Генератор модулюючих коливань Г2 створює напругу 400 Гц (у даному типi приладу можлива також напруга 1000 Гц). Г2 зiбраний за двоконтурною схемою з iндуктивним зв'язком. Необхiдно вiдзначити, що при роботi генератора в режимi "Внутрiшня модуляцiя" можна зняти напругу модулюючої частоти (400 Гц) з клем для приєднання зовнiшнього модулятора.

Вихiдну напругу високої частоти можна зняти з двох гнiзд: "0–1 В" i "0–0,1 В". До комплекту приладу Г4-1А входить спецiальний шнур із розгалуженням на одному з кiнцiв (з метою додаткового подiлу вихiдної напруги), який вмикається в гнiздо "0–0,1 В".

Визначення величини вихiдної напруги, що знiмається з гнiзда "0–0,1 В" у мiкровольтах, здiйснюється шляхом множення показу лампового вольтметра (вмонтованого в прилад Г4-1А) на показ лiмба "Мiкровольти", далi на показ ручки "Множник" i на число, вказане на затискачi подiльної колодки використовуваного кабеля. Наприклад, якщо покази "Рiвень несучої" – 0,5; лiмба "Мiкровольти" – 5; ручки "Множник" – 10; число на подiльнiй колодцi кабеля – 0,1; то вихiдна напруга буде дорiвнювати 0,5*5*10*0,1=2,5 мкВ.

Вимiрювання коефiцiєнта модуляцiї в приладi Г4-1А здiйснюється так. Пiсля детектування амплiтудно-модульованих коливань у схемi лампового вольтметра через навантаження детектора протiкає пульсуючий струм, який змiнюється за законом огинаючої амплiтудно-модульованого коливання. Змiнна складова цього струму через перехiдний конденсатор потрапляє на пiдсилювач i вимiрюється другим ламповим вольтметром, покази якого пропорцiйнi амплiтудi огинаючої U. Покази першого лампового вольтметра пропорцiйнi амплiтудi несучої частоти U.

Коефiцiєнт модуляцiї можна визначити зі спiввiдношення

.

Якщо вiдрегулювати напругу несучої частоти так, щоб вона завжди дорiвнювала одному й тому ж рiвню при рiзних коефiцiєнтах модуляцiї, то покази другого лампового вольтметра можна градуювати безпосередньо в значеннях коефiцiєнта модуляцiї m(%).

У Г4-1А модулятор вiдградуйований при напрузi несучої 1 В для синусоїдної форми огинаючої амплiтудно-модульованого коливання. Тому вимiрювати коефiцiєнти модуляцiї треба при установцi "Рiвень несучої" 1 В.

Покази модулятора тим точнiшi, чим точнiшi покази лампового вольтметра i чим менше вiдхилення форми кривої модулюючої напруги вiд синусоїдної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]