Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labs_Metrolog.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.99 Mб
Скачать

Мiнiстерство освiти і науки, молоді та спорту України

Чернiвецький національний унiверситет

імені Юрія Федьковича

Радіовимірювання

Навчальний посiбник

Чернівці

Чернівецький національний університет

2011

УДК 621.317(076.5)

ББК 31.221я7

Р-154

Радіовимірювання: навчальний посiбник до лабораторних робiт та контрольнi завдання (для студентiв спецiальностi "Радiотехнiка" всiх форм навчання) укл. : О.Г. Хандожко.- Чернівецький національний університет, 2011.- 67 с.

У посібнику наведені лабораторні роботи – низка практичних завдань, що охоплює основні питання з тематики вимірювання і відповідає програмі навчального курсу «Радіовимірювання». У посібнику наводяться базові питання з курсу, на які треба орієнтуватися студенту при підготовці звітів з виконаних завдань.

Друкується згiдно з рiшенням редакцiйно-видавничої ради Чернівецького національного університету

Укладач: Хандожко Олександр Григорович, доктор фiз.-мат.наук,

професор кафедри радіотехніки та інформаційної безпеки.

Вiдповiдальний за випуск: Політанський Леонід Францович,

доктор технічних наук, професор.

Редактор Макарова О.П.

Курс "Основи метрологiї i радiовимiрювання" є одним з основних для студентiв, якi навчаються за спецiальнiстю "Радiотехнiка". Методи електрорадiовимiрювань знайшли широке застосування в найрiзноманiтнiших галузях сучасної науки i технiки, тому вивчення даного предмета суттєво допоможе майбутньому iнженеровi в освоєннi iнших дисциплiн та спецкурсiв. Необхiдно також зазначити, що значна частина дипломних проектiв i робiт так чи iнакше пов'язана з розробкою вимiрювальної радiоапаратури, i тому знання теорiї та практичнi навики з даного курсу допоможуть студентовi при завершеннi вищої технiчної освiти.

У курсi вивчаються методи вимiрювання в електричних колах постiйного й змiнного струмiв, розглядаються способи дослiдження радiотехнiчних сигналiв i вимiрювання параметрiв радiотехнiчних схем. При розв'язуваннi практичних завдань і виконанні лабораторних робiт студенти знайомляться з реальним використанням вимiрювальної технiки й отримують додатковi вiдомостi про спецiальнi питання з основ радiовимiрювань, на якi в лiтературi, можливо, не завжди можна знайти вiдповiдь.

Вивчення даного курсу можливе тiльки пiсля повного й серйозного освоєння таких дисциплiн, як "Основи теорiї кiл", "Електроннi та iоннi прилади", "Радiотехнiчнi кола та сигнали", "Радiоприймальнi пристрої" та iн. Вважається, що разом із викладеним у лекцiях матерiалом студенти самостiйно вивчають рекомендовану лiтературу.

У даному посiбнику подається перелiк базових питань з основ метрологiї та радiовимiрювань, який складено вiдповiдно до лекцiйного матерiалу. Значна частина матерiалу вiдводиться для аналiзу похибок вимiрювань, тобто для оцiнювання точностi отриманих результатiв.

Особлива увага звертається на виконання лабораторних робiт, оскiльки саме у лабораторiї набуваються практичнi навички роботи з вимiрювальною технiкою й краще засвоюються теоретичнi знання. Наведено опис восьми лабораторних робiт, якi охоплюють найбiльш важливi теми навчального курсу. Низка робiт мiстить достатнiй обсяг теоретичного матерiалу, який може бути використаний при пiдготовцi звiту про виконання вiдповiдної лабораторної роботи.

У кiнцi навчального посiбника наводяться контрольнi завдання з основними типами задач даного курсу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]