Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labs_Metrolog.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.99 Mб
Скачать

4. Контрольнi запитання та завдання

1) Дайте визначення відео- та радiоiмпульсам. Розкажiть про галузi їх застосування в електроннiй технiцi.

2) Назвiть параметри iмпульсiв. Дайте їм визначення.

3) Як класифiкують iмпульснi генератори за призначенням та якi основнi вимоги висуваються до них?

4) Намалюйте блок-схему генератора iмпульсiв Г5-63 i пояснiть принцип його дiї.

5) Розкажiть про методи вимiрювання основних параметрiв iмпульсних сигналiв: амплiтуди, тривалостi й частоти повторення.

6) Намалюйте блок-схему iмпульсного вольтметра В4-17. Наведiть основнi технiчнi данi приладу.

7) Якими двома способами можна здiйснити осцилографiчний метод вимiрювання тривалостi iмпульсiв? У чому полягає суть цих способiв?

Лабораторна робота №8 Дослiдження детекторiв середньовипрямленої напруги

1. Мета роботи

Зiбрати схеми й перевiрити дiю детекторiв на змiнному струмi. Для кожної схеми детектора вимiряти та розрахувати параметри (напруга повного вiдхилення, вхiдний опiр i струм повного вiдхилення) i проградуювати шкалу iндикатора для вимiрювань на змiнному струмi.

2. Короткi теоретичнi вiдомостi

Для вимiрювань змiнного струму та напруги використовують магнiтоелектричний iндикатор спiльно зі схемами детекторiв (випрямлячiв) середньовипрямленої напруги. При поданнi змiнної напруги через iндикатор протiкає постiйний за напрямком, але пульсуючий за значенням струм, i вiдхилення стрiлки пропорцiйне середньому значенню цього струму Iср, яке залежить вiд форми змiнної напруги, що подається. Як правило, градуювання шкали таких приладiв виконують при синусоїднiй формi напруги. Форми струмiв, що протiкають через iндикатор, зображені на рис. 8.1,а, 8.1,б. Середнє значення струму при однопiвперiодному випрямленнi (рис. 8.1,а) , а при двопiвперiодному (рис. 8.1,б) –.

Рис. 8.1.

Схеми, що пропонуються для дослiдження, наведені на рис. 8.2,а - 8.2,д. В однопiвперiоднiй схемi (рис. 8.2,а) паралельна гiлка VD1-R1 служить для пропускання зворотного струму, а резистор R1=RН. Iншi схеми (рис. 8.2,б - 8.2,д) двопiвперiоднi мостовi. У схемах на рис. 8.2,в, 8.2,д послiдовно з iндикатором увiмкнено додатковi резистори, якi знижують його чутливiсть. У схемах детекторiв використовуються напiвпровiдниковi точковi дiоди довiльного типу, якi під’єднуються до схеми згiдно з їх полярнiстю.

Параметри детекторiв такi: напруга повного вiдхилення Uвiд; вхiдний опiр Rвх; струм повного вiдхилення Iвiд. Використовуючи чутливий iндикатор I, можна одержати досить малу напругу повного вiдхилення Uвiд=(0,3-0,5) В. Зручнiше одержати напругу у виглядi цiлого числа, наприклад Uвiд=1 В, для чого в мостових схемах послiдовно з iндикатором I під’єднують додатковi резистори R2+R3 (див. рис. 8.2,в) та R4+R5 (див. рис. 8.2,д). Усi вимiри виконують на середнiй частотi f=1000 Гц, котру встановлюють на частотнiй шкалi генератора. Дослiджувану схему детектора під’єднують до виходу генератора – гнiзд 1-1 (рис. 8.3), а напругу на її входi контролюють еталонним вольтметром Vо.

Для виконання лабораторної роботи потрiбнi такi прилади та обладнання: стенд для збирання схем детекторiв (УДЛС); стрiлковий магнiтоелектричний iндикатор (М96); зразковий багатодiапазонний вольтметр (В7-16); електронний осцилограф (С1-49); набiр резисторiв.

Рис. 8.2.

Схеми детекторiв середньовипрямленої напруги:

а) однопiвперiодна з пропусканням зворотного струму;

б) мостова;

в) мостова з додатковим резистором;

г) мостова паралельна;

д) мостова паралельна з додатковим резистором.

Рис. 8.3. Схема ввiмкнення дослiджуваного генератора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]