Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_Shpora.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
839.17 Кб
Скачать

18.Розкрийте суть процесу растрового розгорнення із застосуванням буферу кадру.

Для виведення на відеомонітор розкладений у растр образ необхідно представити у виді того шаблона,який вимагає дисплей.Це перетворення називається растровим розгорненням.Існує 4 способи досягнення такого результату-растрове розгорнення в реальному часі,групове кодування,клітинне кодування і буфер кадру. Буфер кадру:Буфер кадру являє собою велику безперервні ділянку памяті,у якій для кожної точки(пікселя) приділяється як мінімум один біт памяті.Ця пам'ять називається бітовою площиною.Зображення у буфері кадру будується побітно.Через те ,що біт памяті має тільки два стани(0 чи 1),маючи одну бітову площину можна одержати лише двоколірне зображення(чорно-біле) Бітова площина є цифровим пристроєм ,тоді як растровий дисплей-аналоговий пристій,для роботи якого потрібна електрична напруга.Тому при зчитуванні інформації з буфера кадру і її виведенні на графічний пристрій з растру ЕПТ має відбутись перетворення з цифрового представлення в аналоговий сигнал.Таке перетворення виконує ЦАП. Кожен пік сель буфера кадру має бути зчитаний і перетворений ,перш ніж він буде відображений на растрі ЕПТ.

19.Основні формати растрових зображень

Всього існує 23 растрових форматів. BMP-pастровий файловий формат (WindowsBitmap, розширення -bmp). Застосовується багатьма графічними середовищами, процюючими вWindows. Забезпечує високу якість збережених растрових зображень, а також швидку обробку тих, які мають не великі розміри. Підтримує наступні кольрові формати: чорно-білий, відтінків сірого, індексованих (палітрових) кольрів іRGB. Допускає регулювання глибини кольору і зтиснення інформації. Не дозволяє впроваджувати кольорову гаму.TІFF- растровий файловий формат (TaggedІmageFіleFormat, розширення -tіf). Є найпоширенішим растровим форматом, доступним для використання практично всіма існуючими графічними середовищами. Підтримує наступні колірні формати: чорно-білий, відтінків сірого, індексованих (палітрових) кольорів,RGB,CMYKіLab. Допускається збереження векторних контурів, стиск збереженої інформації, а також інтеграція в файл колірного профілю.PSD - растровий файловий формат (Photoshop, розширення -psd). Є власним форматом програм растрової графікиAdobePhotoshopіAdobeІmageReady. Дозволяє зберігати інформацію про шари, канали і векторні контури растрового документаPhotoshop, а також про кадри й інтерактивні стани документа ІmageReady. Підтримує будь-які колірні формати. Служить для збереження багатошарових зображень, створених у даних програмах, з метою їх наступної обробки. Допускає використання в багатьох графічних середовищах.JPEG– растровий файловий формат (JointPhotographicExpertsGroup, розширення –jpg). Є одним із трьох растрових форматів, що використовуються вWeb(GIF,JPEGіPNG). Відрізняється від інших растрових форматів ефективним способом стиснення графічної інформації за рахунок видалення з файла тої його частки, яка не показує значного впливу на якість зображення. Підтримує наступні кольорові формати: відтінків сірого,RGBіCMYK. Дозволяє плавно регульовати рівень стиснення інформації в файлі, а також використовувати режим почерговості, забезпечуючи поспупове відвищення якості зобрження при його завантажені по мережі. Не допускає збереження в зображені прозорі області.

GIF- Є одним із трьох растрових форматів, що використовуються вWeb(GIF,JPEGіPNG). Забезпечує високу якість зображення при невеликому файловому об’ємі завдяки використанню табличних кольорових форматів і ефективному способу стиснення інформації. Допускає передачу повністю прозорих областей зображення, а також режим почерговості, при якому робиться прискорене завантаження зображення по мережі при поступовому підвищенні його якості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]