Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_Shpora.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
839.17 Кб
Скачать

6.Фізична і психофізіологічна природа кольору

Сприйняття кольору людиною має фізичну і психофізіологічну природу. Зорова система людини сприймає як видиме світло електромагнітну енергію з довжиною хвиль 380-760 нм.. 380-470-фіолетовий і синій колір, 470-500-синьозелений, 500-560- зелений, 590-760-червоний. Система колірного зору людини включає два типи світлочутливих фоторецепторів, розташованих на сітківці ока- колбочки і палички. Три типи колбочок мають піки чутливості-сині, зелені і червоні. Сумарна чутливість ока максимальна при довжині хвилі порядку 550 нма на краях видимого діапазон спектру різко падає. Крива сумарної чутливості назив. Ф-цією спектральної чутливості ока. Це міра світлової енергії або її інтенсивності з урахуванням властивостей ока. Світло сприйається безпосередньо від джерела, або побічно при віддзеркаленні від джерела ао переломлення світла в ньому

7.Поняття колірного тону, насиченості, яскравості, світлоти, хроматичного та ахроматичного кольорів та видимого спектру світла

Психофізіолічне представлення світла визначається колірним тоном, насиченістю і світлотою. Колірний тон дозволяє розрізняти кольори, насиченість – ступінь розведення цього кольору білим. Для чистого кольору вона = 100%, із менше в міру додавання білого. Насиченість ахроматичного кольору =0% . фізичними еквівалентами насиченості, колірного тону і свілоти є чистота, домінуюча довжина хвилі і яскравість. Електромагнітна енергія однієї довжини у видимому спектрі дає монохроматичний колір. Яскравість пропорційна енергії світла і розглудяється як сумарна енергія хвиль всіх довжин. Графічно яскравість світла визначається площею під кривою спектрального складу.

8.Адитивна колірна модель rgb, характеристика, структура та області застосування

У моделі лежить відтворення любого кольору шляхом 3х основних кольорів червоного, зеленого і синього. Кожний канал R, G, B має свій окремий параметр, що вказує на кількість відповідної компоненти в кінцевому кольорі. Режим потребує багато витрат, оскільки глибина кольору найбільша – 3 канала по 8 біт на кожний = 24 біта. Модель наз адитивною через додавання кольорів. На цій моделі відтворюються кольори сучасних моніторів. Значення координат R,G,Bможна вважати належних відрізку [0;1], що являє простір у вигляді одиничного куба.

9) Субтрактивна колірна модель cmy(k), характеристика, структура та області застосування

Модель використовує 3 основних кольора: голубий, пурпурний і жовтий. Вони описують відображення від білого паперу колір 3х кольорів RGB моделі. Зв'язок між 2ма моделями описується:

Модель є субтрактивною, основана на відніманні. Найточніше описує кольори при виводі зображень на друк. Для отримання чорного кольору необхідно нанесення 3х фарбників, але при виводі кольори можуть лягати з невеликими відхиленнями. Тому додають чорний колір, отримуючи модель CMYK. Для переходу з моделіCMYвCMYKвикористовують наступне співвідношення:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]