Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_2015.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
738.3 Кб
Скачать

Тема 9. Україна в другій половині XIX ст.

Підготовка і проведення реформи 1861 р. в Україні. Кримська війна 1853–1856 рр. Скасування кріпосного права. Наділення селян землею. Викуп. Реформи адміністративно-політичного управління 60–70-х рр. в Україні. Селянський рух 60-х рр.

Розвиток товарного виробництва у сільському господарстві України. Зміни в розподілі земельної власності. Зростання ролі куплених та орендованих земель у сільському господарстві. Система ведення поміщицького господарства, його пристосування до ринкових відносин. Товаризація господарств. Спеціалізація сільськогосподарського виробництва. Використання техніки. Вільнонаймана робоча сила. Соціальне розшарування селянства.

Розвиток промисловості в Україні в пореформений період. Залізничне будівництво і водний транспорт. Вугільна і металургійна галузі. Машинобудування. Цукроваріння. Харчова і легка галузі промисловості. Перетво­рення України в один з найбільш розвинених регіонів Російської імперії. Іноземний капітал у промисловому розвитку України. Зростання міст і міського населення.

Розширення внутрішньої торгівлі в Україні. Структура торговельних зв’язків України з іншими регіонами Росії. Розвиток зовнішньої торгівлі. Роль банків та системи кредитування у зростанні внутрішнього ринку.

Суспільно-політичний і національний рух в Україні в другій половині XIX ст. Харківсько-київське таємне товариство. Вплив Т.Г.Шевченка на розгортання революційно-демократичного руху в Україні. Діяльність членів “Землі і Волі” в Україні, польське повстання 1863–1864 рр. і Україна. “Хлопомани”. Київська громада. В.Антонович. Громадівський рух в 70–х рр. Молоді громади. Південно-Західний відділ Російського географічного товариства. М.Драгоманов, його наукова і громадсько-політична діяльність. “Громада”.

Революційне народництво 70–х рр. в Україні. Створення перших народницьких гуртків і груп. Початковий етап “Ходіння в народ”. Осередки “Народної волі”. Народницькі гуртки 1877–1878 рр. “Чорний переділ” і Україна. “Південноросійський робітничий союз”.

Поширення соціалістичних ідей в Україні. Утворення соціал-демократичних гуртків. Київський і Катеринославський “Союзи боротьби за визволення робітничого класу”.

Культура України другої половини XIX ст. Освіта. Недільні школи. Реформи в галузі освіти. Початкова і середня школа. Стан письменності. Вища школа. Книга і преса. Журнали “Основа” і “Киевская старина”. Українська книгарня в Києві. Демократичні видання на західноукраїнських землях: “Друг”,

Тема 10. Західноукраїнські землі в хіх ст.

Західноукраїнські землі під владою Австрійської імперії. Територія, населення і адміністративний устрій західноукраїнських земель. Стан економіки. Посилення гніту народних мас. Антикріпосницька боротьба селянства. Скасування кріпосного права.

Активізація суспільно-політичного і національно-культурного рухів. Участь населення Галичини у революції 1848–1849 рр. “Головна руська рада”. “Руський собор”. Революційні події на Закарпатті та Буковині.

Західноукраїнські землі в другій половині XIX ст. Адміністративний устрій і соціально-економічний розвиток західноукраїнських земель. Розвиток товарного виробництва в сільському господарстві і промисловості. Соціальний і національний гніт. Боротьба за соціальні і національні права. Суспільно-політичний рух. Москвофіли і народовці. Радикали і соціал-демократи. І.Я.Франко. М.І.Павлик. О.С.Терлецький. Виникнення перших політичних партій. Русько-українська радикальна партія. Утворення національно-демократичної партії. Поширення соціалістичних ідей. Створення соціал-демократичних організацій.

Культура західноукраїнських земель у ХІХ ст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]