Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_2015.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
738.3 Кб
Скачать

Теми рефератів

1. Кризові явища у соціально-економічному житті України в середині 60-80-х років ХХ ст.

2. Політичне життя України в середині 60-80-х років ХХ ст.

3. Значення дисидентського руху в Україні у 60-80-х рр. ХХ ст.

4. Історичний портрет Левка Лук’яненка

5. Значення Української Гельсінської Спілки

Теми есе

1. Охарактеризуйте українську культуру в 60-80-х роках ХХ ст. У чому проявлялись застійні явища у розвитку науки, літератури і мистецтва?

2. Охарактеризуйте основні нові явища в суспільно-політичному і національно-культурному житті України у 1985 – серпні 1991 рр., які свідчили про кризу тоталітарної системи.

Самостійна робота

Дати коротку характеристику (до 10 речень) 5 особам:

Юрій Бадзьо, Олесь Бердник, Петро Григоренко, Іван Дзюба, Іван Драч, Петро Заливаха, Святослав Караванський, Ліна Костенко, Юрій Литвин Левко Лук'яненко, Євген Сверсюк, Іван Кандиба, Михайлина Коцюбинська, Валерій Марченко, Валентин Мороз, Іван Світличний, Надія Світлична, Василь Стус, Олексій Тихий, Зиновія Франко, Степан Хмара, В’ячеслав Чорновіл.

Ключові терміни та поняття до теми

Відлига” – вперше застосований радянським письменником І. Еренбургом термін щодо часу керівництва М. Хрущова (період десталшізації і потепління політичного й суспільного життя в СРСР та Україні).

Волюнтаризм – діяльність, що не зважає на об'єктивні закони історичного процесу, грунтується на свавільному рішенні осіб, що її здійснюють.

Геополітика – політична концепція, згідно з якою політика держави (насамперед зовнішня) зумовлюється географічними факторами (положенням країни, її природними ресурсами, кліматом тощо). У минулому використовувалась для виправдання зовнішньої експансії. У сучасній літературі термін “геополітика” вживається для визначення певного впливу географічних факторів на зовнішню політику держави.

Гласність – необхідний елемент демократизації, який передбачає відкритість, доступність інформації для громадського ознайомлення й обговорення; контроль за діяльністю організацій та окремих осіб.

Депортація – примусове виселення в судовому або адміністративному порядку особи (в роки сталінізму цілих народів) з місця постійного проживання і поселення його в новому місці з обмеженою свободою пересування.

Десталінізація – процес ліквідації наслідків сталінізму, започаткований після смерті Й. Сталіна.

Дисиденти – назва учасників руху проти тоталітарного режиму в соціалістичних країнах в кінці 1950-х – середині 1980-х років. У різних формах виступали за дотримання прав і свобод людини і громадянина (правозахисники).

Конформізм – пристосування, пасивне сприйняття існуючого порядку, панівної ідеології, відсутність власної позиції, безпринципність і безумовне визнання авторитетів.

Плюралізм – наявність різних позицій, думок, які відображають різноманітні інтереси соціальних груп і політичних рухів суспільства.

Популізм – прагнення політиків отримати визнання своєї громадської діяльності шляхом проголошення зрозумілих й очікуваних населенням аргументів і вимог, уникаючи при цьому непопулярних, жорстких, але необхідних для вирішення суспільних проблем заходів.

Стагнація – депресія в економіці, застій у виробництві, торгівлі тощо. Характерною ознакою стагнації є незначні темпи зростання виробництва (або їх повна відсутність), несприйняття економікою нововведень, науково-технічної революції тощо.

Тіньова економіка – кримінальна економіка, грошовий обіг у якій відбувається за межами державної фінансової системи.

Холодна війна” – термін, що визначав відносини між США, СРСР та їх союзниками від закінчення Другої світової війни до кінця 1990-х років.

Шістдесятники – умовна назва групи молодих літераторів, митців і вчених України (і СРСР), які в період десталінізації (початок 1 9 60-х років) та хрущовської відлиги сприяли демократизації суспільно-політичного життя в республіці. Своїми творами й активною громадською діяльністю намагались підняти національну свідомість, відродити українську мову та культуру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]