Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_SVOT.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
596.48 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Імені юрія федьковича swot- аналіз в системі стратегічного управління підприємством

Методичні рекомендації до самостійної роботи з курсу

«Стратегічний менеджмент»

для студентів V курсу економічних спеціальностей

«Чернівецький національний університет»

2012

ББК 65.05

УДК 338.2

Друкується за ухвалою вченої ради Чернівецького національного університету

імені Юрія Федьковича

Укладач – ГАЛУШКА З.І., доктор економічних наук, доцент, завідувач кафедри економічної теорії та менеджменту Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Рецензенти:

Варналій З. С.,

доктор економічних наук, професор, начальник НДЦ оподаткування Національного Університету Державної податкової служби України

Никифорак В.А.,

кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

SWOT- аналіз в системі стратегічного управління підприємством. Методичні рекомендації до самостійної роботи з курсу «Стратегічний менеджмент». Для студентів економічних спеціальностей / Укл.: З. І. Галушка, д.е.н., доцент – Чернівці, Вид-тво «Чернівецький національний університет», 2012. – 96 с.

©Галушка З.І. 2011

© «Чернівецький національний університет», 2011

Зміст

ВСТУП…………………………………………………………………….. 4

  1. SWOT- аналіз як основний метод стратегічного дослідження:

суть, об’єкти, та особливості…………………………………………… 5

  1. Етапи та методика проведення SWOT- аналізу

2.1. Аналіз факторів внутрішнього середовища підприємства……..

2.2. Аналіз факторів безпосереднього оточення……………………..

2.3. Аналіз віддаленого середовища………………………………….

3. Складання матриці SWOT та формування стратегічних напрямків

розвитку……………………………………………………………………

  1. Методичні рекомендації до оформлення ІНДЗ зі стратегічного

аналізу діяльності підприємства …………………………………………

Висновки ……………………………………………………………….….

Додатки……………………………………………………………….……

Рекомендована література…………………………………………..…….

ВСТУП

Сучасне підприємство – це відкрита система, яка піддається впливу чинників як внутрішнього, так і зовнішнього середовища. Його успіх ґрунтується на своєчасному врахуванні їх впливу, виявленні сильних і слабких сторін, причин, що спричиняють загрози подальшому розвитку та потенційних можливостей забезпечення успіху в майбутньому.

В управлінській думці уявлення про значення зовнішнього оточення і необхідність враховувати сили, зовнішні стосовно організації, зявилося наприкінці 50-х рр. Це стало одним з найважливіших внесків системного підходу в науку управління, оскільки підкреслювалася необхідність для керівника розглядати свою організацію як цілісність, що складається із взаємозалежних частин, пов’язаних із зовнішнім світом.

Ситуаційний підхід дозволив розширити теорію систем за рахунок розробки концепції, відповідно до якої найбільш придатний у даній ситуації метод визначається конкретними внутрішніми та зовнішніми факторами, що характеризують організацію і впливають на неї у відповідний спосіб. Саме такий підхід дослідження становища підприємства закладено використанням SWOT- аналізу як методу стратегічного дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства метою визначення його реального стану підприємства та визначення стратегії його подальшого розвитку.

У сучасному менеджменті SWOT- аналіз є необхідним елементом досліджень, обов’язковим попереднім етапом при складанні будь-якого рівня стратегічних планів. Дані, отримані в результаті SWOT- аналізу, служать базисними елементами при розробці стратегічних цілей і завдань подальшого розвитку.

Мета даного методичного посібника полягає у розробці методики проведення SWOT- аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства як основи кількісної та якісної оцінки його реального стану та формування стратегії ефективного розвитку.

У методичних рекомендаціях розкривається методика проведення SWOT- аналізу, визначено параметри, на які необхідно звернути особливу увагу в ході аналізу, наведено зразки стандартних матриць, необхідних для проведення для його здійснення, визначено методи, правила та прийоми.

Методичні рекомендації розроблено на допомогу студентам, які виконують самостійну роботу зі стратегічного аналізу діяльності тих підприємств, на яких вони проходять виробничу та переддипломну практику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]