Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_2015.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
738.3 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ

ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

З КУРСУ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

для студентів неспеціальних факультетів

Чернівці, 2014

ББК 63.3 (4УКР)

УДК 94 (477)

М 54

Друкується згідно з ухвалою Вченої ради факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Укладачі:

  1. Яценюк Галина Миколаївна – кандидат історичних наук, доцент;

  2. Дробіна Лілія Миколаївна– кандидат історичних наук, асистент

Відповідальні за випуск:

Добржанський Олександр Володимирович, доктор історичних наук, профессор;

Скорейко Ганна Михайлівна, кандидат історичних наук, доцент

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З КУРСУ ІСТОРІЇ УКРАЇНИдля студентів неспеціальних факультетів / Укл.: Яценюк Г.М., Дробіна Л.М. – Чернівці, 2014. – с.

М 54

ББК 63.3 (4УКР)

Від упорядників

Шановні студенти! Ви розпочинаєте вивчення нормативного курсу “Історія України”, метою якого є формування всебічно розвинутої та соціально активної особистості.

Завдання курсу полягає в тому, щоб дати глибокі знання історичному розвитку українського народу, його державності та внеску в загальнолюдську скарбницю цінностей, сформувати національний менталітет, історичну свідомість, творчі, пізнавальні навики підходу до оцінки історичного минулого та уміння орієнтуватися у протистоянні політичних сил реального сьогодення.

Типова програма підготовки фахівців у вищих навчальних закладах з урахуванням вимог кредитно-модульної системи за Болонським процесом передбачає набуття знань не лише під час лекцій та семінарських занять але й у процесі самостійної роботи студентів. Тому значну частину матеріалів з історії України вам доведеться опрацьовувати самотужки. Контроль за самостійною роботою бути здійснюватись через тестові завдання, творчої роботи, реферати, есе.

Для отримання успішних результатів Вам слід пам’ятати певні умови та вимоги:

* Курс історії України студенти слухають 1 семестр. Він поділений на лекції (17 год.) та семінари (17 год.).

* На лекціях студенти отримують основні теоретичні знання з курсу, а на семінарських поглиблено вивчають проблемні аспекти української історії. Щоб ефективно працювати, слід ретельно готуватися до занять, опрацьовувати широке коло наукової літератури, брати активну участь в обговоренні питань, що виносяться на семінар.

* Щоб успішно завершити вивчення курсу історії України, студентами слід пам‘ятати, що він поділений на два модулі. Наприкінці кожного модуля обов‘язковий модульний контроль. Завершується курс семестровим контролем – іспитом.

* Упродовж семестру студент може набрати максимально 70 балів, на іспиті – 30 балів, всього 100.

* Розподіл семестрових балів: два обов‘язкові модульні контролі (10 балів кожен), робота на семінарах (25 балів у кожному модулі), тобто 35 балів за кожен модуль.

* Пропуски лекцій та семінарів обов‘язково відпрацьовуються впродовж одного тижня. За умови невідпрацювання, студент не допускається до складання модульної контрольної роботи.

* Пропуск модульної контрольної роботи без поважної причини означає, що студент набирає 0 балів. Пропустивши модульну контрольну роботу з поважної причини, студент має право скласти її у термін, визначений деканатом.

* Слід запам‘ятати критерії, які використовуються викладачами для поточного та модульного контролю, ретельно їх фіксувати. Зокрема, при відповіді на семінарському занятті:

1-2 бали – наявність конспекту, але відмова студента відповідати.

3-4 бали – поверхове володіння темою, знання окремих фактів, однак відсутній зв‘язок між ними, немає розуміння єдиного історичного процесу.

5-6 балів – репродуктивне відтворення фактів конспекту без розуміння причинно-наслідкових зв‘язків, механічне читання конспекту.

7-8 балів – самостійна продумана відповідь з використанням документів, участь у дискусіях, аргументоване відстоювання своєї думки, однак відсутній глибокий аналіз історичного процесу чи історичного явища, немає висновків.

9-10 балів – ґрунтовна, самостійна творча відповідь з широким аналізом документів, використанням нової літератури, вміння робити аргументовані висновки.

* Студент повинен широко використовувати додаткові можливості для накопичення балів. Наприклад, на семінарі максимально студент може отримати за окремі види роботи:

– тестування, самостійна робота – 2 бали;

– відповіді при фронтальному опитуванні – 5 балів;

– складання хронологічних та генеалогічних таблиць – 2 бали.

* Якщо студент набрав менше 35 балів за семестр, він не допускається до складання іспиту і мусить повторно прослухати курс історії України.

* Підсумкова оцінка за курс історії України (2 модулі + іспит) виводиться відповідно до такої системи оцінювання:

Сума балів від максимально можливих

Оцінювання в системі

ECTS

Оцінка

Примітка

90-100

А

5 (відмінно)

82-89

В

4 (добре)

75-81

С

4 (добре)

69-74

D

3 (задовільно)

60-68

E

3 (задовільно)

35-59

FX

2 (незадовільно)

З можливістю повторного складання

0-34

F

2 (незадовільно)

З обов’язковим повторним курсом

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]