Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_2015.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
738.3 Кб
Скачать

Самостійна робота

Скласти хронологічну таблицю основних подій:

Західноукраїнські землі в роки Першої світової війни (1914-1918 рр.)”

Дата

Подія (битва)

Наслідки

Ключові терміни та поняття до теми

Брест-Литовський (Берестейський) мирний договір 1918 р. – підписаний 09.02.1918 р. представниками УНР і державами Четверного союзу (Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією). 25.01.1918 р. Центральна Рада оприлюднила IV Універсал, яким проголошувався вихід УНР із складу Російської Федерації. 01.02.1918 р. делегація Четверного Союзу визнала УНР на чолі з Центральною Радою незалежною державою.

Спираючись на Б.-Л.м.д., австро-німецькі війська до березня прибули в Україну. Договір виявився легальним прикриттям для втручання в українські державні справи, грабунку УНР з боку окупаційних військ.

Iмперія – 1) Монархiчна, здебiльшого велика держава, глава якої має титул iмператора. 2) Велика колонiальна держава (наприклад, Британська iмперiя ).

Росiя стала iмперiєю 1721 р., коли пiсля Нiштадтського миру зi шведами Петро I прийняв титул iмператора. Тривалий час бiльша частина територiї України входила до складу Росiйської, а захiдноукраїнськi землi ( до 1918 р.) - до Австрiйської iмперiї.

Уряди цих iмперiй - держав шляхом всiляких полiтичних, економiчних, моральних, релiгiйних та iнших утискiв прагнули викоренити iдеї нацiональної самобутностi та вимагали абсолютної покори вiд українського народу.

КРІПОСНЕ ПРАВО – сукупність юридичних норм (законів) феодальної держави, що закріплює особисту залежність селян (кріпосну залежність) від феодала. Протягом XII-XVII ст. кріпацтво було введено на всіх українських землях. Елементи кріпосного права на західноукраїнських землях існували до 1848 р., у Лівобережній, Правобережній і Слобідській Україні кріпосне право було скасовано у 1861 р., але його елементи збереглися до початку XX ст.

ПАНЩИНА – повинність феодально залежних селян, яка полягала в роботі селян у господарстві феодала (обробка полів, збір врожаю; спорудження і ремонт будинків, господарських будівель, доріг, мостів; риболовля; збирання ягід тощо)

ПОМІЩИКИ – феодальні землевласники в Росії у XV – на початку XX ст.

Революція 1905-07 – перша демократична революція у Російській імперії. Події революції стали виявом загальнонаціональної кризи, яка загострилась на початку 20 ст. у зв'язку з економічною кризою та поразками Росії під час війни з Японією. Початок революції поклали події 9(22).1.1905 у Петербурзі. Цього дня була розстріляна багатотисячна мирна демонстрація робітників, що направлялись з петицією до царя, в якій містилося прохання поліпшити умови їхнього життя. Було вбито понад 200 чоловік і кілька сотень поранено. Криваві події у столиці викликали хвилю обурення у всій імперії.

Столипін Петро Аркадійович - російський державний діяч, реформатор. Народився у м.Дрездені (Німеччина). У січні 1910 р. уряд Столипіна проводив антиукраїнську політику. Заборонив створення національних (зокрема і українських) товариств, клубів, видання рідною мовою газет. Столипін підготував і провів аграрну реформу, яка мала вирішити земельне питання в Російській імперії. Його більша частина реформаторських заходів була не завершена. Діяльність Столипіна викликала невдоволення у крайніх правих, які у 1911 р. поставили питання про його відставку.

Пе́рша світова́ війна́ – світова війна, глобальний збройний конфлікт, який відбувався перш за все в Європі від 1 серпня 1914 по 11 листопада 1918 року. Під час неї загинуло понад дев’ять мільйонів солдат і цивільних жителів. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію XX століття.

Анта́нта – військово-політичне угрупування, основними членами якого були Великобританія, Франція і Росія, створене в 1904-1907 роках.

Трої́стий сою́з – військово-політичний блок Німеччини, Австро-Угорщини та Італії, який склався в 1879-1882 і був спрямований проти Франції і Росії.

Започаткував утворення Троїстого союзу Австро-Німецький договір від 7 жовтня 1879, який передбачав спільні дії обох країн у випадку нападу Росії на одну із них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]