Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_2015.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
738.3 Кб
Скачать

Теми рефератів

1. Джерела формування козацтва в Україні.

2. Устрій та органи управління Запорозької Січі.

3. Козацька символіка.

4. Історичний портрет Дмитра Вишневецького.

5. Історичний портрет Петра Конашевича-Сагайдачного.

Теми есе

1. Козацька християнська республіка: міф і реальність.

2. Реєстрове козацтво: козацька аристократія чи українська національна еліта?

3. Якою була роль козацтва в Хотинській війн?

Самостійна робота

Дати коротку характеристику (до 10 речень) 5 особам:

Стефан Баторій, Дмитро Вишневецький, Остафій Дашкевич, Станіслав Жолкевський, Андрій Лях, Самійло Кішка, Петро Могила, Мурад ІІІ, Костянтин Острозький, Осман ІІ, Сигізмунд ІІІ, Іван Підкова, Петро Конашевич-Сагайдачний.

Ключові поняття та терміни

БУЛАВА – символ вищої влади, яку козацька рада вручала кошовим отаманам та гетьманам козацького війська.

БУНЧУК – військова регалія українських гетьманів та кошових отаманів. Мав вигляд списа, до якого прикріплювалися кінське волосся та китиці.

Запорізька Січ - військово-суспільний і духовний центр українського козацтва.

КАБИЦЯ – відкрите вогнище, на якому козаки у мідних чи залізних казанах підвішених на гаках на металевій перекладині, варили собі їжу.

КАЛАМАР – чорнильниця. За козацькими традиціями, набув значення одного із козацьких клейнод. Був символом влади військового писаря.

КЛЕЙНОДИ – символ влади козацької старшини. До клейнодів належали гетьманська булава, булава кошового отамана, полковницький пернач, бунчук, корогви (прапори), литаври, печатка, каламар.

Козацька Старшина - військовий та адміністративний керівний орган Запорізької Січі, реєстрового козацтва, Гетьманщини, а також Слобідської України.

КУРІНЬ – на Січі відігравав роль казарми. Це була приземкувата, продовгувата будівля, споруджена з обмазаних глиною плетнів і накрита очеретом. У таких гарнізонах жив весь гарнізон Січі. Формувалися курені за принципом земляцтва. І називались за назвою полкового чи сотенного центру, того адмінполку чи адмінсотні, з якого були козаки даного куреня.

ЛИТАВРИ – старовинний ударний музичний інструмент, що складався з металевої півкулі й обруча, з натягнутою на нього шкірою.

МАГДЕБУРЗЬКЕ ПРАВО – право міста на самоврядування. Органом місцевого самоврядування був магістрат, який складався з виборного війта, бурмистрів і двох колегій – ради, що складалась з радців і займалась адміністративними, господарським, фінансовими справами, та лави, яка відала судами, переважно карними.

ОТАМАН – керівник нерегулярного незалежного від державної влади військового загону. В українських козаків – командир Коша Запорозької Січі або окремого підрозділу.

РЕЄСТРИ КОЗАЦЬКІ – списки козаків, переважно реєстровців, окремих частин або всього Війська Запорозького у ХVІ-ХVІІІ ст. Король Стефан Баторій остаточно сформував реєстрове військо в грудні 1578 р. і тоді було складено перший список реєстрових козаків який налічував 300 чол.

Хотинська війна – це війна, розпочата Османською імперією проти Речі Посполитої з метою загарбання українських і польських земель. Завершилася поразкою Туреччини 1621 р.

ЧАЙКА – великий човен. Весельно-вітрильний, безпалубний бойовий корабель запорізький козаків. Екіпаж чайки під час бойового походу досягав 60-70 чол.

ЯНИЧАРИ – особливі підрозділи турецької армії, створеної з метою виховання для війська християнських дітей. Спершу комплектувалася з полонених міцних юнаків, пізніше – насильницьким набором хлопчиків із християнського населення Османської імперії.

ЯСИР – так в ХV-ХVІІІ ст. називали полонених, яких захоплювали під час своїх наскоків турки й татари. За звичаєм бранців продавали потім на невільничих ринках. Найбільші з яких існували в Кафі (Феодосія), де за один раз продавали до 40 тис. чол.; Козлові (Євпаторія), Стамбулі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]