Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_2015.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
738.3 Кб
Скачать

Тема 4. Запорізька Січ – козацька християнська республіка.

Виникнення козацтва. Заснування Запорізької січі. Військово-адміністративний устрій козацтва. Господарський устрій козаків та матеріальна культура. Козацтво у другій половині ХVІ – першій половині ХVІІ ст. Посилення козацтва у другій половині ХVІ ст.

Виникнення реєстрового козацтва, його адміністративний устрій та господарське життя.

Селянсько-козацькі повстання 90-х років ХVІ ст. Народні рухи в Україні в у 20-30-ті роки ХVІІ ст. Боротьба проти турецько-татарської агресії. Посилення соціального і національно-релігійного гніту в Україні в першій чверті ХVІ ст. Визвольний рух проти шляхетської Польщі. Козацькі походи проти турків і татар. Хотинська війна 1621 р. П.Сагайдачний.

Тема 5. Визвольна війна українського народу середини хvіі ст. Та відродження державності.

Україна напередодні Визвольної війни. Причини війни.

Початок Визвольної війни. Богдан Хмельницький. Розгром польсько-шляхетського війська в урочищі Жовті Води. Битва під Корсунем.

Битва під Пилявцями. Облога Львова і Замостя. Зустріч Б.Хмельницького у Києві.

Формування української національної державності. Ліквідація польсько-шляхетського режиму і становлення нового державного апарату в Україні. Новий адміністративно-територіальний поділ України.

Воєнні дії 1649-1653 рр. Облога Збаража. Битва під Зборовом. Зборівська угода. Україна після Зборівського договору. Похід Б.Хмельницького в Молдавію (1650 р.). Наступ польсько-шляхетських військ на початку 1651 р. Бої під Красним і Вінницею. Берестечко. Білоцерківський договір.

Розгром польсько-шляхетського війська під Батогом. Наступ польсько-шляхетських військ на Правобережжі на початку 1653 р. Молдавський похід 1653 р. Бої під Жванцем. Жванецька угода.

Переяславська рада. Протекція Московії над Україною. Березневі статті 1654 р. Наслідки зближення України з Московським царством.

Тема 6. Україна в другій половині хvіі ст. Гетьманщина. Руїна.

Продовження війни з Польщею у 1654–1656 рр. Вступ у війну Московії. Бої в Білорусії та Україні. Віленське перемир’я 1656 р. Порушення царатом умов Переяславської угоди.

Смерть Б.Хмельницького. Б.Хмельницький – визначний державний діяч України і полководець. Відзначення 400-річчя від дня народження Б.Хмельницького.

Гетьманство І.Виговського, його внутрішня і зовнішня політика. Гадяцький договір 1658 р. Боротьба з Москвою.

Гетьманування Ю.Хмельницького. Переяславський договір 1659 р. Наступ польсько-шляхетських військ на Україну в 1660 р. Слободищенський трактат. П.Тетеря. “Чорна рада”. Гетьманування І.Брюховецького. Поділ України. Андрусівський мир. Повстання 1668 р. на Лівобережжі. Д.Многогрішний.

Боротьба проти турецько-татарської агресії в 70 – на початку 80-х рр. Гетьманування П.Дорошенка. Вторгнення турецьких військ на Україну. Бучацька угода 1672 р. І.Самойлович. Руїна.

Чигиринські походи 1677–1678 рр. Бахчисарайська угода 1681 р. “Вічний мир” 1686 р. і остаточне закріплення поділу України.

Соціально-економічний розвиток і суспільно-політичний лад в Україні. Адміністративно-політичний устрій Лівобережної України в другій половині ХVІІ ст. Гетьманщина. Гетьманування І.Мазепи.

Слобідська Україна в другій половині ХVІІ ст. Політичне та економічне становище Запоріжжя. Становище Правобережжя і західноукраїнських земель у складі різних держав.

Антифеодальні народні рухи в останній третині ХVІІ ст. Народні повстання на Лівобережжі. Визвольна боротьба українського козацтва на чолі з С.Палієм.

Культура України другої половини ХVІІ ст. Козацькі літописи С.Величка і Г.Граб’янки. Наука. Григорій Сковорода.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]