Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

30 Загальна хар-ка середньовічної філософіі

Філософія Середньові́ччя— європейська філософія у515столітті.

Середньовічна філософія мала інші завдання і цілі, ніжантична, вона невіддільна в епохупатристикивід історії християнськоїдогматики, асхоластичнийперіод являє собою спробу примиреннякатолицькоїдогми з філософією. Схоластика починається зЙоана Скотта Еріугени(9 століття) і найбільш повно представленаФомою Аквінським(13 століття). З Йоана Ерігени переривається зв'язок західної думки зі Сходом, з Фомою Аквінським знову з'являється знайомство з усіма творамиАристотеля.

Головний філософський інтерес середніх віків — арабська філософія(Аверроес,Маймонід,аль-Кінді,аль-Фарабі,Ібн Сіна) залишається в колі понять грецькоїперипатетики. Основними питаннями, які хвилювали середньовічних філософів, були питання доказу існуванняБога, розмежуваннятеологіїта філософії. Важливий диспут проуніверсалії— співвідношення загального і одиничного, суперечкареалістів, які стверджували існування загальних понять поза людським розумом і до одиничних речей, зноміналістами, що визнавали реальне існування лише одиничних речей.Концептуалісти(Абеляр,Іоанн Солсберійський) в спорі проуніверсаліївважали, що загальні поняття не існують незалежно від окремих речей, визнавали існування врозумізагальних понять, як особливої формипізнаннядійсності.

Головний недолік середньовічної філософії — відсутність природознавства[1]і виняткове панування абстрактних, переважно теологічних інтересів.

31 Номіналізм і Реалізм

У період зрілого середньовіччя (XII - XIII ст.) питання про знання і пізнання ще більше загострюється, бо саме в цей час у Європі спостерігається бурхливе зростання міст, виникають і розвиваються університети (об'єднання викладачів і студентів). Чи відіграють якусь роль у питаннях християнського благочестя та спасіння душі людські зусилля, людська розумова активність? Це питання лежало у підґрунті дискусій між"номіналізмом " і"реалізмом ", хоч змістовим приводом для сперечання було питання про природу загальних понять (універсалій).

"Реалісти " вважали, що єдина справжня основа буття речей - це загальні ідеї божественного розуму, які постають взірцями при творенні світу; вони ж постають і як єдино справжня реальність.

"Номіналісти" ж припускали, що загальні ідеї - це лише імена("номі-на "), якими людина позначає спільне в різних речах, а реальністю слід вважати одиничні речі, оскільки саме вони постають результатом божественного творіння світу. Тому поза людським пізнанням загальних ідей не існує. Внаслідок цього людське пізнання має своє значення та виправдання.

"Реалісти" були більш ортодоксальними теологами, а деяких«номіналістів» Церква засудила. До«реалістів» належалиАнсельм кентерберійський та Бернар Клервоський, до"номіналістів " - Росцелін із Комп 'єня та (у певний період)П 'єр Абеляр. Важливо відзначити, що питання про природу загальних понять та їх роль у пізнанні залишається і до сьогодні дуже важливим для філософії, оскільки у деяких течіях сучасної філософії сповідується позиція, за якою єдиною реальністю інтелектуальних актів постає саме мова, а поняття, у такому разі, визначають зміст інтелекту.

Схоластика — це тип релігійної філософії, для якого характерне принципове панування теології над усіма іншими формами пізнання, знання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]