Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція УЕР 5 курс / інструкц.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

6 Складання графіка обороту локомотивів і роботи локомотивних бригад

6.1 Графік обороту локомотивів і роботи локомотивних бригад складається вручну або на ЕОМ.

6.2 Вихідними даними для складання графіка обороту локомотивів і роботи локомотивних бригад є:

6.2.1 Графік руху поїздів.

6.2.2 Схеми обертання локомотивів і роботи локомотивних бригад.

6.2.3 Норми знаходження локомотивів і локомотивних бригад на технічних станціях.

6.2.4 Періодичність заходу локомотивів на технічне обслуговування ТО-2 та екіпірування по пунктах обороту і перечеплення.

6.3 Графік обороту локомотивів у разі відправлення поїздів за рівноправними розкладами базується на методі роздільної ув’язки локомотивів по кожній станції обороту.

Прикріплення локомотивів до поїздів на станціях обороту здійснюється таким чином:

6.3.1 При парному русі на дільниці, що примикає до пункту обороту (рис. 6.1), локомотив від першого поїзда, який прибув у добу, що розглядається, прикріплюється до найближчого зворотного поїзда через інтервал часу, який достатній для проведення усіх технологічних операцій (задана технологічна норма). За таким принципом (перший прибув – перший відправився) ув’язуються послідовно усі локомотиви, що прибувають.

Якщо при цьому виявиться, що черговий локомотив не може бути підв’язаний до чергового поїзда (не дотримується технологічна норма), то треба підв’язку локомотивів почати спочатку і перший локомотив прикріпити не до найближчого поїзда, а до наступного, допустивши деякий його перепростій всупереч технологічній нормі. У подальшому виконується послідовна перепідв’язка локомотивів до кінця доби. При парному русі усі локомотиви, що прибули, повинні взяти усі зворотні поїзди на одну тягу.

6.3.2 При непарному русі, коли на станцію обороту прибуває більше поїздів, ніж відправляється в зворотному напрямку, підв’язка локомотивів починається із забезпечення останнього поїзда, який відправляється у зворотному напрямку у добу, що розглядається, До нього підв’язується (див. рис. 6.2, а) перший локомотив, який прибув напередодні, з дотриманням технологічної норми.

Припустимо, на рис. 6.2, ацій умові задовольняє пара 1. Далі розглядається підв’язка локомотива від поїзда, що прибув на станцію обороту напередодні, перед поїздом, який ув’язаний у пару 1. Він підв’язується в пару 2. Далі локомотив від поїзда, який прибув раніше, не знаходить самостійного зворотного поїзда й ув’язується в пару 2 резервною парою 1. Далі підв’язується пара 3 і до неї 2 і так далі усі локомотиви, що прибули, прикріплюються до зворотних поїздів на одиночну або подвійну тягу.

6.3.3 При непарному русі, коли на станцію обороту прибуває менше поїздів, ніж відправляється у зворотному напрямку, ув’язка починається як при парному русі з початку доби, ув’язуються усі локомотиви, що прибули з поїздами, (рис. 6.2, бпари 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Зворотні поїзди, що залишились без локомотивів, забезпечуються локомотивами, які підсилаються резервом з поїздами з таким розрахунком, щоб у цих локомотивів по обороту витримувалась технологічна норма простою (на рис. 6.2,бпари 1', 2', 3').

6.3.4 Прикріплення локомотивів до поїздів на станціях перечеплення, розташованих всередині дільниці обертання, здійснюється за таким самим принципом: “перший прибув – перший відправився”. Локомотива від першого поїзда, який прибув у розбирання у добу, що розглядається, прикріплюється до поїзда свого формування, який відправляється зі станції першим у попутному або зустрічному напрямку. При цьому повинен дотримуватися відповідний технологічний норматив простою (див. рис. 6.3).

За наявності двох поїздів обох напрямків локомотив повинен відправлятися у попутному напрямку. У разі недостатньої кількості локомотивів на станцію підсилаються резервні машини у напрямку загального резервного пробігу (рис. 6.4). У разі виділення у графіку руху поїздів стабільної частини (ядра) оборот локомотивів, що обслуговують це “ядро”, повинен розроблятися з виконанням таким умов:

  • локомотиви підв’язуються однією групою по обслуговуванню тільки поїздів “ядра”;

  • графік обороту робиться на місяць, з урахуванням постановки локомотивів на усі види планових оглядів і ремонтів, з відповідною підміною машин;

  • для забезпечення надійності виконання графіка обороту обов’язкове резервування парку локомотивів.

Рис. 6.1 Схема прикріплення локомотивів до поїздів по кінцевих пунктах обороту при парному графіку (прилад):

________

- час очікування відправлення локомотива (поїзда);

tтех - технологічна норма знаходження локомотива у +пункті обороту без заходу на тягову територію (у депо)

а) б)

Рис. 6.2 Приклад прикріплення локомотивів до поїздів у пункті обороту при непарному графіку: а) Nпр > Nвід ; б) Nпр < Nвід

1, 2, 3… - прикріплення локомотивів, що прибули з поїздами, до составів;

1', 2', 3'… - прикріплення локомотивів, що прибули резервом;

- - - - - - локомотиви, що прямують резервом

6.4.1 Надійне обслуговування поїздів (“ядра”) на практиці забезпечується за наявності резерву парку дільниці обертання, якщо він не менше:

=,

де nя - середньозважені розміри руху поїздів, що охоплені ядром.

Рис. 6.3 Фрагмент із графіка прикріплення локомотивів до поїздів по внутрішніх станціях при парному графіку:

час очікування відправлення;

поїзди розбірні та свого формування;

поїзди транзитні без переробки

Рис. 6.4 Послідовність побудови графіка обороту локомотивів, що обслуговують “ядро” поїздів: а) по пункту обороту за відсутності резерву на надійність; б) по пункту обороту за наявності резерву на надійність

Резервна кількість машин визначається за формулою:

=· Мя,

де Мя– парк локомотивів, що призначений для обслуговування поїздів “ядра” без урахування резервування.

6.4.2 На першому етапі треба зробити графік обороту локомотивів, що обслуговують поїзди “ядра” без урахування резервування, визначити величину парку локомотивів Мя , визначити резерв , розділити його по станціях обороту і перечеплення пропорційно кількості цих операцій.

6.4.3 На другому етапі необхідно виконати підв’язку локомотивів по станціях обороту і перечеплення з урахуванням наявності резервних локомотивів.

6.4.4 По усіх станціях перечеплення локомотивів складаються таблиці (див. табл. 6.1), в яких наводяться дані про прикріплення локомотивів до ниток “ядра” поїздів.

Дані про прикріплення локомотивів до поїздів по пункту А

Таблиця 6.1

Найменування станції звідки прибуває поїзд

Номер поїзда, з яким локомотив прибуває

Час прибуття

Найменування виконаних операцій

Час відправлення поїзда

Номер поїзда, з яким локомотив відправляється

Призначення

Б

2010

13-45

ек

15-40

2011

Б

Б

2112

14-00

ТО-2

16-30

2013

Г

В

2114

14-10

перечеп

15-00

2014

Д

Б

2116

14-30

перечеп

17-00

2117

В

Г

2012

14-30

ек

15-30

2012

Д

Виконаний таким чином графік обороту локомотивів є технологічною основою оперативної роботи локомотивів, що обслуговують “ядро” поїздів (ТГЛЯ).

6.5 Для кожного пункту обороту локомотивних бригад складається графік їх роботи таким чином:

6.5.1 Встановлюється час готовності бригад до відправлення по пункту їх обороту:

  • 1 категорії (без відпочинку у пункті обороту):

tгот =tп +tтехбр

  • 2 категорія (з відпочинком у пункті обороту):

tгот =tп +tзбр + 0,5 tр +tпбр,

де tп - час прибуття поїзда;

tтехбр - підготовчо-заключний час роботи бригад по пункту обороту;

tпбр– час роботи бригади по пункту обороту від моменту явки бригади до відправлення з поїздом;

tзбр - час роботи бригади від моменту прибуття до здачі локомотива;

tр - фактичний час роботи локомотивної бригади на дільниці від явки на роботу по пункту їх приписки до моменту здачі локомотива в пункті обороту.

6.5.2 Маючи точки готовності бригад до відправлення по пункту їх обороту та час відправлення поїздів можна здійснити безпосереднє прикріплення бригад до поїздів.

6.6 Складання графіка обороту локомотивів і роботи локомотивних бригад може бути здійснене з використанням обчислювальної техніки за програмою, розробленою на ГІОЦ Укрзалізниці:

програма здійснює розрахунок показників використання локомотивів і роботи локомотивних бригад з видачею форм ЦДЛ-1 і ЦДЛ-2. Розрахунок здійснюється на основі розкладів руху поїздів з бази даних ГРП та інформації сталого типу, наданої локомотивними службами залізниць (плечі обертання локомотивів та локомотивних бригад, нормативний час простою в депо обігу та накладний час для роботи локомотивних бригад на плечі обігу).

Форма ЦДЛ-1 доповнена графою 27, в якій відображено розрахований час перевідпочинку бригад в пункті обігу.

Соседние файлы в папке лекція УЕР 5 курс