Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція УЕР 5 курс / конспект лекций УЕР.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Лекції 1 – 3 Організація місцевої роботи на підрозділах залізничного транспорту

1. Загальні положення

Під місцевою роботою на підрозділах залізничного транспорту розуміють проведення комплексу технологічних операцій з вагонами, з якими на даному підрозділі виконують навантажувально – розвантажувальні операції.

Існують такі поняття як місцевий вагон та місцевий вантаж.

Місцевий вантаж – це вантаж, що має призначення під розвантаження і навантаження в межах даного підрозділу.

Місцевий вагон – вагон з місцевим вантажем.

Організація місцевої роботи – це система переміщення місцевих вагонів в межах підрозділу. При виборі способу організації місцевої роботи на ділянці необхідно:

  • визначити доцільну в даних умовах систему розвезення місцевого вантажу і число збірних або вивізних поїздів;

  • розробити технологію і визначити тривалість роботи поїздів на станціях ділянки;

  • визначити схеми прокладки збірних або вивізних поїздів на графіку руху;

  • визначити кількісні і якісні показники роботи ділянки;

  • розробити систему оперативного планування місцевої роботи.

Організація перевізного процесу на залізничному транспорті в значній мірі залежить від злагодженої роботи всіх його підрозділів, зокрема дирекцій по перевезенням вантажів. Ефективність експлуатаційної роботи залізничного напрямку залежить від рівня організації місцевої роботи і якості виконання графіка руху поїздів.

Задача вибору раціональних форм організації місцевої роботи ділянок, проміжних і дільничних станцій входить складовою частиною в комплекс питань, що розглядаються при розробці графіка руху поїздів. Висока якість її рішення забезпечує хороші показники графіка руху місцевих поїздів, виконання встановлених термінів доставки вантажів, ефективне використовування вагонів і локомотивів, високу продуктивність і нормальні умови праці і відпочинку локомотивних бригад.

Організація розвозу місцевого вантажу здійснюється черговим по дирекції залізничних перевезень, через поїзних диспетчерів, у відповідності з завданням змінного плану, який розробляється старшим диспетчером дирекції залізничних перевезень з використанням інформації про наявність вантажів і підході поїздів, виконанні вантажних операцій на станціях. Основним джерелом інформації на 17 год. 00 хв. для працівників зміни є "Звіт про прийняття, навантаження та наявність навантажених вагонів за напрямками" форми ДО-15.

Місцеві поїзди встановлюються ПФП. Вони бувають:

  1. наскрізні – проходять без переробки через декілька дільничних станцій;

  2. дільничні – проходять в межах однієї ділянки;

  3. збірні – прямують з сортувальних станцій для розвозу і збирання вагонів на проміжних станціях;

  4. вивізні – прямують з сортувальних станцій на окремі проміжні;

  5. передаточні – обертаються між станціями вузла.

наскрізні

збірні дільничні

вивізні вивізні

2. Технологія обробки збірних поїздів на проміжних станціях.

Технологія обробки збірного поїзду знаходить своє відображення в технологічному графіку роботи збірного поїзду на проміжній станції. Час простою збірного поїзду на станції залежить від тривалості маневрової роботи на причіплювання і відчеплення вагонів. У свою чергу, цей час залежить від кількості вагонів, схеми станції, схеми розташування вагонів у складі поїзду, наявності на станції маневрового локомотива.

Вважатимемо, що збірний поїзд на проміжних станціях формується таким чином, що групи вагонів у складі поїзду розташовані в географічному порядку розташування проміжних станцій, причому група відчіпних вагонів знаходиться в голові поїзду, а причіпна група – в хвості поїзду. Маневрова робота виконується локомотивом збірного поїзду і маневровим локомотивом станції.

Виходячи з схеми проміжної станції, зображеної на рис., збірні поїзди приймаються на 4 колію, після чого локомотив поїзду з відчіпною групою вагонів заїжджає за розділову стрілку і вагонами вперед осаджує їх на вантажний двір. Потім заїжджає під причіпну групу вагонів і подає їх на 4 колію за розділову стрілку і вагонами вперед причіплює їх до складу, потім заїжджає в голову поїзду і їде далі. При цьому відчеплення вагонів може виконуватися маневровим локомотивом станції, а причіплювання – поїзним локомотивом, або навпаки.

Соседние файлы в папке лекція УЕР 5 курс