Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція УЕР 5 курс / Лекції 12 - 15.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
255.51 Кб
Скачать

Лекції 12 – 15 Загальні відомості про пропускну і провізну спроможність

Пропускна спроможність залізничних ліній - найбільший розмір руху поїздів (поїздів чи вагонів), що можуть бути виконані на даній лінії протягом певного періоду (доби чи години), в залежності від існуючих постійних пристроїв, типу і потужності тягових засобів, роду вагонів та способу організації руху. Пропускна спроможність залізничних ліній визначається для одноколійних ділянок у парах поїздів, а для двоколійних - числом поїздів для кожного напрямку руху за добу.

Провізна спроможність залізничних ліній- найбільша величина вантажопотоку у мільйонах тон на рік , що може бути виконана на даній лінії.

Пропускну спроможність розраховують виходячи з повного використання всіх технічних засобів, з урахуванням надійності їх роботи і часу, необхідного на поточне їх утримання.

Розрізняються пропускні спроможності:

  • наявну– при існуючому технічному обладнані лінії і прийнятому способі організації руху;

  • очікувану– при проектуємому технічному обладнані і відповідному способі організації руху;

  • потрібну, що забезпечує пропуск по даній лінії плануємої на перспективу кількості поїздів різних категорій з урахуванням необхідного резерву.

Пропускна спроможність визначається як в цілому для залізничної лінії, так і для окремих елементів і обладнання (перегонів, станцій, локомотивних депо, пристроїв електропостачання). Провізну спроможність визначають тільки в цілому для залізничної лінії.

Основними елементами технічних засобів, що визначають пропускну спроможність, є:

  • по перегонам – кількість головних колій, довжина перегонів, профіль колії, засоби СЦБ, колійний розвиток проміжних роздільних пунктів, тип локомотива, маса поїзда, рід вагона, пристрої електропостачання на перегонах;

  • по станціям– кількість приймально-відправних колій і конструкція стрілочних горловин;

  • по деповському господарству – стійла для первинного огляду і ремонту електровозів і тепловозів, пристрої для екіпірування локомотивів і ходові колії;

  • по пристроям електропостачання – тягові агрегати, силові трансформатори тягових підстанцій і контактна мережа.

Пропускна спроможність кожного елементу визначається в залежності від його залізничної потужності (за добу чи годину) і потужності, що витрачається на обслуговування одного поїзда чи пари. Найменша з пропускних спроможностей ділянки – по перегонах, станціях, деповському господарству і пристроям електропостачання – визначає про пропускну спроможність всього комплексу технічних засобів ділянки чи лінії і називається результативною пропускною спроможністю.

  1. Розрахунок пропускної спроможності дільниць на перегонах при паралельному графіку

Наявною пропускною спроможністю залізничної дільниці на перегонахназивається максимальна кількість вантажних поїздів (пар вантажних поїздів) встановленої ваги і довжини, яка може бути пропущена через цю дільницю за одиницю часу (доба, година) відповідно до її технічної оснащеності і прийнятого способу організації руху поїздів. Якщо колії в основному спеціалізовано для пасажирського (приміського) руху, то наявна пропускна спроможність визначається у пасажирських (приміських) поїздах.

Дільниця залізничного напрямку між дільничними або дільничною і сортувальною станціями приймається за розрахункову. Якщо в межах розрахункової дільниці є станція з примиканням більше ніж двох напрямків, то визначення пропускної спроможності виконується окремо для кожної частини дільниці до вказаної станції і після неї.

В загальному вигляді пропускна спроможність перегону визначається за формулою:

,

де tтех – тривалість технологічних „вікон” в графіку руху для поточного утримання колії, контактної мережі та інших пристроїв;

н– коефіцієнт, що враховує надійність роботи технічних засобів;

Tпер– період графіку;

kпер– кількість поїздів (пар поїздів) в періоді графіку.

Періодом графікуназивається час заняття перегону характерною для даного графіку групою поїздів, що періодично чергується на протязі доби. При цьому перегін, що має найбільший період графіку називаєтьсяобмежуючим.

Соседние файлы в папке лекція УЕР 5 курс