Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

13. Загальні засади обліку зобов’язань

Відповідно до ПСБО 2 «баланс» зобов’язання- це заборгованість під-ва, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів під-ва, що втілюють в собі економічні вигоди.

Порядок формування та відображення в звітності інформації про зобов’яз. визначає ПСБО 11»Зобо’язання»

Для визнання зобов’язань повинні бути отримані 2 умов:1)Оцінка їх може бути достовірно визначена; 2)існує ймовірність зменшення ек. вигод внаслідок їх погашення.

З метою БО зобов’язання класифікують на:

Довгострокові зобов’язання - всі зобов’язання, які не є поточними (не будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або протягом 12 місяців, починаючи з дати балансу. Це довгострокові кредити банків,довгострокові векселі видані, довгострокові зобов’язання за облігаціями, довгострокові зобов’язання з оренди, відстрочені податкові зобов’язання, інші довгострокові фінансові зобов’язання. Види довгострокових зобов’язань містять статті, узагальнені у розділі ІІІ пасиву Балансу.

Поточні зобов’язання – які будуть погашені протягом операційного циклу або протягом 12 місяців, починаючи з дати балансу.Вони включають статті, узагальнені у розділі ІV пасиву Балансу. Це короткострові кредити банків, короткострокові векселі видані, кредиторська заборгованість за товари, поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями.

Забезпечення - зобов’язання з невизначеною сумою або часом погашення на дату балансу. Створюються для відшкодування наступних витрат: виплат відпусток працівників, додаткові пенсійні забезпечення, виконання гарантійних зобов’язань, виконання зобов’язань щодо обтяжливих контрактів.

Непередбачене зобов’язання – виникають внаслідок минулих подій та існування яких підтверджується лише тоді, коли відбудеться або не відбудеться одна чи більше невизначених майбутніх подій, над якими підприємство не має повного контролю. Ці зобов’язання відображаються поза Балансом.

Доходи майбутніх періодів – доходи,отримані протягом поточного або попереднього періодів, які належать до наступних періодів. Вони узагальнюються в V розділі Балансу.

Для накопичення інформації про зобов’язання підприємства та відображення операцій з ними у Плані рахунків передбачено рахунки: клас 4 «Власний капітал та забезпечення зобов’язань», клас 5 «Довгострокові зобов’язання», клас 6 «Поточні зобов’язання). Крім того використовуються позабалансові рахунки: 03 (контрактні зобов’язання), 04 (непередбачені активи), 05 (гарантії та забезпечення надалі).

12. Організація обліку витрат ви-ва, класифікація, структура та визнання

Витрати – зменшення економічної вигоди у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу під-ва(за винятком зменшення капіталу за рахунок його виникнення або розподілу між власниками).

Інформацію про витрати в бухгалтерському обліку та розкриття їх у фінансовій звітності визначає П(С)БО 16 «Витрати». Згідно з П(С)БО 16 витрати поділяють на такі: витрати, що включаються до собівартості реалізованої продукції або реалізованих товарів; адміністративні витрати; витрати на збут; інші операційні витрати; фінансові витрати; податок на прибуток; надзвичайні витрати.

Основними завданнями організації обліку витрат діяльності під-ва є забезпечення: правильного визначення та достовірної оцінки витрат діяльності; надання повної достовірної та неупередженої інформації про витрати діяльності для потреб управління; правильного і повного док. оформлення та своєчасного відображення в регістрах обліку витрат діяльності;

Відповідно до законодавсва під-во має право обрати між 3-ма способами обліку витрат діяльності:

  1. з використю 8 класу рахунків»Витрати за елементами»;

  2. з викор 9 класу рахунків»Витрати діяльності»;

3) з одночасним використанням 8 і 9 класів рахунків.

Класифікація витрат:

1. Виробничі витрати, які поділяються на прямі (матеріали, оплата праці, інші) та загальновиробничі (змінні та постійні).

2. Операційні витрати, які поділяються на адміністративні (загальногосподарські витрати звітного періоду), витрати на збут, інші операційні витрати.

3. Інші витрати діяльності, які поділяються на фінансові витрати, витрати від участі в капіталі, надзвичайні витрати, інші витрати.

Згідно п. 5-8 ПСБО 16 витрати визнаються за наступних умов:

1)зменшення активів або збільшенням зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу під-ва(крім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками)

2)визнання на основі систематичного і раціонального розподілу ек. вигод, які забезпечує актив протягом декількох звітних періодів.

3)негативне визнання, якщо ек. вигоди не відповідають або перестають відповідати критеріям активів п-ва

4)Можлива достовірна оцінка суми витрат

Витрати діяльності знаходять своє відображення в Звіті про фінансові результати.

Витрати визнаються витратими певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони понесені. Витрати, які неможливо прямо пов’язатиз доходом певного періоду, відображають у складі витрат того звітного періоду, у якому вони були понесені.

Якщо актив забезпечує одержання економічних вигід протягом кількох звітних періодів, то витрати визначаються шляхом систематичного розподілу його вартості між відповідними звітними періодами.

Якщо хоча б одна з умов визнання активів не виконується, актив не визнається, а витрати з придбання цього активу списуються у поточному періоді на «Інші операційні витрати».

До витрат, що збільшують зобов’язання, належать нарахування заробітної плати працівників підприємства, податки, збори, обов’язкові платежі, відрахування на страхування, орендна плата, комунальні послуги, послуги сторонніх організацій.