Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

2. Класифікація грошових коштів, грошових еквівалентів та негрошових статтей та їх облік

Згідно П(С)БО 4 під грошовими коштами розуміють готівку, кошти на рахунках в банках і депозити до запитання.

Рахунки класу 3 «Кошти, рахунки та інші активи» призначений для узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів (у національній валюті, в іноземній валюті у касах, на розрахункових (поточних) та інших валютних рахунках у банках), грошових документів, короткострокових векселів одержаних і фінансових інвестицій, дебіторської заборгованості, резерву сумнівних боргів і витрат майбутніх періодів.

Грошові кошти в іноземній валюті обліковуються в гривнях у сумі, що визначається шляхом перерахунку іноземної валюти за курсом НБУ на дату здійснення грошової операції. Одночасно грошові кошти, фінансові інвестиції та рахунки відображаються в тій валюті, в якій здійснюються розрахунки і платежі. Курсові різниці за такими операціями відносяться на рахунки 71, 74, 94,97.

Вільні грошові кошти підприємств повинні обов’язково зберігатися в банку, при чому підприємство самостійно обирає установу банку, в якому зберігає кошти. Готівку, необхідну для забезпечення господарської діяльності, підприємства зберігають у своїх касах. Частина грошових коштів видається під звіт співробітникам підприємства для витрат, що виникають у зв’язку з виконанням доручень адміністрації підприємства. Розрахунки між підприємствами і організаціями здійснюються як правило без участі готвки, шляхом перерахування коштів з рахунка в банку свого підприємства на відповідні рахунки інших підприємств. Це виключає використання в розрахунках готівки і пов’язаних з ними витрат на охорону, транспортування, але не виключає самої готівки з розрахункових операцій. Розрахунки і платежі здійснюються як правило за допомогою грошових коштів.

Рахунок 31 «рахунки в банках призначено для обліку наявності та руху грошових коштів, що знаходяться на рахунках в банках і можуть бути використані для поточних операцій. Він має такі субрахунки: 311 «По точні рахунки в національній валюті»; 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті»; 313 «Інші рахунки в банку в національній валюті»; 314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті». На дебті рахунка 31 відображається надходження грошових коштів, на кредиті – їх використання. Аналітичний облік на рахунку 31 здійснюється за виписками банку, яка є регістром аналітичного обліку. Прижурнально-ордерній формі обліку операції на кредиту рахунку 311 відображаються у журналі-ордері №2, а на дебеті – у відомості №2. Підсумки за рахунком 311 переносяться за синтетичними рахунками до Головної книги.

Рахунок 30 «Каса» призначений для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства. Він має такі субрахунки: 301 «Каса в національній валюті», 302 «Каса в іноземній валюті». На дебеті рахунка 30 відображається надходження грошових коштів до каси підприємства, на кредиті – виплата грошових коштів з каси підприємства. Надходження і видачу грошей з каси підприємства оформляють прибутковими і видатковими касовими ордерами, які виписує бухгалтерія. Прибуткові і видаткові касові ордери реєструються в Журналі реєстрації касових ордерів. Усі надходження і видачі готівки за ордерами касир обліковує у Касовій книзі.

Бухгалтерський облік інших грошових коштів здійснюють на активному рахунку №33 «Інші кошти», на якому ведеться узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів, що знаходяться в касі підприємства (поштових марок, марок гербового збору, оплачених путівок до санаторіїв, пансіонатів тощо), та кошти в дорозі, тобто грошові суми, внесені до кас банків. Рахунок 33 має такі субрахунки: 331 «Грошові документи в національній валюті»; 332 «Грошові документи в іноземній валюті»; 333 «Гроші в дорозі в національній валюті»; 334 «Гроші в дорозі в іноземній валюті». По дебету рахунку 33 відображається надходження гршових документів до каси підприємства та коштів в дорозі, по кредиту – вибуття грошових документів та списання коштів в дорозі після їх зарахування на відповідні рахунки. Аналітичний облік грошових документів ведеться за їх видами.