Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

11. Класифікація, визнання, оцінка та облік запасів

Запаси – активи, які утримуються для подальшого продажу за умов звичайної госп. діяльності, перебувають у процесі ви-ва з метою подальшого продажу продукту ви-ва, утримуються для споживання під час ви-ва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління під-вом.Облік запасів на під-вах в організаціях та в інших юридичних осіб всіх фори власності регулюється ПСБО 9 «Запаси» . До запасів відносяться: сировина, основні і допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, незавершене виробництво, готова продукція, товари, МШП, молодняк тварин і тварини на ви годівлі, продукція сільського і лісового господарства.

Для обліку запасів Планом рахунків передбачено рахунки класу 2 «Запаси». До рахунку 20 «Виробничі запаси» належать такі субрахунки: 201 «Сировина і матеріали», 202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби», 203 «Паливоо», 204 «Тара і тарні матеріали», 205 «Будівельні матеріали», 206 «Матеріали, передані в переробку», 207 «Запасні частини», 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення», 209 «Інші матеріали».

Для обліку запасів використовують також рахунки 21 «тварини на вирощуванні і ви годівлі», 22 «МШП», 25 «Напівфабрикати», 26 «Готова продукція» з відповідними субрахунками.

На дебеті рахунків 20, 22 відображається дані про надходження запасів, а за кредитом відображається інформація про вибуття (списання) запасів на різні цілі, а також сума уцінки виробничих запасів.

Облік придбання запасів ведеться за фактичною собівартістю придбаного, або первинною вартістю з урахуванням витрат на транспортування та заготівлю запасів.

Первісною вартістю запасів, що виготовляються власними силами, вважається їх виробнича собівартість.

Одержані безоплатно запаси обліковуються за справедливою вартістю з урахуванням витрат на доведення їх до стану можливого використання.

Первісна вартість запасів, придбаних в результаті обміну на подібні запаси, дорівнює балансовій вартості переданих запасів. Якщо балансова вартість перевищує справедливу, тто первісною вартостю запасів є справедлива, а різниця включається до складу витрат звітного періоду.

Первісною вартістю при обміні на неподібні запаси, визначається справедлива вартість отриманих запасів.

Не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені: - понаднормові втрати і нестачі запасів; - %за користування позиками; - витрати на збут; загальногосподарські та ін. подібні витрати, які безпосередньо не пов’язані з придбанням і доставкою запасів та приведенням їх до стану , в якому вони придатні до використання у запланованих цілях.

При вибутті(списанні) оцінка здійснюється за одним з таких методів:1)ідентифікована собівартість відповідної одиниці; 2) середньозважена собівартість; 3)собівартість перших за часом надходження (ФІФО); 4)собівартісь останніх за часом надходження запасів (ЛІФО);5)нормативні затрати;6)ціна продажу.

На дату балансу за найменшою з двох оцінок : - первісною вартістю; -чистою вартістю реалізації.

Аналітичний облік виробничих запасів ведеться в розрізі їх найменувань або однорідних груп, за допомогою карток складського обліку, які розміщуються в картотеці за технічними групами виробничих запасів відповідно до номенклатури цінника