Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

30. Облік загальновиробничих витрат, порядок їх розподілу і списання

П(С)БО 16 «Витрати» визначено,що до складу загальновиробничих витрат включаються: витрати на управління виробництвом, амортизація основних засобів загальновиробничого призначення, амортизація нематеріальних активів загальновиробничого призначення, витрати на вдосконалення технології і організації виробництва, витрати на опалення, освітлення, водопостачання, витрати на охорону праці та інші витрати. Перелік і склад змінних і постійних загальновиробничих итрат встановлюється підприємством самостійно.Облік виробничих накладних витрат на організацію виробництва та управління цехами, дільницями, відділеннями бригад та іншими підрозділами основного й допоміжного виробництва, а також витрат на утримання та експлуатацію машин і устаткування ведеться на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати». За дебетом 91 відображається сума визнаних витрат в кореспонденції з кредитом рахунків 13, 22, 372, 63, 66 та інші, за кредитом – щомісячне, за відповідним розподілом, списання на рахунках 23 «Виробництво» та 90 «Собівартість реалізації». Аналітичний облік ведеться за місцями виникнення, центрами і статтями витрат. У звітному періоді ЗВ накопичуються для їх розподілу в кінці місяця на кожен обєкт витрат для визначення оцінки готової продукції та фінансового результату від реалізиції.

Загальновиробничі витрати поділяються на змінні і постійні. Слід відмітити, що основні витрати на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати" не обліковуються, а відносяться прямо на відповідні рахунки обліку виробничих витрат по первинних документах. Як базу розподілу змінних загальновиробничих витрат на підприємствах залізничного транспорту використовують години праці, пряму зарплату виробничих робочих, обсяг діяльності, прямі витрати за фактичної потужності в звітному періоді. Постійні – з обсягу нормальної потужності. На підставі відомості розподілу загальновиробничих витрат рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» закривається. Розподіл витрат відображається проводкою:

Дебет 23 «Виробництво» Кредит 91 «Загальновиробничі втрати»

Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати включаються до складу собівартості реалізованої продукції в період їх виникнення.

Регістри аналітичного обліку загальновиробничих витрат: Журнал 5 розділ ІІІ, журнал 5а розділ ІІІ при журнальній формі обліку, книга К-25 при книжково-журнальній формі обліку.

31. Облік товарних операцій в оптовій торгівлі

Оптова торгівля – підприємницька діяльність, що спеціалізується на перепродажах великих партій товарів і виконує функції посередника між виробниками і споживачами. Моментом реалізації товарів, як і в інших галузях, визначається момент передачі права власності на товар покупцям. Це правило поширюється і на продаж товарів у кредит. З усіх рахунків, що застосовуються в обліку товарів оптом можна виділити такі: 281 «Товари на складі», 902 «Собівартість реалізованих товарів», 702 «Доходи від реалізації товарів», 704 «Вирахування з доходу», 79 «Фінансові результати», 641 «Розрахунки за податками». Формування валового прибутку в оптовій торгівлі можна відобразити таким чином:

Реалізація товару - Дебет 361 Кредит 702

Визнаний дохід - Дебет 702 Кредит 791

Списання собівартості на зменшення доходу – Дебет 791 Кредит 902.

Дохід формується за рахунок встановленої націнки на товари.

Якщо різниця між доходом і собівартістю має позитивні значення, то підприємство оптової торгівлі отримає прибуток, якщо ж навпаки, то воно отримає збиток. При поверненні товару продавцю робиться запис:

Дебет 791 Кредит 281 - сторнувальне проведення.

Однак є інший спосіб відображення операцій з повернення товарів. Для цього слід виконати два сторнувальні проведення:

Дебет 902 Кредит 281

Дебет 791 Кредит 902.

Особливості обліку:

- немає витрат, повязаних з виробництвом, але є витраи, повязані зі зберіганням та реалізацією товарів – витрати обігу – обліковуються на рахунках 92 і 93.

- торговельні підприємства закупають товари за купівельними цінами, а продають дороожче – за цінами продажу. Облік ведеться за купівельними або за продажними цінами.

- фінансовий результат від реалізації визначають як різницю між цінами продажу без ПДВ та купівельними цінамиреалізованих товарів і витратами обліку. Відповідно, ціни продажу встановлюють, щоб окупити витрати обігу і забезпечити прибуток.

Товари належать до запасів та обліковуються згідно П(С)БО 9 «Запаси».

Відвантаження товарів зі складу оформлюється рахунком-фактурою, накладною, товарно-транспортною накладною, податковою накладною, розрахунковими документами.