Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

22. Особливості організації і ведення бухгалтерського обліку на залізничному транспорті.

Методологія і організація ведення БО в галузях економіки України певною мірою залежить від технологічних і організаційних особливостей їхнього виробництва.

ЗТ має свої особливості. Його основна діяльність – надання послуг виробничого характеру. Транспорт здійснює переміщення продуктів праці з пунктів їхнього виробництва в пункти споживання. Тому продукти транспорту – переміщення не має речової форми. Він споживається в міру виробництва і не може бути об’єктом зберігання. Такий характер продукту обумовлює відсутність на залізничній сировині й основних матеріалів, утворюючих субстанцію головного продукту, де він виступає у вигляді речі, відокремлюється від процесу виробництва.

Предмет перевезення –вантажі не є власністю дороги, отже, не виступають як елементи її засобів виробництва, тому в БО залізниць, вантажі, що перевозяться ні по кількості, ні по вартості не відображаються. Вони, як і пасажири, є об’єктом лише статистичного обліку. Відсутність продукту речовинного змісту визначає характер кругообігу залізниці.

Д – Т…В – Д"

Залізниця на гроші Д придбає засоби в-ва Т(матеріали, паливо, запчастини, рухомий склад та ін.), які вступаючи в процес в-ва В, з’єдналися з робочою силою. Результатом цього є приміщення вантажів і пасажирів з метою їхнього територіального положення. Після сплати процесу переміщення по діючих тарифах цей результат перетворюється на гроші Д", збільшуючись в порівнянні з первинною сумою на величину прибутку.

Процес в-ва на залізниці немає незакінчених операцій. Перевезення нерідко починаються на одній дорозі, а закінчуються на іншій, тому плата за переміщення, отримана дорогою відправлення, не може бути прибутком лише цієї дороги. Для перетворення отриманих при цьому сум в прибутки їх потрібно розподіляти між дорогами – учасниками. Тому тарифні платежі обліковуються окремо, як засоби, належні всім залізницям.

На залізницях застосовуються децентралізована і централізована форми організації бухгалтерського обліку. При децентралізації на кожному лінійному підприємстві, що має самостійний баланс, створюється бухгалтерія, що виконує облік операцій тільки цього підприємства. В управлінні дороги на підставі звітів всіх підприємств, що входять в її склад, а також звіту по власних організаціях складається зведений звіт, який подається у фінансову службу дороги.

При централізованому обліку обробка первинної інформації ведеться в централізованій бухгалтерії, яка організується при дирекції залізничних перевезень і обслуговує юридично самостійні підприємства, що входять до складу дирекції, виконуючи для них всі види облікових робіт, включаючи складання фінансової звітності

Облік залізниць і вхідних в їхній склад підприємств розробляється відповідно до рекомендацій Фінансового управління Укрзалізниці. Ціль рекомендацій полягає в забезпечені порівнянності і можливості зведення даних, що отримані з використанням способів, які відносяться до істотних елементів облікової політики.

Облікоа політика на залізницях затверджується УЗ.

Залізниці є юридиними особами, структурні підрозділи залізниць не є юр.особами. алеведуть облік і надаєть звітність у повному обсязі: ф. № 1 «Баланс», № 2 «Звіт про фінансові результати», №3 «Звіт про рух грошових коштів», № 4 «Звіт про власний капітал», № 5 «примітки до річної фін.звітності», атакож специфічний звіт «Звіт про доходи та витрати залізничної галузі».

Облік витрат ведеться без використання класу 8 – облік витрат ведеться докладно за Номенкатурою витрат, затвердженою УЗ.