Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

16. Облік зобов’язань, забезпечених виданими векселями

Вексель є цінним папером встановленої форми з відповідними реквізитами, який засвідчує грошове (майнове) право і визначає відносини між суб’єктом господарювання, який його випустив і власником та передбачає виконання зобов’язань згідно з умовами його випуску, а також можливість передачі прав іншим особам.

Строк погашення векселя – це дата, передбачена умовами емісії векселя, на яку емітент сплачує держателю векселя номінальну вартість.

БО розрахунків за допомогою векселів виданих ведеться з використанням таких рахунків:

51 «Довгострокові векселі видані» та 62 «Короткострокові векселі видані»

Схема обліку за цими рахунками така. Підприємство виписує вексель на суму поставлених йому товарно-матеріальних цінностей чи виконаних послуг і передає його підприємству, перед яким виникла заборгованість з цього приводу. Видані векселі реєструються у спеціальному описи. Кожний вексель записують як заборгованість певному підприємству. Загальний підсумок виданих за місяць векселів є кредитовим обігом, а сума сплачених коштів за виданими векселями – дебетовим оборотом за цим рахунком. ».

По кредиту 51 відображається видача векселя в забезпечення заборгованості за одержані матеріальні цінності, послуги, виконані роботи та за іншими операціями, по дебету – погашення заборгованості, забезпеченої виданим векселем. Аналітичний облік ведеться за кожним виданим векселем.

Облік виданих короткострокових векселів здійснюється за такою самою методикою, як і довгострокових векселів. Він ведеться на рахунку 62 «Короткострокові векселі видані» ведуть облік розрахунків за заборгованістю постачальникам, підрядникам та іншим кредиторам за отриману сировину, матеріали та іншими операціями, на яку підприємство видані векселі на строк, що не перевищує 12 місяців. за кредитом цього рахунку відображають видачу векселів постачальникам та іншим кредиторам, за дебетом – погашення заборгованості за виданими векселями, її списання тощо Аналітичний облік здійснюється за кожним виданим векселем та строками їх погашення.

17. Облік кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги.

У процесі здійснення підприємницької діяльності суб'єктом господарювання виникає поточна кредиторська заборгованість за товари, роботи, отримані послуги, необхідні для забезпечення нормального функціонування підприємства.

Господарські зв’язки з постачальниками будуються на підставі договорів, в яких визначаються найменування товарів, кількість, ціна, термін і способ доставки, порядок розрахунків тощо. (договор купівлі-продажу)

Постачальник на відвантажену продукцію виписує товарні та платіжні документи, передає їх банку і направляє покупцю. Це такі документи, як накладні, рахунки-фактури, акти прийнятих робіт, податкові накладні, товарно-транспортні накладні. Під час здійснення розрахунків можуть застосовуватися такі форми розрахунків: акредитивний, інкасовий, вексельний, за розрахунковими чеками.

У БО розрахунки з постачальникамии та підрядниками за одержані ТМЦ, виконані роботи і надані послуги ведуться на рах 63 «Розрах з постачальниками та підрядниками». За кредитом рах 63 відображаються заборгованість за отримані від постач та підрядників ТМЦ, прийняті роботи, послуги, за дебетом – її погашення , списання. Рах 63 має тауі субрах: 631 «Розрах з вітчизняними постач» і 632 «… з іноз постач», 633 «Розрахунки з учасниками промислово- фінансової групи»

У під-ва кредиторська заборгованість може виникнути у 2 випадках: 1) при отриманні передоплати за відвантажену продукцію(роботи, послуги); 2) при одержанні товарів, і якщо не здійснені розрах з постач.

Загальна сума ТМЦ за док-ми, не оплаченими в поточний і в попередніх місяцях, має відповідати кредитове сальдо рах. 63. Дебетове с-до рах 63 показує, що платіжні документи оплачено, а ТМЦ не одержано.

На рах 68 «Розрах за іншми операціями» ведеться облік рахунків за операціями, які не можуть бути відображені на рах 63-67

На субрах 681 відображується за дебетом – погашення, списання одержаних авансів, за кредитом – одержані від покупців аванси

На субрах 682 вкдеться облік всіх видів поточних розрахунків з дочірніми під-ми. За дебетом відображ від покупців та замовників авансів, кредиторської заборгованості перед дочірніми під-ми, по кредиту – одержали від покупців та замовників аванси, кредиторську заборг

На субрах 683 «Внутрішньогосподарські розрах» обліковуються внутр-госп розраз з виробничими одиницями та го-ви, виділеними на окремий баланс, за взаємним відпуском мат цінностей, реалізованою про-ції, робіт, послуг; передачею витрат загальноуправлінської діяльності; виплатою ЗП прац цих го-ств; за іншими видами рахунків

На субрах 684 ведеться облік нарахованих % за: 1)викор майна отриманого в кркдит; 2)отримання майна, отриманого в користування; 3)за ін операціями

Субрах 685 призначений для обліку операцій, які не передбачені для обліку на ін субрах рах 68 – з різними організаціями за операціями некомерційного характеру