Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

9. Облік орендних операцій.

Згідно з Законом про оренду, оренда – засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Принципи фориування в бухгалтерському обліку інформації про оренду та її розкриття у фінансовій звітності визначені П(С)БО 14.

Операціна оренда – це господарська операція фізичної та юридичної особи, що передбачає передачу орендарю права користування основними засобами на строк, який не перевищує термін їх повної амортизації, з обов’язковим поверненням таких основних засобів їхньому власнику після закінчення строку дії орендної угоди.

Основні засоби, передані в оперативну оренду залишаються у складі основних засобів орендодавця із вказівкою що це майно передано в оренду і зараховано на позабалансовий рахунок орендаря 01 «Орендовані необоротні активи» за балансовою (залишковою) або первісною вартістю орендодавця, що зазначається у договорі оренди.

Якщо здійснюється добудова орендованих основних засобів за рахунок орендаря, то такі витрати обліковуються як капітальні вкладення і по закінченню зараховуються до складу його власних основних засобів на рахунок №10. При повернені об’єкта оренди його первісна вартість збільшується орендодавцем на вартість добудови з урахуванням зносу. Амортизаційні відрахування при операційній оренді здійснює лише орендодавець. Належну суму орендної плати орендар щомісячно відображає записами:

  • при використанні для виробничих потреб: Дт 23,91,92,93,94 – Кт 68;

  • при використанні для будівництва: Дт 15 – Кт 68.

Фінансова оренда – господарська операція фізиної чи юридичної особи, що передбачає придбання орендодавцем на замовлення орендаря основних фондів з подальшим їх передаванням у користування орендарю на строк, що не перевищує строку повної амортизації таких основних засобів з обов’язковою подальшою передачею права власності на такі основні засоби орендареві.

Орендар за користування об’єктом оренди вносить періодичні орендні платежі:

  • суму, яка відшкодовує при кожному платежі частину вартості об’єкта оренди, що амортизується за строк, за який вноситься платіж;

  • суму, що сплачується орендодавцю як процент за залучений ним кредит для придбання майна за договором оренди;

  • платіж як винагороду орендодавцю за отримання майна в оренду;

  • інші витрати за договором.

10. Облік довгострокових фінансових інвестицій (дфі)

Фін.інвестиції – активи, які утримуються під-вом з метою збільшення прибутку(%, девідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора.

Під довгостроковими інвестиціями розуміють фін. інвестиції на період більшн 1року, а також усі інвестиції, які не можути бути вільно реалізовані в будь-який момент. До них відносятьть довгострокові фін вкладення в боргові цінні папери, акції та інші корпоративні папери.

Інформація про фінансові інвестиції відображається в ПСБО 12

Довгострокові інвестиції згідно ПСБО 12 поділяють на ті, що обліковуються за методом участі в капіталі, та інші інвестиції.За формою вкладень ДФІ поділяються на позикові і пайові.

Фінансові інвестиції первісно оцінюються та відображаються в бухгалтерському обліку за собівартістю, яка складається з ціни прдбання, комісійної винагороди, мита, податків, зборів, обв’язкових платежів, інших витрат, пов’язанних з придбанням інвестицій.

Фінансові інвестиції обліковуються на активному рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», який призначений для узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових інвестицій в цінні папери інших підприємств, облігації державних і місцевих позик, статутний капітал інших підприємств.

Субрахунки рахунку 14: 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом участі в капіталі»; 142 «Інші інвестиції пов’язаним сторонам»; 143 «Інвестиції непов’язаним сторонам».

На дебеті рахунку 14 відображається вартість довгострокових інвестицій, на кредиті – їх вибуття, списання чи зменшення вартості, а також одержання дивідендів від об’єктів інвестування,, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі.

Аналітичний облік довгострокових фінансових інвестицій ведеться за видани довгострокових вкладень та об’єктами інвестування.

Облік надходження фін інвестицій Порядок облікових записів щодо надходження фін інвест визначається виходячи з джерела такого надходження. Під-ва можуть купувати фін. інвест.(цінні папери), одержувати їх як внесок до статут. кап., а також в оплату заборгованостей. Так, оприбуткування фін інвест, отриманих в результаті внеску засновників до статут. капіталу, проводиться в обліку так: Д-т 46 –К-т 40 та Д-т 14 -К-т 46.

Надходження фін інвест, придбаних в крндит і з оплатою за готівку відображають так: Д-т 14 - К-т 63, Д-т 14 - К-т 30, 31

Облік переоцінки іінвестицій Облік переоцінки фін інв залежить від того, за якою оцінкою обліковуються інвестиції на дату балансу. Переоцінка інв. облік яких ведеться за справедливою вартістю відображається так: Д-т 14 - К-т 746 «Ін доходи від звич діяльності», Д-т 975 «Уцінка необоротних активів і фін.інв» К-т 14 «ДФІ»

Облік нарахування і одержання % за інвестиціями% за інвестиціями, що обліковуються за справедливою вартістю та амортизаційною собівартістю відображається так: Д-т 373 «Розрах за нарахованими доходами» К-т 732 «Відсотки одержані» , Д-т 30, 31 К-т 373«Розрахунки за нарахованими доходами»

Облік погашення і реалізації фін інвестицій Погашення фін інв за номінальною вартістю в обліку відображаються по дебету рах грошових коштів і по кредиту рах 14 «ДФІ»