Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

26. Облік розрахунків з доходних рахунків між залізницями і Укрзалізницею.

Для збору грошових коштів, що відносяться до платежів за перевезення і додаткових зборів, в установах банків відкривають основний доходний рахунок (3131), а також централізований доходно-розподільчий рахунок УЗ (3130). Основний доходний рахунок відкривають в банку за місцем знаходження управління залізниці. На цей рахунок зараховуються платежі, стягнуті безпосередньо фінансовою службою при централізованих розрахунках за перевезення вантажів, виручка з підсобних доходних рахунків станції (3132), суми перерахованих вантажів станції й транспортно-експедиційними конторами за тарифом та інші збори.

На доходний рахунок поступає безпосередньо виручка станції, що містить платежі від клієнтів. Такі рахунки відкриваються за місцем знаходження великих станцій.

Особливий доходний рахунок – кошти, що знаходяться на ньому, залізниця не може витрачати на свої господарські потреби. Зібрана на них сума виручки в установлені терміни перераховується на основний рахунок доріг, з якого доходні платежі залізниць перераховуються на централізований доходно – розподільчий рахунок УЗ.

БО виручки і доходних надходжень на залізниці ведеться переважно по ордеріально-меморіальній формі обліку. Щомісячно сектор обліку доходних надходжень зі своїх операцій складає баланс, який по економічному змісту є грошово-розрахунковим.

На відміну від доходних надходжень, доходи залізниці обліковуються у відділі бухгалтерії фінансової служби і використовуються для розрахунку фінансових результатів шляхом зіставлення експлуатаційних витрат у зведеному фінансовому звіті.

Враховуючи те, що в процесі перевезення вантажу бере участь одна або декілька залізниць України, а при перевезенні пасажирів – ще й залізниця іншої країни. Виникає потреба розподілу між залізницею та іншими учасниками перевізного процесу.

Нарахування доходних надходжень відображається у відділі доходів залізниці по Д-т 6832 «Розрахунки ПФ з відділом доходів по дебіторській і кредиторській заборгованості» і по К-т 6823 «Внутрішні розрахунки по доходних надходженнях», а в балансі основної – по Д-т 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками» і по К-т 6832 «Розрахунки ПФ з відділом доходів по дебіторській і кредиторській заборгованості».

УЗ розподіляє доходи між учасниками перевезень згідно з фактично виконаними обсягами перевезень відповідно до Порядку розподілу доходних надходжень від основної діяльності ЗТ і інструкції про порядок розподілу і формування доходів від перевезення для залізниць України. Кошти, які надходять за перевезення та інші операції, пов’язані з перевезенням через ТехПД, каси залізничних станцій і вокзали, надходять на доходний субрахунок . відкриті при управліннях, а потім концептуально на централізований доходно-розподільчий рахунок УЗ.

27. Особливості обліку деповського ремонту вагонів.

Ремонт ОЗ є одним з показників експлуатаційної діяльності залізниць, а витрати на його виконання є частиною витрат по перевезеннях, в складі яких вони обліковуються в розрізі статей номенклатури витрат і елементів витрат по кожному господарству залізниці.

Вантажні вагони знаходяться на балансі УЗ, але на кожній залізниці є парк приписки. Для вагонів приписки своєї залізниці ремонт проводиться за плановими цінами за рахунок залізниці. Для вагонів приписки іншої залізниці – по міжгалузевим цінам, облік витрат ведеться як послуги промислового характеру. Облік ведеться по кожному вагону нормативним методом за Методичними рекомендаціями з обліку витрат на промислових підприємствах. Розрахунки проводяться за допомогою авізо на підставі акту виконаних робіт

Облік витрат по ремонту ведуть прямим шляхом на підставі первинних документів, якими оформляються витрати. Вагонні депо для обліку фактичних витрат по ремонту вагонів використовують рахунок 2314 «Вагонне господарство» і після закінчення місяця в сумі закінчених і зданих робіт вони списують витрати в Д-т 9031 «Собівартість реалізованих робіт і послуг допоміжної діяльності», а вартість виконаного ремонту відображають:

Д-т 3776 «Розрахунки з іншими дебіторами»

К-т 7059 «Дохід від інших робіт і послуг допоміжного в-ва»

По закінченню капітального ремонту бухгалтер замовника робить відмітку в інвентарній картці об’єкта, вказуючи в ній дату виконання і фактичну суму його ремонту.

Витрати по незакінченому ремонту на початок наступного звітного періоду відносять на:

Д-т 2340 «Деповський ремонт вантажних вагонів»

2341 «Деповський ремонт пасажирських вагонів»

2342 «Деповський ремонт рефрижераторних вагонів»

Облік витрат на деповський ремонт вагонів ведеться з розбиттям по типах вагонів і елементах витрат. Собівартість деповського ремонту вагонів включає основні прямі і основні загальні витрати. Основні загальні витрати обліковують на Д-т 91 «Загальновиробничі витрати», які щомісячно розподіляються між видами робіт, виконаними депо, по елементах витрат пропорційно прямій зарплаті виробничих робочих:

Д-т 2340 «Деповський ремонт вантажних вагонів»

К-т 91 «Загальновиробничі витрати»

Загальногосподарські витрати збираються по дебеті 92, які щомісячно списуються на Д-т 79 по субрахунку 791 «Результати основної діяльності». Ці витрати на підлягають включенню в собівартість деповського ремонту. Рахунки за деповський ремонт вагонів, переданих в оренду, які знаходяться на іноземних залізницях, вагонні депо пред’являють фінансовій службі, оскільки відшкодування витрат по їх деповському ремонту проводять відповідно до орендної плати і надходять від іноземних залізниць, зараховуючи на поточний рахунок фінансової служби. Витрати по деповському ремонту вагонів списують з К-ту 2340 в Д-т 903.

Пасажирські вагони приписані до відповідних депо, повинні проходити деповський ремонт на цих депо. У виподку необхідності ремонту на іншій залізниці – порядок аналогічно до вантажних вагонів.