Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

36. Класифікація капітальних вкладень і способи ведення будівництва

Будівництво є галуззю матеріального виробництва, діяльність якої спрямована на зведення повних та реконструкцію старих будівель.

Класифікація капітальних вкладень проведена в Інструкції про порядок складання статистичної звітності з капітального будівництва від 28.03.96 – 93. Групування капітальних інвестицій:

  1. за напрямками відтворювальної структури (будівництво нових об’єктів, розширення, реконструкція, технічне переозброєння):

  • будівельні роботи;

  • роботи з монтажу обладнання;

  • придбання обладнання, інструменту та інвентаря, що потребує та непотребує монтажу;

  • інші капітальні роботи та витрати (на проектно-пошукові роботи; на підготовку території до будівництва; на утримання дирекції підприємства, що будується; інші роботи, які передбачені кошторисом);

  • за призначенням:

    • виробничого призначення;

    • невиробничого призначення;

    1. за галузями економіки:

    • в промисловість, сільське господарство, будівництво та транспорт;

    1. за напрямками технологічної структури;

    2. за способом будівництва.

    При господарському способі будівництво здійснюється власними силами підприємства (забудовника) без залучення спеціалізованих підрядних будівельно-монтажних організацій. При цьому на підприємстві може створюватися будівельно-монтажний підрозділ, який здійснює відповідні будівельні роботи.

    При підрядному способі будівництво здійснюється підрядними будівельниками та монтажними організаціями за договорами будівельного підряду, що укладаються між замовником та підрядником. За П(С)БО 18 «Будівельні контракти», контракти підрозділяються на контракти з фіксованою ціною і контракти по ціні «витрати плюс». При змінному способі будівництво здійснюється з використанням власних потужностей підприємства із залученням до певної частини робіт підрядних організацій.

    Основними учасниками будівельного контракту є замовник та підрядник. Організація, якій за рішенням інвестора делегуються функції замовника та яка отримує кошти на капітальні інвестиції, називається забудовником. Інвесторами є інвестиційної діяльності, які приймають рішення щодо здійснення капітальних вкладень в об’єкти будівництва. Між інвестором та замовником-забудовником укладається договір про реалізацію інвестиційного проекту. Головним підрядником виступає загально будівельне підприємство, а субпідрядниками можуть бути спеціалізовані підприємства. Замовник як учасник контракту приймає закінчені роботи і здійснює розрахунки з підрядником. Замовником може виступати інвестор або за його дорученням інша фізична та юридична особа.