Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

34. Особливості бухгалтерського обліку в бюджетних установах і організаціях

Основними нормативними документами, відповідно до яких організовується облік у бюджетних установах, є Бюджетний Кодекс України і Закон про бухгалтерський облік. Управління методології з виконання бюджету, бухгалтерського обліку та звітності розробляє план рахунків бухгалтерського обліку та порядок його застосування, форми регістрів синтетичного й аналітичного обліку, інструкції з обліку наявності та використання бюджетних коштів та інше. Ведення бухгалтерського обліку, здійснення контролю за виконанням кошторисів доходів та витрат, а також складання звітності в бюджетних установах покладається на бухгалтерію, яка є самостійною службою і має свою структуру. Існують дві організаційні форми обліку в бюджетних установах – бухгалтерії при окремих установах і централізовані бухгалтерії. Самостійні бухгалтерії мають великі установи – виші навчальні заклади, лікарні, науково-дослідні інститути тощо. Централізовані бухгалтерії – найпоширеніша форма організації обліку – створюється за відомчою чи міжвідомчою ознакою при міністерствах, відомствах та їхніх управліннях. Вони виконують усі функції з планування, обліку та звітності обслуговуючих установ.

На бюджетні установи не поширюється дія П(С)БО. Кожна бюджетна установа, виходячи з конкретних умов своєї роботи, вибирає найбільш прийнятний для себе варіант, який забезпечує надійний контроль за ефективністю використання бюджетних коштів. Цей вибір і становить сутність облікової політики, в якій вказується: джерело покриття видатків; порядок отримання асигнувань; метод обліку видатків; порядок нарахування зносу необоротних активів; метод оцінювання вибуття запасів; порядок визначення результатів виконання кошторису доходів і видатків.

До специфічних особливостей БО бюджетних установ необхідно віднести:

- контроль виконання кошторису видатків;

- роздільний облік касових і фактичних видатків видатків;

- організація обліку в розрізі статей бюджетних класифікацій

- сувору відповідність обліку і звітності вимогам нормативних документів,

- галузеву специфіку в установах культури,науки, освіти, охорони здоровя, управління, обороти т.д.

Основні нормативні документи – розроблені Державним казначейством план рахунків БО і порядок його застосування, бюджетна класифікація видатків, інструкція про кореспонденцію рахунків БО для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, інструкція про форми мемориальних установ та порядок їх складання, інструкція з обліку інструкції з обліку бюджетних тощо. У них вилкадається методика виконання кошторису видатків та загальних і специфічних коштів та обліку іншої діяльності.

Така сувора регламентація забезпечує єдність, порівняність показників різних галузей невиробничої сфери.

35. Особливості бухгалтерського обліку в комерційних банках

На сучасному етапі розвитку банківської системи України постає завдання створення системи внутрішнього контролю банку. Система бухгалтерського обліку має відповідати чинному законодавству та нормативним документам НБУ. Бухгалтерські системи банківських установ України комп’ютеризовано, завдяки чому система бухгалтерських проведень – занесення інформації до щоденних балансів, касових книг, оборотно-сальдових відомостей – виконується в автоматичному режимі. Банк самостійно розробляє технології здійснення банківських операцій, методи внутрішнього контролю та положення про операційну роботу відповідно до вимог НБУ. Операційний процес з відображення операцій в бухгалтерському обліку складається з трьох основних етапів:

1.Дозвіл на операцію.

2. Здійснення операцій (укладення угоди, складання первинних документів, введення їх в облікову систему, обробка, платіж).

3. Контроль за операцією (здійснюється протягом усього процесу).

Інформація, що міститься в первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах систематичного і аналітичного обліку. Регістри систематичного та аналітичного обліку ведуться у формі ордерних книг (журналів), відомостей у вигляді електронних баз даних, а також на магнітних носіях.

Обов’язковими регістрами систематичного та аналітичного обліку в комерційних банках є:

  1. оборотно-сальдовий баланс;

  2. оборотна відомість (бухгалтерський журнал);

  3. відомість залишків на особових рахунках (перевірочна відомість);

  4. особові рахунки клієнтів та виписки з них;

  5. особові рахунки з обліку банківських операцій;

  6. касовий журнал;

  7. книги реєстрації відкритих рахунків тощо.

Порядок відкриття (закриття) та використання рахунків клієнтів регламентується нормативно-правовими актами НБУ про порядок відкриття та використання рахунків в національній та іноземній валюті. Особові рахунки клієнтів є регістрами аналітичного обліку, що містять записи бухгалтерських операцій, які здійснено протягом операційного дня. Оборотна відомість регістром синтетичного обліку, відображає накопичені дебетові та кредитові обороти за певний період. Її -надають за балансовими та позабалансовими рахунками. Відомість перевіряє та підписує керівник, головний бухгалтер, або особи ними уповноважені.

Банки здійснюють фінансовий, управлінський та податковий облік.

Фінансовий облік забезпечує своєчасне та повне відображення всіх банківських операцій та подання користувачам інформації про стан активів, зобов’язань, результатів фінансової діяльності та їх змін.

Управлінський облік здійснюється з метою забезпечення керівництва банку та його підрозділу оперативною фінансовою і не фінансовою інформацією у визначенній формі для планування, оцінки, контролю і використання своїх ресурсів.

Банки самостійно обирають метод обліку витрат ікалькулювання собівартості продукції, визначають зміст внутрішньої звітності, а також строки її подання.

Податковий облік складається з правил ведення обліку, дотримання яких вимагають урядові органи, наділені повноваженнями щодо збору податків.

Наявність особливостей у системі бухгалтерського обліку в банках обумовлена сферою їхньої діяльності, специфікою операцій, які вони здійснюють та роллю в забезпеченні стабільності грошово-кредитної системи.